III Jornada del G.O. DURCAT: impuls del blat dur a Catalunya

Sobre l'activitat

Producció de blat dur d’alt rendiment i qualitat: ús de tecnologies d’agricultura de precisió i impacte ambiental

Catalunya genera més del 60% del negoci de la pasta i les sèmoles de tot l’Estat, amb una demanda interna que supera cada any les 100.000 tones de gra. Tot i això, el cultiu del blat dur és molt minoritari a les nostres contrades, el que fa que les necessitats de la indústria s’hagin de cobrir amb gra procedent d’altres zones d’Espanya i del sud de França. El grup operatiu DURCAT pretén avaluar la viabilitat del cultiu de blat dur a Catalunya, oferint al sector cerealista una alternativa sostenible i innovadora per a diversificar la producció.

La finalitat d’aquesta jornada és oferir formació específica per a la presa de decisions sobre el reg i la fertilització del blat dur en base a dades de teledetecció. També es pretén conscienciar als productors sobre l’impacte ambiental del processos de producció.

Aquesta jornada s’organitza en el marc del grup operatiu “DURCAT: Abastiment de la demanda de blat dur mitjançant producció de proximitat de baix impacte ambiental, cadenes curtes de distribució i total traçabilitat”, finançat a través de l’Operació 16.01.01 del PDR de Catalunya 2014-2020.

Català
Preu: Gratuïta
19/05/2020
10:00h - 11:40h
39

Ponents

left button
right button

Joaquim Bellvert

Joaquim Bellvert Rios, és investigador del programa Ús Eficient de l’Aigua en Agricultura de l’IRTA des de l’any 2008. Doctor Enginyer Agrònom per la Universitat de Còrdova (2014), ha realitzat dues estades post-doctorals als departaments de Land, Air, Water Resources i Viticulture and Enology de la Universitat de California (UC Davis) durant els anys 2014-2016. La seva activitat de recerca consisteix en estudiar l’eficiència del maneig del reg en diferents cultius i els seus efectes sobre la producció i qualitat dels fruits. Per a poder portar-ho a terme, s’ha especialitzat en l’ús de les noves tecnologies, com la teledetecció, a través de la qual és posible estimar les necessitats hídriques dels cultius espai-temporalment. Així, el Dr. Bellvert ha liderat diferents projectes relacionats amb el reg de precisió i l’ús de la teledetecció com a eina de programació de reg i estimació de la demanda d’aigua a nivell de parcel·la i regional. Científicament, el Dr. Bellvert té 20 articles científics publicats en revistes SCI, a més de la participació com a ponent en nombroses conferències nacionals i internacionals. Ha participat activament en la organització de diverses jornades de transferencia amb l’objectiu de divulgar els coneixements de reg de precisió i teledetecció al sector agroalimentari.

Horari

10.00 h  Introducció al projecte DURCAT Sra. Conxita Royo, IRTA Lleida.
10.05 h  Presentació de la Jornada Sr. David Gómez, IRTA Lleida.
10.10 h  Quantificació ambiental de la producció de blat dur a Catalunya Sra. Assumpció Anton, IRTA Caldes de Montbui.
10.30 h  Necessitats de reg i fertilització del blat dur Sr. Josep Rufat, IRTA Lleida.
10.45 h  Teledetecció aplicada a la monitorització de cultius Sr. David Gómez, IRTA Lleida.
11.10 h  Maneig del reg i fertilització del blat dur mitjançant teledetecció Sr. Joaquim Bellvert, IRTA Lleida.
11.25 h  Fertilització del blat dur Sr. Josep Anton Betbesé, IRTA Lleida.
11.40 h  Cloenda de la jornada
Aquesta jornada es realitzarà en línia. Si esteu interessades/ts en seguir les seves explicacions us podeu inscriure mitjançant l’enllaç que us figura en la part inferior d’aquest programa. Uns dies abans de la sessió ens posarem en contacte amb vosaltres per enviar-vos l’enllaç de l’aula virtual des d’on podreu seguir la formació. Un cop finalitzada es podran enviar dubtes, indicant el ponent al qual van dirigits, per correu electrònic a aurora.ribes@irta.cat

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Jornada online
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down