Taller d’innovació per a empreses del sector gelater de Tarragona : "gelats i fruita seca"

Sobre l'activitat

El sector turístic és molt important a tot el Camp de Tarragona. Les empreses de gelats estan arrelades a tota la costa, essent en molts casos empreses artesanals que elaboren el seu producte. Els gelats elaborats amb fruita seca (avellana, ametlla, torró…) formen part de l’oferta habitual. Les begudes refrescants a base d’ametlla i avellana també comencen a ser-hi presents. Tot i així, la innovació pot ser difícil, tot i que necessària, donat que es tracta d’empreses petites que no sempre tenen accés a les noves tecnologies disponibles al sector d’alimentació.
D’altra banda, les empreses i cooperatives que transformen fruita seca de la zona, veuen l’interès d’abastir aquestes empreses, amb productes semielaborats (pastes d’avellana i ametlla, crocants, laminats, llets…) però potser no acaben de conèixer les especificacions d’aquests usuaris finals i com arribar-hi , mitjançant les regulacions necessàries als seus processos.
L'IRTA conjuntament amb la Diputació de Tarragona, es proposen organitzar un taller d’innovació adreçat a aquests dos sectors, per tal de promoure un apropament entre productors i usuaris industrials, amb la participació d’experts en diferents tecnologies relacionades, com la seguretat alimentària, microbiologia d’aliments, pasteurització, congelació, molineria, anàlisi sensorial, estabilitzants, vida útil, legislació, neteja d’obradors etc.
Finalment, es proposa que del taller d’innovació es seleccionin 2-3 propostes d’innovació, fetes per a empreses participants, i fer-ne un tutoratge que els permeti desenvolupar la seva idea. Enviar les propostes a un dels coordinadors per correu electrònic.

Català
Preu: Gratuït
09/11/2020 - 11/11/2020
09:30h - 11:15h
Places limitades
En línia

Ponents

left button
right button

Agustí Romero

Agustí J. Romero Aroca, és Doctor Enginyer Agrònom per la UdL, investigador responsable de l’equip d’Olivicultura i Elaiotècnia del IRTA, de la Generalitat de Catalunya i expert en avaluació d’aptitud industrial de fruita seca. Actualment centra la seva activitat en l’avaluació agronòmica de varietats d’olivera, el desenvolupament de programes de millora de processos i de gestió de qualitat d’olis de les DOP catalanes. Tanmateix, coordina l’oficina tècnica de l’oli de Catalunya https://ruralcat.gencat.cat/web/guest/oficina-de-l-oli  .

És coautor d’un llibre sobre varietats d’olivera a Catalunya, així com de diversos capítols en altres llibres tècnics sobre olivera, oli, anàlisi sensorial d’aliments i fruita seca. També és coautor de més de 100 articles científics i més de 80 de divulgació. Actualment, participa en diversos projectes científics i contractes amb empreses del sector, relacionats amb economia circular de l’olivera, maximització de compostos polifenòlics en olis, compostos volàtils d’olis d’alta gamma, transcriptòmica d’esterols en varietats atípiques d’olivera, heredabilitat de caràcters definidors de l’aptitud industrial d’ametlles i marcadors de proximitat en fruita seca. Tanmateix, és consultor expert del Consejo Oleícola Internacional per a temes relacionats amb bancs de germoplasma de varietats d’olivera, així com del USP d’EEUU per a la redacció del standard de qualitat d’olis d’aquest país.

Professor col·laborador de diversos cursos internacionals i màsters, com el de “experto internacional en cata de aceites” de la Universitat de Jaén i el de “gestión e innovación de la industria alimentaria” de la Universitat de Lleida. Col·labora regularment amb l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme (Universitat de Barcelona) i l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona

Membre del Panell Oficial de Tast d’Olis de Catalunya, va participar en la seva formació i n’és co-responsable del seu entrenament. Ha col·laborat en la formació i entrenament de diversos panells d’altres països (Argentina, Alemanya, Austràlia, Japó, Marroc, Tunísia, Turquia, USA, Xile i Xina). Ha participat com jurat en diversos concursos internacionals d’oli (Tokio, Londres, Los Angeles, Argentina, Shanghai i Nova Zelanda)

#oli #olis #assistenciatecnicamolidoli#milloradequalitatdoli #elaiotècnia #olis #almassera #molidoli #gestiocomercialdoli #olispremium #olivicultura

Horari

Programa dia 1 (9 de novembre)
09:30 h. Gemma García (Departament Agricultura, Ramaderia i Pesca) // Normativa alimentària vigent sobre etiquetatge de Gelats i begudes vegetals
10:00 h. Josep Moragas (UNIO corp. Alim.) // Industralització de la fruita secaa. a.Torrat industrial (sistema tradicional de bombos, sistemes continus, infrarojos i altres tecnologies) b. Productes derivats de la industria productora de fruita seca de la zona de Tarragona (laminats, bastonets, granet, farina, pasta…) c. Elaboració de pastes d’avellana i ametlla
 10:45 h. Brigitte Martínez (IRTA-TA) // Pasteurització (finalitats, tecnologies, aplicació al cas de semielaborats de fruita seca, gelats, begudes vegetals)
11:45 h. Mercè Balcells (UdL) // Additius alimentaris (espessants, gelificants, emulsionants, pigments, aromatitzants, antioxidants...)
  Programa dia 2 (11 de novembre)
09:30 h. Enrique Coloma (Asociación Nacional de Heladeros Artesanos (ANHEA) // Introducció a la tecnologia de gelats (especial menció a gelats artesanals elaborats amb fruita seca)
10:15 h. Brigitte Martínez (IRTA-TA) // Vida útil d’aliments semi-elaborats i elaborats (tipus d’assaigs, avaluació de resultats)
11:00 h. Anna Claret (IRTA-TA) // Anàlisi sensorial d’aliments (fonaments, tipus d’estudis aplicables desenvolupament industrial)
   

Organitza

Comparteix

Lloc de realització

Jornada en línia
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down