Josep Usall
Dr. Josep Usall i Rodié, ocupa el càrrec del director general de l’IRTA des del juliol de 2018.
Va obtenir el títol d’Enginyer Agrònom per la UPC el 1991 i es va incorporar a l’IRTA com a investigador el 1992. El 1995 es va doctorar a la UdL. Ha estat director del Servei Tècnic de Postcollita de l’IRTA des de 2002 i cap del programa de Postcollita des de 2012. El camp principal de la seva recerca ha estat el desenvolupament d’estratègies de control de les principals malalties de postcollita de fruita i dels patògens de transmissió alimentària en fruites i hortalisses per consum en fresc i mínimament processades.
Ha participat en 37 projectes de recerca, dels quals 14 com a investigador principal i 5 pertanyents al Programa Marc Europeu, que han resultat en la publicació de més de 160 articles en revistes d’impacte indexades al SCI, 18 capítols de llibre i la col·laboració en l’edició de 9 llibres. Ha presentat més de 150 comunicacions a congressos, entre elles 12 ponències convidades. Ha dut a terme estades de recerca en diversos centres dels EUA, Portugal i Nova Zelanda. La seva interacció amb el sector privat l’ha portat a participar en més de 20 grans contractes amb empreses i és autor de 60 articles de divulgació i de tres patents. Ha estat director d’11 tesis doctorals i és professor en màsters de la UdL. També ha estat membre del comitè editorial de la revista Postharvest Biology and Technology.
Membre de la Taula Permanent i del Plenari del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC). Representant del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya als Patronats de la Institució de Centres de Recerca de Catalunya (iCERCA) i de BIOCAT. Vicepresident del Patronat de la fundació privada Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), del Patronat de la Fundació Parc de Recerca UAB (PRUAB) i del Consell de Direcció del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).
Neus Teixidó
Dra. Neus Teixidó i Espasa: Enginyera Agrònoma per la Universitat de Lleida (1997), amb Menció de Doctorat Europeu i Premi Extraordinari de Doctorat de la UdL 1997/1998. Des de l’any 1998 treballa com a investigadora del Programa de Poscollita de l’IRTA, ubicat al Fruitcentre de Lleida. Els seus àmbits principals de recerca s’emmarquen en la Patologia de la Postcollita i es focalitzen en el desenvolupament d’estratègies per al control de malalties de postcollita de la fruita, en especial el control biològic. S’ha especialitzat en la producció i formulació d’agents de biocontrol. Així mateix, treballa en l’estudi de les interaccions fruita-patogen. Actualment, és la Cap del Programa de Postcollita i la coordinadora del Fruit.Net, el Programa de Sanitat Vegetal per tal d’optimitzar l’ús de pesticides i reduir els residus a la fruita de Catalunya. Ha participat en en més de 50 projectes d’investigació europeus, estatals i autonòmics, com a coordinadora o investigadora, i en més de 50 contractes. Té 4 patents i és autora o co-autora de més de 160 publicacions, de les quals més de 110 són en revistes d’impacte internacional i indexats a l’SCI (Índex H 31). Ha participat en la redacció de 10 capítols de llibre i ha presentat més de 150 comunicacions a congressos tant nacionals com internacionals, amb 18 ponències invitades. Ha dirigit 7 tesis doctorals i participa com a docent en el Màster en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària de la Universitat de Lleida i en el 'Curso Internacional de Tecnología y Manejo postcosecha de fruta' de qual és directora.
Rosario Torres
Rosario Torres és Llicenciada en C. Biològiques per la Universitat de València, i Dra en C. Biològiques per la Universitat Politècnica de València. És investigadora del Programa de Postcollita de l’IRTA, ubicat al Fruitcentre de Lleida, i pertany al grup de Patologia de la Postcollita. Els seus àmbits principals d’investigació son el Desenvolupament d’estratègies per al control de malalties de pre i postcollita de fruita, l’estudi de les interaccions fruita-patogen, així com el Desenvolupament de tècniques moleculars per a identificar i quantificar patògens fúngics i agents de biocontrol. Ha participat en diferents projectes d’investigació estatals (CICYT, INIA, PETRI, CYTED...) i autonòmics (XaRTA), així com del Programa Marc de la UE. Es autora o co-autora de 96 articles en revistes d’impacte internacional i indexades al SCI, té un índex h= 25, ha participat en la preparació de 15 capítols de llibre, i ha publicat 35 articles de divulgació. Ha presentat 5 ponències i més de 140 comunicacions en congressos tan nacionals como internacionals en l’àmbit de la Patologia de la Postcollita de fruita. Participa com a docent al Màster en Gestió e Innovació en la Indústria Alimentària de la Universitat de Lleida i en el Curs Internacional de Tecnologia i Maneig postcollita de fruita des del seu inici.
Elena Costa
La Dra. Elena Costa es (1994), llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments (1997) i Doctora en Ciència i Tecnologia dels Aliments (2001) per la Universitat de Lleida. Des de l’any 2002 treballa a l’IRTA, en el servei tècnic de Postcollita, assessorant a empreses del sector, especialment centrals hortofructícoles de fruita de llavor i fruita de pinyol, en tots els aspectes relacionats en les etapes de postcollita des de la conservació, tractament postcollita i ús d’atmòsferes dinàmiques e inhibidors de l’acció de l’etilè .
Pilar Plaza
La Dra. Pilar Plaza Portolés és Enginyer Tècnic Agrícola (1994) i Doctora en Ciència i Tecnologia dels Aliments (2003) per la Universitat de Lleida.
Des de l’any 2003 treballa a l’IRTA, al Servei Tècnic Postcollita, assessorant empreses del sector, especialment centrals hortofructícoles de fruita de llavor, fruita de pinyol i de cítrics, en tots els aspectes relacionats amb l’etapa postcollita, des de paràmetres de conservació de la fruita en AC, ULO o DCA, tractaments postcollita per al control de podridures i fisiopaties, el manteniment de la qualitat, paràmetres de qualitat de la fruita en funció de la seva conservació i de la posterior comercialització, verificació dels programes de neteja i desinfecció, etc.
Ha escrit més de 20 articles en revistes científiques internacionals i revistes nacionals de divulgació i ha participat en nombroses jornades de transferència i cursos de divulgació al sector. Així mateix, ha participat en diversos projectes científics internacionals i contractes amb empreses.
Meritxell Planes
Meritxell Planes Gelonch, és Enginyera Tècnica Agrícola (1997) i Enginyera Agrònoma (2000) per la Universitat de Lleida.
Des del 2002 treballa a l’IRTA, en el
Servei Tècnic de Postcollita, assessorant a empreses del sector, especialment
centrals hortofructícoles de fruita de llavor i pinyol, en tots els aspectes
relacionats amb l’etapa de postcollita (paràmetres de conservació, tractaments
postcollita, manteniment de la qualitat, verificació dels programes de neteja i
desinfecció...).
Ha participat en projectes científics,
ha escrit diversos articles i ha participat en jornades de transferència y
cursos de divulgació al sector.
Christian Larrigaudière
Dr. Christian Larrigaudière, Llicenciat en Ciències Biològiques i doctor en Fisiologia i Bioquímica Vegetal per la Universitat de Toulouse (França).
Després d’una estada postdoctoral al CSIC de Barcelona, es va incorporar com a investigador a l’IRTA el 1992. Actualment és responsable del grup de Fisiologia i Tecnologia de postcollita del Fruitcentre a l’IRTA i un investigador de reconeixement internacional en Fisiologia i Bioquímica de la fruita durant la seva fase postcollita. S’ha especialitzat en l’estudi de la resposta d’estrès a factores abiòtics, estrès oxidatiu i definició de sistemes alternatius de control de les principals alteracions fisiològiques dels fruits en la seva fase postcollita. Es un referent internacional en la fisiologia de fruits tractats amb 1-MCP, desenvolupament de sistemes de control de l’escaldat superficial i del enfosquiment intern en fruita. Durant la seva trajectòria professional ha dirigit i participat en 18 projectes d’àmbit nacional (convocatòries espanyoles), 10 projectes internacionals (convocatòries europees), ha coordinat 28 contractes amb empreses, ha publicat més de 70 articles en revistes d’impacte (SCI) i ha dirigit 11 tesis doctorals.
Gemma Echeverria
Dra. Gemma Echeverria: Enginyera
agrònoma (especialitat: Fitotècnia) per la Universitat Politècnica de Catalunya
i Doctor enginyer agrònom per la Universitat de Lleida. Investigadora en l’institut
d’investigació i tecnologia agroalimentària (IRTA) de Lleida des de 1999 on
desenvolupa la seva activitat d’investigadora en el programa de Postcollita de
fruites i hortalisses. La seva investigació està enfocada en la determinació de
la qualitat sensorial i instrumental en pre-i post- collita de fruites i
hortalisses. En els últims 15 anys, a centrat la seva investigació en l’enteniment
de la tendència i preferència dels consumidors de fruita, especialment en poma
i préssec/nectarina. Ha entrenat distints panels sensorials que s’ha utilitzat
per caracteritzar els perfils organolèptics de varietats de poma, pera, préssec/nectarina,
taronges, mandarines i tomàquet sotmesos a distintes tecnologies de
conservació, actuant així com responsable de panell. També té experiència en l’avaluació
del sabor mitjançant el seguiment i anàlisis dels compostos que caracteritzen
el gust i l’aroma de les diferents espècies mencionades. Compta amb 98 articles
científics dels quals 58 estan indexats a revistes llistades en el Science
Citatio Index (SCI), 37 articles són actes horticulturae i 3 són capítols de
llibre. Ha presentat 85 comunicacions a Congressos i dirigit o codirigit 4
tesis doctorals .
Carla Casals
La Dra. Carla Casals Rosell, enginyera agrònoma (2005) i Doctora en Sistema Agrícoles, Forestals i Alimentaris per la 'Universitat de Lleida' (2010). El seu àmbit principal de treball es basa en l'estudi epidemiològic de malalties que afecten en postcollita de fruita de pinyol, així com el desenvolupament d'estratègies per al seu control, mitjançant l'ús d'antagonistes, substàncies químiques, mètodes físics o la seva combinació. Ha publicat 26 articles SCI a revistes d'impacte internacional i 21 articles de divulgació. Ha presentat 46 comunicacions a congressos, tant nacionals com internacionals.