XX jornada intercomarcal sobre cultius herbacis

Sobre l'activitat

El coneixement respecte la millora genètica de les varietats, les pràctiques alternatives en el maneig dels cultius i les espècies millorants, esdevé cada vegada més una peça clau per la bona gestió de les explotacions. Incorporar aquestes innovacions al sector agrícola és imprescindible per poder garantir la seva rendibilitat en un context com l’actual.
En aquesta jornada es presentaran els resultats de la recerca que s’està realitzant amb el material vegetal, i s’abordaran aspectes tècnics i innovadors referents a l’agronomia, la sanitat i el maneig dels cultius extensius d’hivern.
Part de la informació que es presenta en aquesta jornada s’ha obtingut mitjançant diversos projectes finançats través de l’Operació 16.01.01 (cooperació per a la innovació) del PDR de Catalunya 2014-2022:
Les Activitats Demostratives:
· Xarxa d’avaluació de varietats de blat tou. Nous requeriments del sector productor (XARXA BLAT).
· Xarxa d’avaluació de noves varietats d’ordi. Contribució del material vegetal als nous reptes del sector (XARXA ORDI).
· Xarxa d’avaluació de varietats de colza. Millora de la sostenibilitat i noves opcions de comercialització (XARXA COLZA).
· Incidència agronòmica i ambiental de les aplicacions de biosòlids com fertilitzant en els conreus dels cereals d’hivern. Propostes per a la millora de la gestió.
· Mètodes eficients i sostenibles per reduir el contingut en fòsfor i potassi del sòl en situacions excedentàries.
Els Grups Operatius:
· Introducció de pràctiques agronòmiques innovadores en el conreu de la colza d’hivern per augmentar la producció i la qualitat (PROCOLZA).
· Producció sostenible de civada de proximitat per l’elaboració de begudes vegetals (PROCIVADA).
· Foment de pràctiques agroecològiques per la millora de la biodiversitat i la sostenibilitat de les produccions del cultiu del blat tou (AGROECOBLAT).
· Producció sostenible de blat tou ecològic per l’elaboració de productes de panificació que aportin una major tolerància digestiva per part dels consumidors (BLATECOsalut).

· Renaturalització i promoció de la biodiversitat en plantacions de pomera de Girona (POMELIFE)

Català
Preu: Gratuït / 5€ amb dinar
08/05/2024 - 08/05/2024
09:30h - 14:00h
Places limitades
La Tallada d'Empordà

Ponents

left button
right button

Joan Serra

Joan Serra Gironella. Investigador – especialista de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del Programa de Conreus Extensius Sostenibles, amb seu a l’Estació Experimental Agrícola Mas Badia. Durant més de 30 anys ha desenvolupat la seva activitat a l’Àrea de Conreus Extensius de la Fundació Mas Badia, centre consorciat a l’IRTA, fins la seva incorporació a l’institut el gener de 2020. Ha centrat la seva activitat en l’avaluació de material vegetal, protecció fitosanitària, qualitat, etc. en cereals d’hivern, blat de moro, proteaginoses, colza i farratges. Té un elevat nombre de publicacions en revistes de divulgació, una àmplia experiència en l’organització d’activitats de transferència (jornades, cursos, etc.) i també en la realització d’experimentació contractada amb empreses del sector.

Horari

9.00 h Recepció dels assistents
9.30 h Presentació de la jornada
10.00 h Inici de la visita a les diverses estacions per grups
Bloc 1 Els cereals d’hivern 10.30 h • Varietats d’ordi de primavera Tractat i no tractat amb fungicida • Varietats de blat de primavera Tractat i no tractat amb fungicida • Varietats de civada per l’elaboració de begudes vegetals • Seguiment de les races de rovell groc i rovell bru • Separació entre files en varietats de blat tou • Bandes florals per l’augment de la biodiversitat
Bloc 2 El cultiu de la colza i la preservació de la qualitat del sòl 12.00 h • Data de sembra Sembra de colza de primavera al desembre • Tractaments fungicides contra la cendrosa de la colza • Pràctiques agronòmiques i qualitat del sòl • Resultat de l’aplicació de fangs de depuradora
Bloc 3 Les proteaginoses, lleguminoses gra i espècies millorants 12.45 h • Varietats de pèsol proteaginós Tractat i no tractat amb fungicida • Varietats de favó • Varietats de cigró • Espècies millorants Pèsol proteaginós, favó, cigró, veça, camelina, mostassa, associacions de cereals i lleguminoses • Capacitat de competir amb les herbes i biodiversitat natural
14.00 h Dinar a IRTA Mas Badia • Preu 5€ Cal apuntar-se i pagar en el mateix moment de fer la inscripció de la jornada
La presentació de les estacions anirà a càrrec de Joan Serra, Josep Anton Betbesé, Joan Fañé, Roser Sayeras, Aitor Melero, Francesc Camps, Francesc Domingo, Maria Boix, Eduard Ribas, Judit Recacha i Teresa Font del programa de Cultius Extensius de l’IRTA; i Jordi Cabrefiga del programa de Protecció de Cultius de l’IRTA

Organitza

Comparteix

Patrocina

Col·labora

Lloc de realització

IRTA Mas Badia, La Tallada d'Empordà
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down