SMART agricultura en secans de vinya

Sobre l'activitat

Per definició un conreu de seca es és aquell en què no es fa aportació d'aigua per l'home, utilitzant només la que hi ha al sòl o prové de la pluja directament damunt el cultiu.
Així doncs, el màxim factor condicionant de la producció és la disponibilitat hídrica, que resta en l’únic magatzem possible, el sòl. Amb aquesta informació junt amb la meteorològica de curt i mig termini, es pot gestionar el conreu amb totes les eines pròpies de la viticultura, excepte el reg, si més no el reg convencional, no el reg mínim de suport i/o supervivència, per tant, ara i en el futur s’està en disposició, de poder gestionar prematura i objectivament la vinya, dins dels marges fisiològics de la producció. En altres paraules, s’ha d’introduir el concepte de SMART agricultura en els secans de vinya, ja que més enllà de l’adaptació al canvi climàtic d’aquest conreu, esta en joc el sector econòmic que hi depèn, la població que hi viu, el paisatge que l’engloba i la cultura que en ell es genera.

Català
Preu: Gratuïta
27/11/2020
10:00h - 11:10h
Places limitades
En línia

Ponents

left button
right button

Robert Savé

Desenvolupa la seva activitat científica a l’Àrea de Ciències Vegetals de l’IRTA i també és el coordinador del grup de Viticultura i Enologia de l’IRTA. És llicenciat per la Universitat Autònoma de Barcelona (juny de 1977) i Doctor en Biologia a la mateixa universitat (novembre de 1986). Més de 30 anys d’experiència en l’àrea d’ecofisiologia, principalment en condicions ambientals agronòmiques.

És membre del Consell d’Avaluació de l’Aigua per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Assessor de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, membre del Grup de Canvi Climàtics de Catalunya i representant espanyol a Agroforestry a l’Aliança Global contra el Canvi Climàtic (OECC–MAGRAMA), membre del Metropolitan Observatori sobre el canvi climàtic (METROBS), membre del grup de qualitat DURSI “Relacions amb l’aigua vegetal”, revisor de l’Informe especial sobre 1,5 graus 2017 d’IPCC, redactor de la secció Medi Agrícola i Ecologia de la Revista Espanyola de Recerca Agrícola (SJAR). Professor d’Ecologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Autònoma de Nicaragua-FAREM. Autor principal sobre l’aigua en el primer informe d’avaluació del canvi climàtic i ambiental a la conca mediterrània MedECC (2019) i coordinador del capítol ALIMENTACIÓ.

Treballa estudiant les estratègies d’adaptació i mitigació de la vegetació salvatge i de cultius al canvi climàtic Aquest treball es basa en estudis previs sobre la caracterització d’espècies vegetals sota diferents factors biòtics i / o abiòtics. Per tant, estudia el consum d’aigua per a diversos tipus de cultius, jardins i restauracions de paisatges; la competència inter i específica per a l’aigua a nivell d’arrel; canvis en el metabolisme secundari; la relació entre els senyals hidràulics i hormonals en la transpiració; l’eficiència en l’ús de l’aigua; els efectes contaminants en cultius de regadiu amb aigua recuperat o aigües subterrànies; les relacions entre plantes i altres organismes com els fongs i els insectes; aigua, carboni.

Disposa de 55 articles d’ICI, més de 100 articles divulgatius, comunicacions de congressos, notes de diaris, conferèncie, ...

Ha participat directament com a investigador responsable o col·laborador en 50 projectes de recerca (govern espanyol INIA, MINECO, CICYT, PETRI, CDTI, CENIT, IMPACTO, CIEN, CONSOLIDER); UE Life i H2020; EUA Fulbright Foundation i E. Slossom Foundation) i 42 contractes de recerca amb empreses privades.

Té 2 patents relacionades amb els efectes del CO2 elevat sobre la productivitat dels cultius.

Ha estat i és director de 15 tesis doctorals.

Horari

10.00 h Benvinguda i presentació de la jornada. Sr. Robert Savé, IRTA, coordinador de vitivinicultura.
10.10 h Paràmetres ambientals i edàfics generats per la realitat climàtica que condicionen la productivitat de la vinya. Sr. Robert Savé, IRTA, coordinador de vitivinicultura.
10.25 h Com, on, quan hem de mesurar aquests paràmetres. Col·locació, manteniment, mesura i interpretació dels resultats Sr. Francesc Ferrer, director de l’empresa LabFerrer.
10.40 h SMART viticultura en secans de vinya Sra. Felicidad de Herralde, IRTA Fructicultura/Viticultura.
10.55 h Precs i preguntes
11.10 h Cloenda de la jornada

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Jornada en línia
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down