Recerca al Delta de l’Ebre – Jornada de Biodiversitat

Sobre l'activitat

El Delta de l’Ebre (320 km2) és una de les zones humides més grans de l’Europa mediterrània, i la més important de Catalunya. L’arribada del riu Ebre a la Mediterrània resulta en una gran amalgama d’hàbitats (badies, estuari, llacunes costaneres, ullals, riu, bosc de ribera, salobrars, sistemes dunars, platges etc) i fa que la zona presenti una enorme biodiversitat. És abastament coneguda la importància del Delta per a les migracions i nidificacions d’aus. No obstant, el delta de l’Ebre alberga molta més biodiversitat tot i que molt menys vistosa i menys mediàtica com per exemple les microalgues, les plantes aquàtiques, els macroinvertebrats, els odonats, els peixos o els ratpenats.

L’objectiu d’aquesta primera jornada de recerca al Delta de l’Ebre és la de compartir els coneixements dels estudis i seguiments de la biodiversitat que diferents institucions de Catalunya estan realitzant des de fa temps a la zona per a tal d’entendre’n el paper que juguen tots aquests organismes en el funcionament dels diferents ecosistemes. Aquesta recerca és clau per l’elaboració de plans de seguiment i mesures de conservació holístiques i sostenibles en aquests paisatges greument vulnerables davant l’emergència climàtica.

La jornada està pensada en format presencial, que com tots sabem facilita molt més la interacció i la discussió. No obstant per a les persones interessades que no us pugueu desplaçar podreu seguir la jornada en línia

Català
Preu: Gratuït
28/04/2022
10:00h - 14:00h
Places limitades
La Ràpita i en línia

Horari

10.00 h Benvinguda de la jornada
10.10 h Activitats IRTA en biodiversitat Sra. Rosa Trobajo, Programa Aigües Marines i Continentals de l’IRTA.
10.15 h Combinant ecologia i paleolimnologia per entendre la biodiversitat del Delta de l’Ebre: els microfòssils com a model d’estudi Sr. Xavier Benito, Investigador postdoctoral Beatriu de Pinós, Programa Aigües Marines i Continentals de l’IRTA.
10.30 h Restauració ecològica dels marges dels arrossars: implicacions per a la biodiversitat i l’agronomia Sr. Néstor Pérez, Investigador postdoctoral Juan de la Cierva, Programa de Cultius Extensius Sostenibles de l’IRTA.
10.45 h Activitats PNDE en biodiversitat. Programa de seguiment de la biodiversitat al PNDE: estudi i conservació dels peixos amenaçats Sra. Nati Franch, Tècnica de l’Àrea de Protecció i Recerca del Parc Natural del Delta de l’Ebre.
11.00 h Biodiversitat singular dels Ullals de Baltasar Sr. Quim Pou, Director Sorelló, Estudis del Medi Aquàtic.
11.30 h Els seguiments d’odonats i papallones: entendre la biodiversitat i la seva relació amb els hàbitats i el canvi climàtic Sr. Pere Luque, Conservador de ciències naturals del Museu de les Terres de l’Ebre.
11.50 h Pausa - cafè
12.20 h Ratpenats al Delta de l’Ebre: un estudi de referència mundial Sr. Carles Flaquer, Coordinador del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
12.50 h Conservació de la nidificació de les tortugues marines Sra. Lorenzo Proia, Investigadora Ramon y Cajal del Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia Ambiental i Alimentària, Universitat de Vic.
13.00 h Seguiment de la biodiversitat marina als parcs naturals de Catalunya i les Zones d’Especial Conservació Sra. Graciel·la Rovira i Sra. Júlia Ortega, Tècniques de recerca, Universitat de Barcelona.
13.15 h Estudi i seguiment de les comunitats de la fanerògama marina Cymodoceanodosa al Delta de l’Ebre Sra. Neus Sanmartí, Investigadora postdoctoral, professora associada, Universitat de Barcelona
13.30 h Torn obert de preguntes

Organitza

Comparteix

Lloc de realització

IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down