Taller d’innovació per a empreses del sector gelater de Tarragona : "gelats i fruita seca"

Sobre l'activitat

El sector turístic és molt important a tot el Camp de Tarragona. Les empreses de gelats estan arrelades a tota la costa, essent en molts casos empreses artesanals que elaboren el seu producte. Els gelats elaborats amb fruita seca (avellana, ametlla, torró…) formen part de l’oferta habitual. Les begudes refrescants a base d’ametlla i avellana també comencen a ser-hi presents. Tot i així, la innovació pot ser difícil, tot i que necessària, donat que es tracta d’empreses petites que no sempre tenen accés a les noves tecnologies disponibles al sector d’alimentació.
D’altra banda, les empreses i cooperatives que transformen fruita seca de la zona, veuen l’interès d’abastir aquestes empreses, amb productes semielaborats (pastes d’avellana i ametlla, crocants, laminats, llets…) però potser no acaben de conèixer les especificacions d’aquests usuaris finals i com arribar-hi , mitjançant les regulacions necessàries als seus processos.
L'IRTA conjuntament amb la Diputació de Tarragona, es proposen organitzar un taller d’innovació adreçat a aquests dos sectors, per tal de promoure un apropament entre productors i usuaris industrials, amb la participació d’experts en diferents tecnologies relacionades, com la seguretat alimentària, microbiologia d’aliments, pasteurització, congelació, molineria, anàlisi sensorial, estabilitzants, vida útil, legislació, neteja d’obradors etc.
Finalment, es proposa que del taller d’innovació es seleccionin 2-3 propostes d’innovació, fetes per a empreses participants, i fer-ne un tutoratge que els permeti desenvolupar la seva idea. Enviar les propostes a un dels coordinadors per correu electrònic.

Català
Preu: Gratuït
09/11/2020 - 11/11/2020
09:30h - 11:15h
Places limitades
En línia

Ponents

left button
right button

Agustí Romero

És investigador responsable de l'Equip d'Olivicultura i Elaiotècnia de l'IRTA de la Generalitat de Catalunya. Centra la seva activitat científica en l'avaluació de varietats, el desenvolupament d'aplicacions per a l'anàlisi sensorial i el desenvolupament de programes de millora de processos i de gestió de qualitat de les DOP catalanes. És també coordinador de l'Oficina Tècnica de l'Oli de Catalunya https://ruralcat.gencat.cat/web/guest/oficina-de-l-oli. Coautor d´un llibre sobre varietats catalanes d´olivera i de diversos capítols en llibres tècnics sobre olivera, oli i anàlisi sensorial d´aliments. Coautor de més de 100 articles científics a revistes indexades i més de 80 de divulgació. Actualment participa en diversos projectes científics i contractes amb empreses del sector, sobre economia circular, olivera i canvi climàtic, la maximització de polifenòls en olis comercials, la identificació de compostos volàtils propis dels olis DAP i la seva relació amb l'acceptabilitat dels aliments cuinats.

Horari

Programa dia 1 (9 de novembre)
09:30 h. Gemma García (Departament Agricultura, Ramaderia i Pesca) // Normativa alimentària vigent sobre etiquetatge de Gelats i begudes vegetals
10:00 h. Josep Moragas (UNIO corp. Alim.) // Industralització de la fruita secaa. a.Torrat industrial (sistema tradicional de bombos, sistemes continus, infrarojos i altres tecnologies) b. Productes derivats de la industria productora de fruita seca de la zona de Tarragona (laminats, bastonets, granet, farina, pasta…) c. Elaboració de pastes d’avellana i ametlla
 10:45 h. Brigitte Martínez (IRTA-TA) // Pasteurització (finalitats, tecnologies, aplicació al cas de semielaborats de fruita seca, gelats, begudes vegetals)
11:45 h. Mercè Balcells (UdL) // Additius alimentaris (espessants, gelificants, emulsionants, pigments, aromatitzants, antioxidants...)
  Programa dia 2 (11 de novembre)
09:30 h. Enrique Coloma (Asociación Nacional de Heladeros Artesanos (ANHEA) // Introducció a la tecnologia de gelats (especial menció a gelats artesanals elaborats amb fruita seca)
10:15 h. Brigitte Martínez (IRTA-TA) // Vida útil d’aliments semi-elaborats i elaborats (tipus d’assaigs, avaluació de resultats)
11:00 h. Anna Claret (IRTA-TA) // Anàlisi sensorial d’aliments (fonaments, tipus d’estudis aplicables desenvolupament industrial)
   

Organitza

Comparteix

Lloc de realització

Jornada en línia
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down