Valorització de la llet i del xerigot formatger, a través de la innovació

Sobre l'activitat

En la present jornada, diferents ponents presentaran diferents innovacions en el camp de la valorització de la llet i del xerigot formatger, que han estat desenvolupades tant a Catalunya com internacionalment (les primeres xerrades seran en anglès). Com controlar el processat de la llet amb aplicació de sensors lumínics, com convertir la llet i el xerigot en un ingredient en pols, utilitzant un 30% menys d’energia i costos d’inversió, com valoritzar les proteïnes del xerigot, o fer nous productes, com begudes fermentades. Finalment, també s’inclourà un projecte que ha desenvolupat formatge amb un format d’embotit (fuet).

Projectes finançats a través de l’Operació 16.01.01 (cooperació per a la innovació) del PDR de Catalunya 2014-2022.

Aquesta jornada es realitza presencialment i en línia. Les persones que segueixin la jornada en línia, rebreu, el dia abans de la jornada l’enllaç d’accés a l’aula virtual des d’on podreu seguir-la.

Català, Castellà i Anglès
Preu: Gratuït
04/05/2023
10:00h - 13:30h
Places limitades
Monells

Ponents

left button
right button

Xavier Felipe

Xavier Felip Cuyàs és llicenciat en Veterinària en 1991 per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctorat en Veterinària per la mateixa universitat, l'any 2000.

Des de 1992 treballa en R + D + I de el sector lacti, tant en la preparació de projectes cooperatius de recerca amb empreses, en projectes de recerca d'àmbit europeu, com en contractes confidencials de desenvolupament de productes per a empreses. També realitza treballs d'assessoria relacionats amb l'elaboració industrial d'aliments.

Actualment és l'investigador principal de l'àmbit d'indústria làctia a IRTA on, en col·laboració amb diferents empreses espanyoles, ha impulsat la construcció i gestió de les plantes pilot làcties d'aquesta institució (aliments líquids en general), així com el desenvolupament de nous productes i aplicacions làcties.

Les seves principals línies de treball estan relacionades amb el desenvolupament de noves tecnologies de processat (altes pressions, escalfament per radiofreqüència, separació per membranes, etc.) aplicats a el sector lacti. També destaca en el desenvolupament de nous productes i conceptes (amb patents en aliments com els liquats vegetals i el formatge fresc batut congelat) i, en general, en aliments líquids. Durant els últims anys, ha treballat en el desenvolupament i aplicació de noves tecnologies relacionades amb la millora de la sostenibilitat energètica, de consum d'aigua i de revalorització de co-productes.

Horari

10.00 h Presentació de la jornada
10.05 h Presentació projecte DAINME-SME (en anglès) Sr. Xavier Felipe. Programa de Qualitat i Tecnologia Alimentària, IRTA.
10.15 h Presentació tecnologia de Pulse Combustion Drying (en anglès) Sr. Aritz Lekuonaz. Ekonek.
10.50 h Presentació begudes fermentades en base a concentrat de proteïna sèrica (en anglès) Sr. Nayil. U EGE.
11.15 h Pausa cafè
11.35 h Presentació nova tecnologia de separació de les proteïnes sèriques del xerigot (en anglès) Sr. Xavier Felipe. Programa de Qualitat i Tecnologia Alimentària, IRTA.
12.00 h Presentació de control de processos làctics amb sensors lumínics (en castellà) Sr. Manuel Castillo. UAB.
12.30 h Presentació del GO Xerigot (en castellà) Sra. Brigitte Martínez. Programa de Qualitat i Tecnologia Alimentàries, IRTA.
12.45 h Presentació del GO Cheesefuet (en castellà) Sra. Marta Garron. Programa de Qualitat i Tecnologia Alimentàries, IRTA.
13.15 h Visita instal·lacions làcties IRTA Monells
13.30 h Cloenda de la jornada

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Sala del Patronat, Monells IRTA Monells 17121 Monells, Girona   Aquesta jornada es realitza presencialment i en línia. Les persones que segueixin la jornada en línia, rebreu, el dia abans de la jornada l’enllaç d’accés a l’aula virtual des d’on podreu seguir-la.
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down