Tecnologia de separació per membranes: microfiltració i ultrafiltració de la llet

Sobre l'activitat

La tecnologia de separació per membranes té una amplia aplicació dins el sector lacti. Dos de les tecnologies més habituals són la microfiltració i la ultrafiltració de la llet.
Algunes de les aplicacions de la microfiltració és la de reducció de la càrrega microbiana de la llet. Aquesta llet pot destinar-se a elaboració de formatges de llet crua amb menys risc microbiològic. En llet per consum humà, una microfiltració abans d’una pasteurització suau ajuda a allargar la vida útil de la llet sense aplicació de tractament tèrmics elevats. Un altra aplicació és l’extracció del xerigot ideal per poder obtenir la proteïna sèrica nativa.
La ultrafiltració de la llet permet concentrar la proteïna i el greix present en la llet, ajudant a reduir temps de producció i subproductes (xerigot) en l’elaboració de formatges, així com evitar afegir altres ingredients per augmentar la matèria seca del producte final. Una altra aplicació de la ultrafiltració és la valorització del xerigot formatger (actualment subproducte amb al cost de reciclatge) concentrant la proteïna i utilitzant-la en l’elaboració de nous productes.

Aquesta jornada forma part de l’activitat de demostració “Innovacions en l’elaboració de formatge i iogurt”, operació 01.02.01 (transferència tecnològica) del PDR de Catalunya 2014-2020.

Català
Preu: Gratuït
14/07/2020
09:30h - 11:00h
Places limitades
Jornada en línia

Ponents

left button
right button

Marta Garrón

És enginyera agrícola, especialitzada en indústries agroalimentàries per la UPC (2000), llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la UAB (2002) i Màster en Història i Cultura de l’Alimentació per la UB (2011). És especialista en el sector lacti i formatger.

Durant 12 anys ha desenvolupat la seva experiència professional a l’empresa privada d’àmbit alimentari i lacti. Ha treballat en la indústria cervesera (DAMM) en desenvolupament i implementació de projectes industrials i en àmbit lacti en diferents formatgeries catalanes i franceses. Ha impartit formació en formatgeries a Escoles Agràries (EA Pirineus i EA Empordà), al curs de “formatgeria artesana” organitzat pel Consorci del Lluçanès i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i al Curs d’Elaboració de Formatges d’IRTA. Forma part d’un grup d’anàlisi sensorial del formatge i ha participat en diferents tasts de formatges de concursos d’àmbit català, espanyol i mundial.

Des del 2013 és tècnic d’investigació especialitzada en lactis i formatges a IRTA desenvolupant projectes d’investigació i contractes amb empreses privades. També desenvolupa diferents formacions làcties i és coordinadora del Curs d’Elaboració de Formatges d’IRTA.

Horari

09.30 h Presentació de la jornada Sra. Marta Garrón Gómez, especialista en lactis IRTA
09.35 h Tecnologia de separació per membranes: microfiltració i ultrafiltració Dr. Xavier Felipe Cuyás, investigador IRTA
10.30 h Torn obert de preguntes
11.00 h Cloenda de la jornada

Organitza

Comparteix

Lloc de realització

Jornada tècnica en línia
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down