Investigación en el Delta del Ebro – Jornada de Biodiversidad

Sobre la actividad

El Delta de l’Ebre (320 km2) és una de les zones humides més grans de l’Europa mediterrània, i la més important de Catalunya. L’arribada del riu Ebre a la Mediterrània resulta en una gran amalgama d’hàbitats (badies, estuari, llacunes costaneres, ullals, riu, bosc de ribera, salobrars, sistemes dunars, platges etc) i fa que la zona presenti una enorme biodiversitat. És abastament coneguda la importància del Delta per a les migracions i nidificacions d’aus. No obstant, el delta de l’Ebre alberga molta més biodiversitat tot i que molt menys vistosa i menys mediàtica com per exemple les microalgues, les plantes aquàtiques, els macroinvertebrats, els odonats, els peixos o els ratpenats.

L’objectiu d’aquesta primera jornada de recerca al Delta de l’Ebre és la de compartir els coneixements dels estudis i seguiments de la biodiversitat que diferents institucions de Catalunya estan realitzant des de fa temps a la zona per a tal d’entendre’n el paper que juguen tots aquests organismes en el funcionament dels diferents ecosistemes. Aquesta recerca és clau per l’elaboració de plans de seguiment i mesures de conservació holístiques i sostenibles en aquests paisatges greument vulnerables davant l’emergència climàtica.

La jornada està pensada en format presencial, que com tots sabem facilita molt més la interacció i la discussió. No obstant per a les persones interessades que no us pugueu desplaçar podreu seguir la jornada en línia

Catalán
Precio: Gratuito
28/04/2022
10:00h - 14:00h
Plazas limitadas
La Ràpita i en linea

Horario

10.00 h Bienvenida de la jornada
10.10 h Actividades IRTA en biodiversidad Sra. . Rosa Trobajo, Programa Aguas Marinas y Continentales del IRTA.
10.15 h Combinando ecología y paleolimnología para entender la biodiversidad del Delta del Ebro: los microfósiles como modelo de estudio Sr. Xavier Benito, Investigador postdoctoral Beatriz de Pinós, Programa Aigües Marines y Continentals del IRTA.
10.30 h Restauración ecológica de los márgenes de los arrozales: implicaciones para la biodiversidad y la agronomía Sr. Néstor Pérez, Investigador postdoctoral Juan de la Cierva, Programa de Cultivos Extensivos Sostenibles del IRTA.
10:45 h Actividades PNDE en biodiversidad. Programa de seguimiento de la biodiversidad en el PNDE: estudio y conservación de los peces amenazados Dª. Nati Franch, Técnica del Área de Protección e Investigación del Parque Natural del Delta del Ebro.
11.00 h Biodiversidad singular de los Ullals de Baltasar SR. Quim Pou, Director Sorelló, Estudios del Medio Acuático.
11.30 h Los seguimientos de odonatos y mariposas: entender la biodiversidad y su relación con los hábitats y el cambio climático. Pere Luque, Conservador de ciencias naturales del Museo de las Terres de l'Ebre.
11.50 h Pausa - café
12.20 h Murciélagos en el Delta del Ebro: un estudio de referencia mundial SR. Carles Flaquer, Coordinador del Museo de Ciencias Naturales de Granollers.
12.50 h Conservación de la nidificación de las tortugas marinas Dª. Lorenzo Proia, Investigadora Ramon y Cajal del Centro Tecnológico en Biodiversidad, Ecología, Tecnología Ambiental y Alimentaria, Universidad de Vic.
13.00 h Seguimiento de la biodiversidad marina en los parques naturales de Cataluña y las Zonas de Especial Conservación Dª. Graciela Rovira y Dª. Júlia Ortega, Técnicas de investigación, Universidad de Barcelona.
13.15 h Estudio y seguimiento de las comunidades de la fanerógama marina Cymodoceanodosa en el Delta del Ebro Dª. Neus Sanmartí, Investigadora postdoctoral, profesora asociada, Universidad de Barcelona
13.30 h Turno abierto de preguntas

Organiza

Comparte

Lugar de realización

La Ràpita i en linea
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Teléfono: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Suscríbete a la Newsletter
Recibe todas las novedades
del IRTA en tu mail.
 
Haz clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down