La gestió dels nutrients des de la granja al camp PRO-FEM AGRICLOSE

Sobre l'activitat

Els nutrients són un recurs molt valuós i la seva gestió és una qüestió
important no només per al sector agrari, sinó que té implicacions en
la societat, el medi ambient i l’economia. La seva gestió comença
amb els pinsos i les dietes de cada granja i continua fins a la seva
excreció i aprofitament posterior per part dels cultius per a produir-los.
El tipus d’alimentació, la gestió de l’aigua, la gestió de les dejeccions
ramaderes o les pràctiques de maneig en general hi influiran.
El sector ramader és cada cop més eficient gràcies a la millora genètica
o la racionalització de les dietes, i ha evolucionat tecnològicament en
la gestió de les dejeccions ramaderes, amb exemples de traçabilitat
com l’ús del GPS o la cada cop més demandada implementació de
tractaments.
El sector agrícola també s’està adaptant a aquesta tecnificació global
com a conseqüència de la necessitat d’anar cap a una fertilització més
sostenible, amb l’ús de productes propers i adequats a les necessitats
dels cultius.
Durant els darrers anys, es replanteja reconnectar la ramaderia amb
l’agricultura, amb la utilització de fertilitzants orgànics de qualitat i de
promoure un tancament més eficient del cicle dels nutrients. Aquests
són els objectius del projecte LIFE AGRICLOSE liderat pel DACC, que
enguany arriba al seu quart any de treball.
L’aprofitament dels nutrients dins al sector agrari, amb baixes emissions
i la seva recuperació a partir de les dejeccions ramaderes, ocupa un
lloc destacat a l’agenda de la Unió Europea, que mira de dirigir al
sector agrari cap a un millor maneig dels nutrients i a la recuperació de
la qualitat dels sòls, ambdós objectius inclosos al Pacte Verd Europeu.
En aquesta edició de PRO-FEM, organitzada juntament amb el projecte
LIFE AGRICLOSE, s’oferirà l’oportunitat de conèixer la situació actual,
perspectives i novetats en matèria de gestió de nutrients al llarg de
la cadena alimentària de la mà dels principals experts, tant a nivell
nacional com internacional.

Català
Preu: Gratuïta
18/05/2022 - 19/05/2022
09:30h - 17:30h
Places limitades
Lleida

Horari

Dimecres 18 de maig 9.30 h Obertura i arribada 10.00 h Inauguració i presentació de la jornada. Hble. Sra. Teresa Jordà. Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
10.30 h BLOC 1: Anàlisis i tendències del sector ramader Moderadora: Sra. Neus Ferrete. Subdirectora General d’Agricultura del DACC. Anàlisi de la situació actual de la ramaderia. Sra. Monsterrat Àlamos. Cap del Servei d'Ordenació Ramadera del DACC. Levers for change towards more sustainable livestock in the EU and Germany. Sra. Barbara Grabkowsky. University of Vechta, Germany.
11.30 h Pausa cafè / Sessió de pòsters
12.00 h BLOC 2: Avenços en la producció ramadera Moderadora: Sra. Raquel Quintanilla. Cap del programa de Genètica i Millora Animal de l’IRTA. Hem arribat al màxim índex productiu? • Contribució de la millora genètica a la reducció de l’impacte ambiental. Sr. Joan Estany. Grup de Millora Genètica Animal, Universitat de Lleida, AGROTECNIO-CERCA Center. • Millora ambiental a través de l’alimentació animal. Situació actual. Sr. Jaume Coma. Director de Nutrició del Grup Vall Companys. Nous dissenys de les explotacions ramaderes • Disseny de les granges per reduir l’impacte ambiental i adaptar-se a la nova normativa de reducció d’emissions Sr. Ramon Sala. Responsable d’instal·lacions ramaderes de BonArea. • New design for dairy cows and pig farms in Italy Sr. Giorgio Provolo. Structures and Environment Group, Dipartimento di Scienze Agrarie e Ambientali de UNIMI. Com adaptar-se als nous requeriments ambientals i de benestar animal • Com afecta i com s’ha d’adaptar la ramaderia en la reducció d’emissions Sr. Salvador Calvet. Departament de Ciència Animal de la UPV. • Maneig de l’alimentació i de l’aigua a nivell d’explotació Sr. Dani Babot. Departament de Ciència Animal de la UdL. • Impacte dels nous requeriments de benestar animal en la sostenibilitat de les explotacions ramaderes Sra. Emma Fàbrega. Programa de Benestar Animal de l’IRTA.
14.00 h Pausa per dinar / Sessió de pòsters
15.00 h BLOC 3: Recuperació de nutrients Moderadora: Sra. Elisenda Guillaumes. Directora general d’Agricultura i Ramaderia del DACC. Reflexions sobre el perquè i el com d’una estratègia de tractament Sr. Xavier Flotats. Professor Emèrit d’Enginyeria Ambiental de la UPC. Producció de fertilitzants a partir dels tractaments. Biorefineries • Projecte Circular Agronomics: Proves pilot a Catalunya Sr. Víctor Riau. Investigador del Programa de Sostenibilitat en Biosistemes de l’IRTA i coordinador del projecte Circular Agronomics. • H2020 FERTIMANURE: Biorefineries per a la transformació de dejeccions ramaderes en productes biofertilitzants d’alt valor afegit Sra. Mabel Mora. Centre Tecnològic BETA i projecte Fertimanure. Cap a una agricultura més circular: viabilitat tècnica del compostatge de la fracció sòlida dels purins per produir una esmena orgànica d’alt valor Sra. Rafi Caceres. Programa Sostenibilitat en biosistemes de l’IRTA i projecte Agriclose. Com pot el sector ramader aprofitar els avantatges del biogàs Sr. Joan Parera. Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes del DACC i projecte LIFE Agriclose. Fons Next Generation Sr. Bernat Domínguez. Cap del Servei Ajuts a la Competitivitat Agrària del DACC.
17.00 h Torn de preguntes 17.30 h Fi sessió dia 18
Dijous 19 de maig 9.00 h Obertura i arribada 9.30 h BLOC 4: Anàlisis i tendències de la fertilització Moderador: Sr. Carlos Ortiz. Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes del DACC i projecte LIFE Agriclose. Can we reach the 2030 Green Deal goal to reduce the fertilizer use by 20% and mantain productivity? Sr. Ludwig Hermann, Proman Consulting. El model de gestió de nutrients català Sr. Josep M. Virgili. Cap del Servei de Sòls i Gestió Mediambiental de la Producció Agrària del DACC. Encaje del nuevo Reglamento de fertilizantes en el estado español. Posibilidades para las deyecciones ganaderas Sra. Mª Luisa Ballesteros. Consejera Técnica de la Subdirección General de Medios de Producción Agrícola y Oficina Española de Variedades Vegetales. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
11.00 h Pausa cafè / Sessió de pòsters
11.30 h BLOC 5: Escenari futur de fertilització amb dejeccions ramaderes tractades Moderadora: Sra. Marga López. Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la UPC i Fundació ENT. Aplicació de dejeccions ramaderes tractades en cultius extensius. Innovacions i experiències a Catalunya i a Llombardia • Experiències d’aplicació en blat de moro a Catalunya Sr. Jordi Tugues. Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes del DACC i projecte LIFE Agriclose. • Recomanacions per l’aplicació de fracció líquida i digerit en cultius d’hivern en secà Sr. Francesc Domingo. IRTA Mas Badia – Cultius extensius sostenibles i projecte LIFE Agriclose. • Sustainable techniques for the livestock manure management in extensive crops. Experiences in Lombardy Sr. Pietro Iavazzo. U.O. Presidio delle politiche Agri4.0 e innovazione delle filiere, ERSAF i projecte LIFE Agriclose. Aplicació de dejeccions ramaderes tractades en cultius arboris. Innovacions i experiències a Catalunya i Piemont • Experiències d’aplicació de fracció líquida per fertirrigació en presseguers Sr. Josep Rufat. Fruitcentre – IRTA i projecte LIFE Agriclose. • Experiènces d’aplicació de fracció sòlida de purí de porc en pomeres Sra. Glòria Àvila. Programa de fructicultura de l’IRTA Mas Badia i projecte LIFE Agriclose. Technologies for sustainable delocalization of pig manure nutrients in orchards Sr. Elio Dinuccio. Department of Agriculture, Forest and Food Science (DISAFA) i projecte LIFE Agriclose.
13.30 h Pausa per dinar / Sessió de pòsters
14.30 h BLOC 6: Incidència mediambiental Moderadora: Sra. Rosa Teira. Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la UdL. Uso de deyecciones ganaderas en cultivos extensivos. Fuente de nutrientes y carbono Sra. Ana Aizpurua. Instituto Vasco de Investigación y Desarrollo Agrario, NEIKER. Caracterització i discriminació de l’origen del nitrogen a zones amb presència de contaminació difosa per nitrats: el Projecte de Conques Sra. Núria Micola. Àrea de Gestió del Medi de l’ACA. Valorització de dejeccions ramaderes com a fertilitzant. Quantificació de l’impacte ambiental Sra. Marta Ruiz. Investigadora-especialista del Programa de Sostenibilitat en Biosistemes de l’IRTA.
15.30 h BLOC 7: Aspectes sanitaris i higiene Moderadora: Sra. Maribel Abadias. Fruitcentre - IRTA. The role of the food-producing environment on the spread of Antimicrobial resistance Sra. Beatriz Guerra. European Food Safety Authority (EFSA). Realment es detecten microorganismes patògens quan utilitzem fracció líquida com a fertilitzant? Sra. Gemma Murillo. Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes del DACC i projecte LIFE Agriclose. Sr. Josep Rufat. Fruitcentre – IRTA i projecte LIFE Agriclose. Transferència d’antibiòtics i gens de resistència als antibiòtics quan es fertilitza amb dejeccions ramaderes • Els antibiòtics a les dejeccions ramaderes: impactes ambientals i com minimitzar-los Dr. Josep M. Bayona. Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua, IDAEA-CSIC i projecte LIFE Agriclose. • Estratègies per minimitzar l’impacte del reciclatge de les dejeccions ramaderes en la resistència als antibiòtics Sra. Jessica Subirats. Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua, IDAEA-CSIC i projecte LIFE Agriclose. pH modification as alternative treatment for animal manure sanitization Sr. David Fangueiro. Instituto Superior de Agronomia - Universidade de Lisboa.
17.00 h Torn de preguntes 17.30 h Cloenda de la jornada

Organitza

Comparteix

Lloc de realització

Sala Leandre Cristòfol La Llotja Av. de Tortosa, 6-8 25005 Lleida
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down