Robert Savé
Desenvolupa la seva activitat científica a l’Àrea de Ciències Vegetals de l’IRTA i també és el coordinador del grup de Viticultura i Enologia de l’IRTA. És llicenciat per la Universitat Autònoma de Barcelona (juny de 1977) i Doctor en Biologia a la mateixa universitat (novembre de 1986). Més de 30 anys d’experiència en l’àrea d’ecofisiologia, principalment en condicions ambientals agronòmiques.
És membre del Consell d’Avaluació de l’Aigua per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Assessor de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, membre del Grup de Canvi Climàtics de Catalunya i representant espanyol a Agroforestry a l’Aliança Global contra el Canvi Climàtic (OECC–MAGRAMA), membre del Metropolitan Observatori sobre el canvi climàtic (METROBS), membre del grup de qualitat DURSI “Relacions amb l’aigua vegetal”, revisor de l’Informe especial sobre 1,5 graus 2017 d’IPCC, redactor de la secció Medi Agrícola i Ecologia de la Revista Espanyola de Recerca Agrícola (SJAR). Professor d’Ecologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Autònoma de Nicaragua-FAREM. Autor principal sobre l’aigua en el primer informe d’avaluació del canvi climàtic i ambiental a la conca mediterrània MedECC (2019) i coordinador del capítol ALIMENTACIÓ.
Treballa estudiant les estratègies d’adaptació i mitigació de la vegetació salvatge i de cultius al canvi climàtic Aquest treball es basa en estudis previs sobre la caracterització d’espècies vegetals sota diferents factors biòtics i / o abiòtics. Per tant, estudia el consum d’aigua per a diversos tipus de cultius, jardins i restauracions de paisatges; la competència inter i específica per a l’aigua a nivell d’arrel; canvis en el metabolisme secundari; la relació entre els senyals hidràulics i hormonals en la transpiració; l’eficiència en l’ús de l’aigua; els efectes contaminants en cultius de regadiu amb aigua recuperat o aigües subterrànies; les relacions entre plantes i altres organismes com els fongs i els insectes; aigua, carboni.
Disposa de 55 articles d’ICI, més de 100 articles divulgatius, comunicacions de congressos, notes de diaris, conferèncie, ...
Ha participat directament com a investigador responsable o col·laborador en 50 projectes de recerca (govern espanyol INIA, MINECO, CICYT, PETRI, CDTI, CENIT, IMPACTO, CIEN, CONSOLIDER); UE Life i H2020; EUA Fulbright Foundation i E. Slossom Foundation) i 42 contractes de recerca amb empreses privades.
Té 2 patents relacionades amb els efectes del CO2 elevat sobre la productivitat dels cultius.
Ha estat i és director de 15 tesis doctorals.
Felicidad de Herralde
Felicidad de Herralde Traveria és llicenciada en Biologia (1996) i doctora en Biologia (2000) per la Universitat de Barcelona. És investigadora en el programa de Fructicultura de l’IRTA i està especialitzada en l’estudi de les respostes ecofisiològiques de les plantes a l’ambient, especialment al estrès hídric. Entre les espècies estudiades ha treballat amb els principals cultius llenyosos de l’àrea mediterrània: vinya, olivera i ametller, així com amb espècies forestals (alzina, pi, roure), ornamentals i també hortícoles. El seu camp de recerca actual se centra en l’estudi de la vulnerabilitat al canvi global i de les estratègies d’adaptació al canvi climàtic de la viticultura mediterrània, fent especial èmfasi en el cicle de l’aigua, des de la vinya i la seva àrea de cultiu fins el metabolisme secundari del raïm, passant per l’absorció radicular, el transport d’aigua, la transpiració i l’eficiència en l’ús de l’aigua. En l’actualitat és presidenta del Grupo de Viticultura de la SECH.
Francesc Ferrer
Francesc Ferrer Alegre és Doctor enginyer agrònom (Universitat de Lleida) i MSc (Washington State University). Expert en biofísica ambiental, instrumentació i sensors, models de simulació del continu sòl-planta-atmosfera (SPA), petjada hídrica, reg i microclima. També ha participat en el desenvolupament de software relacionat amb la monitorització en camp i eines digitals.
Es co-fundador i director de
l’empresa Labferrer des de l’any 1999. Labferrer és des de fa 21 anys el
Distribuidor i Servei Tècnic oficials de METER Group (abans Decagon devices) a
Espanya i Portugal. METER Group és un dels principals fabricants mundials de
sensors i sistemes de monitorització. LabFerrer també ofereix serveis
especialitzats de consultoria, com la simulació d’escenaris SPA, anàlisis de
propietats hidràuliques del sòl, composició espectral de la llum o qualitat de
fruita.
LabFerrer està format per un
equip de persones especialitzat i compromès. Des dels inicis, LabFerrer
organitza i participa en jornades de formació per a millorar els procediments i
la correcta utilització d’equips de mesura i sensors. Veure més a blog.biofisicaambiental.com.