Calendari

Anys
Mesos
Categories

327 Resultats

RECOMEX 2019

06/09/2019

Resultats d’assaigs i innovacions en cultius extensius d’hivern

Un any més, i gràcies a la col·laboració de diferents organismes del sector, us presentem aquesta jornada on es presentaran algunes de les problemàtiques més importants en els cultius extensius d’hivern. Es posarà especial èmfasi en novetats i innovacions que hi ha al mercat i que poden ser una oportunitat per al sector. Aquest any es canvia la ubicació, ja que la jornada es realitzarà dins el marc de la fira agro alta Segarra. Aquesta jornada forma part de diferents activitats demostratives (control del rovell groc, eficiència aplicació purins, QUALISÒL) de l’operació 01.02.01 de la Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014- 2020. D’altre banda s’explicarà el Projecte “Producció de proximitat de farines de qualitat amb un elevat índex de blancor” finançat a través de l’Operació 16.01.01 (cooperació per a la innovació) del PDR de Catalunya 2014-2020. Esperem que serveixi per orientar als productors a prendre decisions per la següent campanya.

Saber més >>

IV Assemblea General INNOÀPAT: Ajuda'ns a decidir el nostre futur

13/03/2020

Aquesta assemblea és realitzarà en format virtual. Per més informació contactar amb Núria Canamasas (nuria.canamasas@irta.cat)

L’Assemblea General de la Comunitat RIS3CAT INNOÀPAT és una jornada que volem fer en format obert per a altres actors del sistema RDI agroalimentari català i pels coordinadors d’altres comunitats RIS3CAT amb els quals existeixen possibilitats de col·laboració per fer recerca i innovar. El lema d’aquesta jornada, AJUDA’NS A DEFINIR EL NOSTRE FUTUR, és una invitació al debat en una jornada on la presència del sector privat serà prou significativa. La jornada tindrà una component interactiva i els participants podran intervenir en diferents moments per tal de contribuir a definir quin és el futur que volem construir per a la col·laboració públic-privada i la innovació oberta en el nostre sector.

Saber més >>

La Agrogenòmica ofereix solucions al sector Agro

04/05/2020 - 29/05/2020

Us informem que queden ajornades totes les activitats organitzades per l'IRTA amb motiu del coronavirus COVID-19 fins a proper avís.

Saber més >>

Els conreus llenyosos mediterranis: una eina de mitigació del canvi climàtic

01/06/2020 - 30/06/2020

Us informem que queden ajornades totes les activitats organitzades per l'IRTA amb motiu del coronavirus COVID-19 fins a proper avís.

Saber més >>

XXVI Jornada de camp del cultiu de l'arròs

27/08/2020

Enguany, més que mai, ens hem de plantejar com afrontar nous reptes en el sistema productiu que ens ajudin a superar aquesta situació tan particular que estem vivint. Aspectes com la biodiversitat, el medi ambient i la seguretat alimentària agafen un major protagonisme i és per això que en aquesta jornada us volem mostrar noves eines que us puguin ajudar a una millora continuada del cultiu de l’arròs.
Aquesta jornada forma part de l’activitat de demostració “Assaig de valoració de noves varietats en fase de registre”, “Assaig d'introducció i avaluació de noves varietats d'arròs” i “Estratègies sostenibles de control de malalties en arròs: cap a residu zero”, operació 01.02.01 (transferència tecnològica) del PDR de Catalunya 2014-2020.

ATENCIÓ. Mesures COVID: • Si tens símptomes, queda’t a casa. • Distància mínima 1,5 metres amb tothom. • Ús obligatori de mascareta durant tota la jornada, excepte durant la ingesta d’aliments o begudes, en què s’haurà de garantir la distància mínima d’un metre i mig • Higiene freqüent de mans: aigua i sabó o gels hidroalcohòlics, sobretot abans i després de tocar eines i maquinària. • No comparteixis begudes ni menjar.

Els assistents tenen l’obligació d’informar als organitzadors de la jornada de l'aparició de qualsevol cas de Covid-19 en el seu entorn familiar

Saber més >>

Jornada fructícola d'estiu

05/08/2020 - 06/08/2020

Us presentem la tradicional Jornada tècnica fructícola d’estiu que es desenvoluparà fent un recorregut per diferents estacions de camp tot garantint les mesures de prevenció per Covid-19. L’objectiu general és aportar coneixement i innovació al sector fructícola català en l’àmbit del cultiu de la pomera.

El contingut d’aquesta edició aposta per les energies renovables i inclou una demostració de reg per degoteig impulsada amb energia solar. S’abordarà la problemàtica de la replantació en pomera utilitzant els beneficis d’altres cultius com el sorgo o les crucíferes. S’explicarà com s’afronta un escenari amb un mínim impacte fitosanitari i es proposaran solucions tècniques per controlar plagues i malalties. En aspectes de millora de la qualitat del fruit es presentaran els resultats d’un Grup Operatiu dedicat a la reducció del cracking i també es mostraran solucions per millorar la coloració de les pomes.  Finalment, hi haurà una exposició comentada de les darreres novetats en varietats de poma Gala.

Aquesta jornada forma part de les activitats de demostració “Mètodes i tecnologies per combatre els efectes de la replantació en pomeres”, operació 01.02.01 (transferència tecnològica) del PDR de Catalunya 2014-2020. També forma part dels projectes pilot innovadors per part dels Grups Operatius de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI) “Pom-Zero”, “Utilització de xarxes anti-pluja per a reduir l’aplicació de fungicides pel control del motejat de la pomera” i “Reducció del cracking en la varietat de poma ‘Fuji’” i, finalment; de la difusió del projecte PECT “Girona, regió sensible a l’aigua”.

Saber més >>

Gestió del Reg i Micorrizació en Cultius Hortícoles

30/11/2020

En aquest projecte de dos anys de durada, s’ha treballat en l’eficiència en l’ús de l’aigua en cultiu de tomàquet, atesa la necessitat de racionalitzar-ne l’aportació en horticultura mantenint una productivitat competitiva. S’han aplicat fongs formadors de micorrizes arbusculars, microorganismes que formen part del microbioma dels sòls en ecosistemes naturals i que tenen un paper fonamental en l’absorció d’aigua i nutrients. S’ha mesurat la humitat del sòl utilitzant sensors i la quantitat total d’aigua aportada. En la gestió integrada de plagues, s’ha fet un seguiment exhaustiu de la població de mírids.


L’aplicació de micorrizes en cultiu de tomàquet s’ha avaluat en planter i en plantació, així com la utilització de llavors pindolades amb inòculs micorrízics. Els resultats mostren l’eficàcia i les limitacions de les diferents estratègies d’inoculació de micorrizes i l’efecte combinat amb les dosis de reg sobre la producció i la qualitat, sobre els enemics naturals, en cultiu en hivernacle sobre sòl i en sacs de fibra de coco, en finques comercials.
Aquesta jornada s’organitza en el marc del grup operatiu “Gestió del reg i micorrizació en cultius hortícoles”, finançat a través de l’Operació 16.01.01 del PDR de Catalunya 2014-2020.

Saber més >>

Efectes de l’aplicació de dejeccions ramaderes en la qualitat del sòl

26/03/2020

Us informem que queden ajornades totes les activitats organitzades per l'IRTA amb motiu del coronavirus COVID-19 fins a proper avís.

L’aplicació als cultius de dejeccions ramaderes té, en general, efectes beneficiosos sobre les característiques dels sòls. És necessari, però, un adequat maneig de les dejeccions ramaderes per assolir aquesta millora.

La present jornada es fa en el marc de l’activitat demostrativa “QUALISÒL: Millora de la qualitat del sòl amb l’aplicació de dejeccions ramaderes”, finançada a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020. Aquest projecte té per objectiu fer arribar al sector productor la importància de la millora de la qualitat del sòl en la protecció del sòl, la mitigació del canvi climàtic a través de la captura i emmagatzematge de carboni atmosfèric en el sòl i els beneficis agronòmics i ambientals que comporta, en aquest sentit, l’aplicació de dejeccions ramaderes als cultius.

Es planteja, a més, l’objectiu d’explicar, a la societat no vinculada al sector agrari, la importància d’un adequat maneig del sòl en el conjunt de les activitats humanes, però especialment en l’agricultura.

Saber més >>

Curs en Estratègies en Bioseguretat i Biocontenció

19/10/2020 - 23/10/2020

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ofereix aquest curs d'especialització cap a una formació en bioseguretat més específica que, cursada íntegrament permeti obtenir les competències per a desenvolupar una carrera professional com a tècnic en bioseguretat.

Es proposa l'organització d'aquest curs com a primer pas en la generació d'un Màster de Postgrau propi en Bioseguretat, al que podrien tenir accés tant graduats en ciències biomèdiques (Biologia, Farmàcia, Medicina, Veterinària, Genètica, Microbiologia, Ciències ambientals, Biotecnologia, Biomedicina, Bioquímica, etc.) com professionals de la indústria farmacèutica i del sector sanitari o zoosanitari que hagin de treballar en instal.lacions de contenció biològica.

Saber més >>

FRUIT MONITOR

19/10/2020 - 23/10/2020

Us informem que queden ajornades totes les activitats organitzades per l'IRTA amb motiu del coronavirus COVID-19 fins a proper avís.

DEMOSTRACIÓ DE TECNOLOGIES DE MONITORITZACIÓ MICROCLIMÀTICA I ESTAT HÍDRIC EN PARCEL·LES DE FRUITERS

El seguiment de la situació de les plantacions de fruiters en tots els aspectes que comporta la producció intensiva és bàsic per a la correcta aplicació de les pràctiques culturals adients en el moment i en la forma adequades per aconseguir la màxima productivitat, el màxim aprofitament dels mitjans emprats i en conjunt, la màxima sostenibilitat productiva, econòmica i ambiental de les explotacions.

Ens els darrers anys, amb la millora de la tecnologia del sensors, i de la recollida i transmissió de dades a distància, aquests aparells han demostrat que poden fer un seguiment acurat i fiable de la quantitat d’aigua present en el sòl i permeten disposar de les dades a través de plataformes a internet de forma pràcticament contínua. Al mateix temps, s’ha produït una evolució en els costos dels equips que fa que actualment la seva instal·lació i el seu manteniment tinguin un cost raonable.

L’objectiu de la jornada és transferir i divulgar informació pràctica al sector productor sobre les diferents tecnologies existents al mercat.

Aquesta jornada forma part de l’activitat demostrativa Demostració de tecnologies de monitorització microclimàtica i estat hídric en parcel·les de fruiters (FRUIT Monitor) de l’operació 01.02.01 de la Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

Saber més >>

IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down