Brigitte Martínez
Coordinadora del curs
Brigitte Martínez és Enginyera Tècnica Agrícola (2001) per la Universitat de Vic i la Universitat Politècnica de Catalunya, Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la Universitat de Girona (2005) i Màster en Nutrició Humana i Qualitat dels Aliments per la Universitat de les Illes Balears (2010). Especialista en l'aplicació i millora dels tractaments tèrmics discontinus sobre diferents matrius alimentàries, per augmentar la seva vida útil i qualitat sensorial. A més, treballa en l'aplicació de noves tecnologies de conservació (microones, alta pressió i radiofreqüències) per obtenir nous productes o processos adaptats a les demandes dels consumidors. Té àmplia experiència en activitats d'investigació contractual amb empreses de el sector alimentari i en activitats de difusió, participant en les jornades i cursos de processos tèrmics que es duen a terme a l'IRTA des del 2012.
Albert Ribas-Agustí
Albert Ribas-Agustí és llicenciat en Biologia (2003), Ciència i Tecnologia dels Aliments (2007) i Doctor en Tecnologia Alimentària (2013) per la Universitat de Girona. Ha treballat com a investigador a KU Leuven (Bèlgica), INRA (França) i la Universitat de Lleida, i actualment és investigador del Programa de Funcionalitat i Seguretat Alimentària de l’IRTA a Monells (Girona), on treballa en activitats d’investigació contractual amb empreses del sector alimentari i en projectes nacionals i internacionals. Té una important experiència científica entorn l’efecte dels tractaments tèrmics i no-tèrmics sobre l’estructura, qualitat i valor funcional dels aliments, així com en la valorització de productes i subproductes animals i vegetals per a l’extracció de compostos bioactius.
Xavier Serra Dalmau
Llicenciat en Bioquímica, Màster en Biotecnologia i Doctor en Bioquímica per la Universitat Autònoma de Barcelona (2001). Actualment és investigador de el Programa de Tecnologia Alimentària de l'IRTA a Monells, Girona. La seva activitat investigadora se centra principalment en la qualitat tecnològica de la carn (pernil fresc) i els productes carnis crus-curats i cuits (reducció de continguts de greix i sal), així com també en la descongelació i la cocció per altes freqüències (microones i radiofreqüències) i el processat per altes pressions d'aliments. Ha participat en projectes europeus i nacionals i d'investigació contractual amb empreses de el sector. És coautor de 29 publicacions científiques més d'articles tècnics en revistes de divulgació i capítols de llibres. Ha participat en nombroses contribucions a congressos nacionals i internacionals, i com a professor en diversos cursos i jornades tècniques nacionals i internacionals per a la transferència de coneixement a la indústria alimentària.
Josep Comaposada
Josep Comaposada és graduat en enginyeria agrícola (1994) i doctor en enginyeria industrial (1999) per la Universitat Politècnica de Catalunya. És investigador i ha sigut director del subprograma de noves tecnologies de procés a la indústria alimentària (2009-2017) de l’IRTA. Des de 2009 el seus principals temes d’investigació estan relacionats amb l’estudi de noves tecnologies de processos i controls. Ha dirigit el desenvolupament de l’aplicació IRTAsim per la simulació de assecat. Ha participat en diferents projectes europeus, té 5 patents i és coautor de 54 publicacions científiques. Des de 2004 és professor de la Universitat de Girona i ha supervisat dos estudiants de tesis.
Ricard Bou
Ricard Bou, Enginyer Tècnic Agrícola per la
Universitat Politècnica de Catalunya i Llicenciat en Ciència i Tecnologia dels
Aliments per la Universitat de Barcelona (UB). Va obtenir el grau de doctor per
la UB en el 2005. Va continuar en la mateixa institució com a investigador i
docent fins el 2012 per a incorporar-se a l’Instituto de Ciencia y
Tecnología de Alimentos y Nutrición del Consejo Superior de Investigaciones
Científicas (ICTAN-CSIC) i, posteriorment, en el 2015 a
l’IRTA de Monells dins del programa de Tecnologia dels Aliments. La seva
activitat investigadora està enfocada en la valorització de subproductes de la
cadena alimentària i en l’obtenció de compostos amb funcionalitat nutricional o
tecnològica. També, treballa en el desenvolupament de nous productes i
ingredients, i en l’ús de diferents tecnologies i estratègies de processat que
permetin la millora de la vida útil, el valor nutricional i les
característiques sensorials dels aliments. Ha participat en diferents
contractes i projectes nacionals i internacionals, i compta amb més seixanta
articles científics publicats en revistes llistades en el Science
Citation Index (SCI).
Elena Fulladosa
Elena Fulladosa Tomàs, llicenciada en biologia (1999) i doctora en Biotecnologia per la Universitat de Girona (2004). Investigadora en el Programa de Tecnologia alimentària de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) des de 2007. Els últims anys ha treballat en la implementació de noves tecnologies en la indústria alimentària per a l'optimització dels processos d'elaboració i caracterització nutricional dels aliments . Ha treballat en diverses tecnologies com la tomografia computada, equips basats en RX, espectrometria NIR i microones i altes pressions hidrostàtiques en productes carnis, pernil curat i altres aliments.
Durant la seva trajectòria investigadora ha participat en diversos projectes europeus (Q-meat, Truefood, Q-PorkChains, FOODSME-hop, Procured, Faim-cost) i nacionals competitius (liderant els projectes Soltexham i Classham) així com en contractes amb empreses de el sector agroalimentari. Cal destacar la seva participació en el desenvolupament d'un equip de tomografia computada industrial que s'està provant actualment a la indústria de l'pernil curat. Té publicats 43 articles científics, 13 capítols de llibre, ha participat en més de 50 contribucions en congressos internacionals i ha dirigit 2 Tesis doctorals. Té una patent relacionada amb l'optimització del procés d'elaboració de pernil curat utilitzant tecnologies no destructives. Actualment també és professora associada de la Universitat de Girona on imparteix l'assignatura 'Tecnologia culinària i noves Tecnologies' al Grau d'Innovació i Seguretat Alimentària.
Grau Matas
Llicenciat en Tecnologia i Gestió Alimentària. Des del 2010 que forma part del Programa de Qualitat i Tecnologia Alimentària de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries). Les seves funcions s’emmarquen en projectes de recerca, contractes, formació i assessorament tècnic a empreses en temes relacionats amb la millora i desenvolupament de productes a partir de fonts de proteïna alternatives, en tecnologies de processos (especialitzat en extrusió i fraccionament en sec) i en el desenvolupament de productes carnis (frescos, cuits i curats). Dins l’àmbit de la docència ha participat en cursos i jornades tècniques per la transferència del coneixement a empreses de la indústria alimentaria. Forma part del panel de degustadors de l’IRTA entrenat per l’avaluació i/o caracterització sensorial de productes alimentaris. Ha realitzat tasques de coordinació de les plantes pilot IRTA (equipaments, qualitat (RSIPAC/RGSEAA...) així com també les tasques de coordinació del Curso Internacional en Tecnología de Productos Cárnicos, del Curso en Tecnología de Análogos Cárnicos i del International Course in Dry Cured Meat Products.