Petjada ambiental de la llet i la carn de boví a Catalunya

Sobre l'activitat

Grup Operatiu RUMPRINT

La incorporació de criteris ambientals en la ramaderia bovina i en general en les activitats del sector primari està en ple auge. El canvi climàtic, les polítiques ambientals europees, la pressió social, la qual demana de manera creixent productes més verds, són els principals responsables de què el sector ramader es mostri cada vegada més conscienciat envers la problemàtica ambiental i la necessitat de mesurar la petjada ambiental dels seus productes.

El Grup Operatiu RUMPRINT que enguany toca la seva fi ha canalitzat aquesta necessitat mitjançant la quantificació de la petjada ambiental del cicle complert de producció, des de granja fins a les botigues de distribució, de la llet de la Cooperativa de Ramaders del Baix Empordà i de la carn del Grup Viñas. En aquesta jornada es compartiran els resultats del projecte, s’exposarà l’experiència dels productors que han participat, i coneixerem les expectatives del sector envers les eines de quantificació de petjada ambiental.

Català
Preu: Gratuït
03/11/2022
10:00h - 11:45h
Places limitades
Monells

Ponents

left button
right button

Assumpció Antón

Investigadora de l'Institut d'Investigació Agroalimentària (IRTA). En primer lloc, va dur a terme investigacions com a agrònoma i els darrers 20 anys realitzant projectes en l'àmbit de l'Avaluació del Cicle de Vida (ACV) i l'agricultura. Fa 15 anys que imparteix classes d'ACV i dirigeix ​​estudiants de grau, màster i tesis doctorals en l'àmbit de l'ACV aplicat al sector agrari. Va ser professora associada del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat Rovira Virgili (2006-2016) i del Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (2020-2022). Ha participat com a experta en diferents iniciatives internacionals (UNEP-LCI, LEAP-FAO, PAS2020, ECOINVENT, EC-TAB-AWG). L'àrea d'expertesa d'Assumpció és el desenvolupament i aplicació de la metodologia ACV a l'agricultura. Centra la seva recerca en la millora dels inventaris agrícoles i el desenvolupament de mètodes d'avaluació d'impacte del cicle de vida relacionats amb els processos agrícoles, és a dir, la petjada de carboni, l'ús del sòl, el consum d'aigua, l'eutrofització i la toxicitat per l'ús de pesticides. L'objectiu final del seu treball és la millora dels sistemes agrícoles des del punt de vista ambiental.

Horari

10.00 h Benvinguda
10.10 h Càlcul de la petjada ambiental en el sector ramader a Catalunya. El cas de la llet i la carn de boví Sra. Montse Núñez, investigadora del programa Sostenibilitat en biosistemes de l’IRTA.
10.25 h La metodologia emprada: el mètode de la Petjada Ambiental de la Comissió Europea Sra. Montse Núñez, investigadora del programa Sostenibilitat en biosistemes de l’IRTA.
10.35 h Els resultats: sostenibilitat ambiental a la ramaderia. La petjada ambiental de la llet Sra. Marta Ruiz, investigadora del programa Sostenibilitat en biosistemes de l’IRTA.
10.45 h Els resultats: sostenibilitat ambiental a la ramaderia. La petjada ambiental de la carn. Sra. Marta Ruiz, investigadora del programa Sostenibilitat en biosistemes de l’IRTA.
10.55 h Pausa
11.05 h Taula rodona Modera. Sra. Assumpció Antón, investigadora del programa de Sostenibilitat en biosistemes de l’IRTA. Sr. Guillem Planell, Grup Viñas. Sra. Anna Targà, Ramaders del Baix Empordà. Sr. Gabril Mariscal, Llet nostra. Sra. Marina Miralpeix, Nutrex. Sra. Àngela Casanovas Gil, directora ASOPROVAC.
  11.35 h Torn obert de preguntes
11.45 h Cloenda de la jornada

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Finca Camps i Armet Edifici A 17121 – Monells (Girona) Les persones interessades que no us pugueu desplaçar podreu seguir la jornada online. Indiqueu-ho a la inscripció.
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down