Alternatives a l'ús d’antibiòtics en producció animal

Sobre l'activitat

El principal objectiu d’aquesta jornada és fer ressò del potencial de noves eines moleculars i de maneig com alternatives a l’ús d’ antibiòtics en producció animal. És una jornada adreçada a ramaders, veterinaris assessors, indústria agroalimentària, així com a la indústria farmacèutica i investigadors del sector animal.
El desenvolupament de noves molècules antimicrobianes, nous ingredients i nous probiòtics, combinat amb el maneig i l’ús d’eines experimentals per determinar-ne el seu potencial, així com la identificació de marcadors genètics d’immunocompetència, ens permeten adreçar-nos al problema amb una visió més amplia i efectiva. L’entesa del funcionament d’aquestes noves estratègies, permet que el sector tingui cada cop més criteri i poder de decisió per reduir l’ús dels antibiòtics.
Una visió multidisciplinar és clau per establir quines són les pràctiques de maneig més adequades i quins compostos poden aportar un valor afegir al sistema de producció, fent-lo sostenible amb el medi ambient i econòmicament viable.

Català
Preu: Gratuïta
22/10/2020
09:45h - 12:10h
Places limitades
En línia

Ponents

left button
right button

Lourdes Migura-García

Lourdes Migura es va graduar en la Universitat del País Basc amb una Llicenciatura en Ciències en 1996. Va començar la seva carrera de recerca en l'Agència de Laboratoris Veterinaris (VLA, Regne Unit) l'any 1999, treballant com a investigadora júnior en el Departament d'Alimentació dins del Programa de Seguretat Ambiental en nom de DEFRA (Departament de Medi Ambient, Alimentació i Assumptes Rurals), on va ser membre de l'equip de resistència als antimicrobians. Va obtenir un doctorat en microbiologia mèdica per la Universitat de Liverpool. Lourdes es va traslladar a Dinamarca l'any 2007 per a treballar com a investigadora postdoctoral en la Universitat Tècnica de Dinamarca, en el Laboratori de Referència de la Unió Europea sobre Resistències Antimicrobianes (EURL-AR) i centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Durant els dos primers anys, va treballar en un projecte europeu centrat en l'estudi de l'evolució i la transferència d'elements genètics mòbils entre bacteris Gram-positives. Els dos anys següents, la Dra. Migura-García va participar en les activitats del EURL-AR, l'harmonització de protocols, l'organització de tallers científics i l'execució de projectes de recerca.
Al desembre de l'any 2010 es va traslladar al IRTA-CReSA (Barcelona) i va establir la seva línia de recerca en Antimicrobial Stewardship. Durant aquests anys en el IRTA-CReSA, Lourdes ha col·laborat activament amb col·legues nacionals i internacionals participant en projectes de recerca sobre zoonosi, resistència als antimicrobians, epidemiologia molecular de patògens d'origen alimentari, incloent estudis de seqüenciació del genoma complet i anàlisi de factors de risc associats a l'aparició de resistències. En col·laboració amb el sector, també participa en estudis de microbiota i l'ús d'alternatives als antimicrobians en la producció ramadera. Lourdes forma part del grup d'experts del PRAN "Pla d'acció nacional per a reduir el risc de selecció i disseminació de resistències als antibiòtics" coordinat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). Col·labora en diferents grups de treball i ha participat en l'anàlisi i la redacció del nou informe titulat JIACRA-ÉS, una aproximació a la Salut Única per a associar el consum d'antimicrobians i l'aparició de resistències en la medicina humana i veterinària. Ha estat coautora de més de 45 manuscrits en el area de la microbiologia i de les resistències als antimicrobians, ha supervisat tesis de doctorat i de màster i ha presentat dades en forma de presentacions orals i de posters en conferències nacionals i internacionals. També participa com a professora en diferents programes de màster universitari.

Horari

9.45 h Benvinguda i presentació de la jornada
10.00 h Tendència de l’ús d’antimicrobians en producció animal Dra. Lourdes Migura, investigadora programa Producció de Remugants de l’IRTA.
10.20 h Abordatge de l’ús prudent d’antimicrobians en condicions pràctiques Dr. Lorenzo Fraile, Universitat de Lleida.
10.40 h Identificació de marcadors genètics d'immunocompetència per millorar la robustesa i disminuir l'ús d'antibiòtics en producció porcina Dra. Maria Ballester, investigadora programa Genètica i Millora Animal, IRTA.
11.00 h Pausa
11.10 h La microbiota com a font de probiòtics Dra. Virginia Aragon, investigadora programa Malalties Endèmiques, IRTA.
11.30 h Caenorhabditis elegans simulacions de microbioma com a eines experimentals per avaluar l’eficiència d’ingredients antimicrobians Dr. Carles Palanca, Biopolis.
11.50 h Desenvolupament de noves molècules antimicrobianes com alternatives als antibiòtics Dra. Elena García-Fruitós, investigadores del programa Producció de Remugants de l’IRTA..
12.10 h Dubtes i fi de la jornada

Organitza

Comparteix

Lloc de realització

Jornada en línia
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down