Josep Usall
Dr. Josep Usall i Rodié, ocupa el càrrec del director general de l’IRTA des del juliol de 2018.
Va obtenir el títol d’Enginyer Agrònom per la UPC el 1991 i es va incorporar a l’IRTA com a investigador el 1992. El 1995 es va doctorar a la UdL. Ha estat director del Servei Tècnic de Postcollita de l’IRTA des de 2002 i cap del programa de Postcollita des de 2012. El camp principal de la seva recerca ha estat el desenvolupament d’estratègies de control de les principals malalties de postcollita de fruita i dels patògens de transmissió alimentària en fruites i hortalisses per consum en fresc i mínimament processades.
Ha participat en 37 projectes de recerca, dels quals 14 com a investigador principal i 5 pertanyents al Programa Marc Europeu, que han resultat en la publicació de més de 160 articles en revistes d’impacte indexades al SCI, 18 capítols de llibre i la col·laboració en l’edició de 9 llibres. Ha presentat més de 150 comunicacions a congressos, entre elles 12 ponències convidades. Ha dut a terme estades de recerca en diversos centres dels EUA, Portugal i Nova Zelanda. La seva interacció amb el sector privat l’ha portat a participar en més de 20 grans contractes amb empreses i és autor de 60 articles de divulgació i de tres patents. Ha estat director d’11 tesis doctorals i és professor en màsters de la UdL. També ha estat membre del comitè editorial de la revista Postharvest Biology and Technology.
Membre de la Taula Permanent i del Plenari del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC). Representant del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya als Patronats de la Institució de Centres de Recerca de Catalunya (iCERCA) i de BIOCAT. Vicepresident del Patronat de la fundació privada Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), del Patronat de la Fundació Parc de Recerca UAB (PRUAB) i del Consell de Direcció del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).
Jordi Vives
Direcció de l’equip humà i dels recursos de la Federació per tal d’assolir els objectius de les diferents àrees i serveis, donant resposta a les necessitats i projectes de les cooperatives federades d’acord amb els criteris definits per consell rector i les prioritats establertes en el Pla estratègic de l’organització.
Patró de la Fundació de la Pagesia de Catalunya, de la Fundació La Fageda i de la Fundació NouXamfrà per a la formació i la integració laboral i social de persones amb discapacitat intel·lectual.
Representant de la Federació a la Taula Agrària de la Conselleria d’Agricultura, a la Comissió de Seguiment Sectorial de Cooperatives amb Secció de Crèdit, a Agrofòrum i als comitès de certificació d’ECA i APPLUS.
Director de la revista AGROactivitat.
Enginyer Agrònom, amb l’especialitat de Zootècnia, per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida (ETSEA - UdL). Enginyer Tècnic Agrícola en Explotacions Agropecuàries, per l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (ESAB - UPC).
Postgrau en Agricultura Europea i Política Agrària Comunitària per l’ETSEA de Lleida i Programa de Direcció d’Empreses Cooperatives a ESADE Business School.
En l’àmbit professional, havia estat director gerent de la Unió de Pagesos de Catalunya. També va ser gerent de l’empresa de consultoria especialitzada en el sector agrari i forestal Àmbit Rural SL, a més de director tècnic i de màrqueting de producte de l’empresa de prestació de serveis als agricultors i ramaders Agroxarxa SLU.
Va exercir com a patró de la Fundació Pagesos Solidaris i de la Fundació Lluís Nomen per a la prevenció de riscos laborals en el sector agrari, i va ser membre del Consell de Redacció de la revista La Terra.
Anteriorment havia coordinat un equip de professionals especialitzats en assessorament agrari a l’empresa de gestió i serveis agraris Eurup SL.
D’altra banda, va ser soci fundador de la cooperativa de consum ecològic i sostenible Germinal Sarrià i està associat a diferents cooperatives de crèdit i de consum. També té vinculació amb la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA).
És membre del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya.
Eudald Casas i Vaqué
Té la Llicenciatura d’Enginyeria Superior Industrial a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Terrassa (ETSEIT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). En l’especialitat d’Organització Industrial. Com a formació de post-grau té el títol d’Enginyer de Qualitat - CQE (“Quality Engineer”) per l’American Society for Quality Control (ASQC) i el Diploma d’Enginyeria de Qualitat (“Ingeniería de Calidad”) per la Quality Management School.Associació catalana d’innovació del sector carni porcí “INNOVACC”, amb seu a Olot (Nov/2008 fins a l’actualitat) com a gerent. (Nota: INNOVACC és el clúster carni porcí català).Associació catalana d’innovació del sector carni porcí “INNOVACC”, amb seu a Olot (Nov/2008 fins a l’actualitat) com a gerent. (Nota: INNOVACC és el clúster carni porcí català).
Associació catalana d’innovació del sector carni porcí “INNOVACC”, amb seu a Olot (Nov/2008 fins a l’actualitat) com a gerent. (Nota: INNOVACC és el clúster carni porcí català)
Grup Texpack Holding (Juny/1997 a Octubre/2008), en diferents plantes (Castellar del Vallès, Tizayuca-Mèxic, Balsareny) com a adjunt a direcció primer i després com a gerent. (Nota: El Grup Texpack Holding és una multinacional del sector d’arts gràfiques, que fabrica productes derivats del paper i cartró, principalment per al sector tèxtil).
Marta Pascual
Marta Pascual Gilabert és Química Orgànica, Màster en Química Orgànica i DEA per la UB. Actualment desenvolupa la seva tesi doctoral a la Facultat de Farmàcia de la UB. Ha estat investigadora, coordinadora de Química Mèdica, Cap de Laboratori, Directora de Descobriment de Nous Fàrmacs i Directora Científica en diverses empreses del sector químic, biotecnològic i de ciències de la vida i de la salut. Ha participat en més de 60 projectes d’RD nacionals i internacionals com a investigadora i coordinadora científica. Ha dut a terme el desenvolupament des del laboratori fins a mercat d’un aliment funcional en el camp de les malalties minoritàries. Els resultats dels treballs s’han protegit en més de 20 famílies de patents, exteses arreu del món. Ha participat en la constitució de dues startups en l’àmbit Biotech i de la salut, on ha format part del Consell d’Administració. Ha dirigit 15 treballs de postgrau en el Màster d’RD aplicada a la industria química i farmacéutica d’IUCT.
Actualment ocupa la posició de Coordinadora de Projectes d’RD de la Divisió d’Alimentació del grup CARINSA.
Agustí Fonts
Enginyer Agrònom (Universitat Politècnica de València), ha desenvolupat la seva carrera com enginyer de patents durant de 10 anys a l’Oficina Europea de Patents (EPO) de La Haia (Països Baixos) i ocupa posicions de responsabilitat a l’IRTA des de 2001. És Master en Projectes de Desenvolupament (ENSAM, Montpellier) i s’ha diplomat a ESADE en Alta Direcció d’Empreses. Actualment és Coordinador de Valorització i Projectes Estratègics i és responsable de la coordinació de la comunitat d’innovació INNOAPAT promoguda per l’estratègia RIS3CAT de la Generalitat.
Elia Torroella
Llicenciada en Farmàcia. Treballa a HIPRA des de setembre 1996. La seva tasca a HIPRA és la de dissenyar i implementar estratègies que produeixin valor econòmic, via el desenvolupament d’activitats dels col·laboradors i la creació de l'òptim nivell de confiança a l’organització, per posicionar i mantenir HIPRA en situació de líder en el mercat. Com a directora de I+D i Registres, té una visió transversal de tots els projectes i participa activament en la direcció dels projectes més estratègics a nivell mundial
Joan Comas
Enginyer industrial per la
Universitat Politècnica de Catalunya.
Part de la carrera professional, s'ha desenvolupat durant mes de 10 anys al sector privat, gestionant operacions industrials i de la cadena de subministrament d'empreses nacionals i internacionals del sector de l'automoció, (com VALEO, DHL Supply Chain, TRADISA i DERBI).
Des de l'any 2006 exerceix la
seva activitat professional al sector públic, treballant per a l'Agència de
Competitivitat Empresarial -ACCIO (Generalitat de Catalunya), on porta a terme
tasques orientades a ajudar les empreses a executar els seus projectes d'R + D
relacionats amb les tecnologies de fabricació i la indústria de l'automoció.
Actualment, ocupa la posició
de Gerent de l’àrea de projectes d’R+D i innovació a la Unitat
d'Innovació Empresarial d'ACCIO.
Ramon Sarroca
Portaveu en tots els àmbits vinculats amb la representació i defensa del cooperativisme agrari i relacions institucionals. Responsable de la Comissió de Visites a cooperatives federades. Representa la FCAC al Consell Superior de la Cooperació; el Consell Assessor d’aracoop; la Taula Agrària del Departament d’Agricultura; el Consell Català de l’Alimentació; la Comissió de Seguiment Sectorial de Cooperatives amb Secció de Crèdit; el Consell Català de la Innovació Alimentària; la Fundació Privada de la Pagesia de Catalunya, i la Comunitat Innoapat-Acció. Vicesecretari de la Confederació de Cooperatives de Catalunya. President del Consell Editorial de la revista AGROactivitat.
Productor de fruita dolça (préssec i pera) i de cereals, i president de la cooperativa Almenar Fruits des de 1994. Fruit de la seva convicció personal en els principis i valors del model cooperatiu, Ramon Sarroca va impulsar la creació de la secció fruitera d’ActelGrup i va ser membre del consell rector d’aquesta cooperativa de segon grau durant nombrosos anys i darrerament, fins al 2019, n’havia estat interventor de comptes. També va participar en els inicis del Comitè Econòmic de la Fruita –posteriorment, Catalonia Qualitat- i va promoure la fusió entre Catalonia Qualitat i Asofruit en l’actual Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat).
Fundador de la Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida i promotor de la seva marca comercial Edenia, va, presidir aquesta entitat fins que va assumir la presidència de la FCAC. És membre de la Comunitat de Regants d’Almenar des d’on va fomentar, de forma pionera, la modernització dels sistemes de reg i la gestió conjunta de l’aigua. A nivell estatal, abans d’assolir la presidència de la FCAC, havia estat representant del sector cooperatiu a l’Associació Interprofessional de la Pera i la Poma (Aipema) i darrerament era president del Grup de Treball de Fruita de Llavor de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya.
Implicat en iniciatives socials i de voluntariat, col·labora amb una associació local dedicada a garantir el benestar i ajudar animals de companyia sense llar, perduts o abandonats.
Olga Martín-Belloso
Doctora en Ciències Químiques i catedràtica de l’àrea de de Tecnologia d’Aliments a la Universitat de Lleida. És creadora i responsable del grup d’investigació Noves tecnologies per al processat d’aliments des de 1995.
Ha rebut diferents premis per la seva excel·lència en investigació com ICREA Acadèmia 2008 i medalla Narcís Monturiol 2018, a Catalunya, així com la seva incorporació coma IFT Fellow de l’Institut de Tecnologia d’Aliments d’EEUU al 2015 i membre de l’Acadèmia de la “Unión Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos” (IAFoST), al 2016, a nivell internacional.
És Presidenta de la Societat Espanyola d’Enginyeria d’Aliments (ISFE), ambaixadora d’Espanya de la Global Harmonization Initiative (GHI). Actualment, ocupa el càrrec de Vicerectora de Transferència i Foment de la Innovació de la Universitat de Lleida
Màrius Simon
Llicenciat en Biologia. Especialització (posgrau) en Gestió de la Innovació.
Des del 1997 ha treballat en diferents entitats vinculades al sector agroalimentari català. Des de l’any 2012 com a tècnic assessor de l’Àrea d’ajuts i projectes de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, amb l’especialització en la coordinació de projectes de R+D+I on hi participen les cooperatives agràreis en col·laboració amb Universitats i centres de recerca.
José Antonio Moreno
José Antonio Moreno Muñoz (Terrassa, 1969) és doctor en Microbiologia Molecular (2001) i màster en microbiologia (1997) per la Universitat Autònoma de Barcelona. Després d’un període d’experiència com a investigador postdoctoral com a investigador en centres com el National Food Biotechnology Centre (NFBC), el Alimentary Pharmabiotic Centre (APC) de la University College Cork (Irlanda, 2001-2003), o el Consell espanyol de recerca, ( CSIC, 2003-2006) continua la seva investigació en el sector farmacèutic com a investigador sènior (Programa ICREA), com a cap de projecte i responsable de recerca bàsica a Laboratoris Ordesa, empresa de d’alimentació per a nadons des de gener de 2007.