IRTA-GIP es el Servicio de asesoramiento en la gestión integrada de plagas para la industria alimentaria.
El control de plagas que afecte a las materias primas como son los cereales, frutos secos, legumbres, hierbas aromáticas y medicinales, especias, cacao y cualquiera de los alimentos elaborados a partir de dichas materias primas, se ha basado en los tratamientos insecticidas y en las fumigaciones en gases tóxicos. Sin embargo, existen restricciones cada vez mayores en el número de compuestos químicos registrados para su control y en el nivel máximo de residuos (LMR) permitidos en los productos alimenticios finales.
En el marc d’un sistema avançat de producció sostenible d’aliments, la gestió integrada de plagues (GIP) és la resposta apropiada per a fer front a les demandes dels consumidors de productes d’alta qualitat i en el mateix moment minimitzar problemes ambientals i de seguretat lligats al control de plagues. La implementació de programes de GIP dona prioritat a les mesures preventives, ja siguin físiques, químiques o biològiques, abans de l’aplicació de mesures de control quan siguin estrictament necessària.
L’IRTA manté des de 1997 una línia d’investigació aplicada al control de plagues que afecta a aquests productes des de el seu magatzematge com a matèries primes, durant el seu processat fins a la distribució al consumidor final.