Taula d’innovació del vedell d’engreix: fruits del treball conjunt

Sobre l'activitat

Després de vuit anys en la taula d’innovació de vedells d’engreix, ens fa especial il·lusió compartir amb tots vosaltres els principals resultats i conclusions.

La taula d’innovació és una trobada anual organitzada per l’IRTA, on es reuneixen diferents figures del sector de boví de carn com ramaders, empreses, cooperatives, l’administració i investigadors de l’IRTA, i on s’exposen les necessitats del sector, prioritzant-les per posteriorment buscar solucions a través de la recerca.

Aquesta jornada forma part d'activitats de demostració, operació 01.02.01 (transferència tecnològica) del PDR 2014-2020.

Català
Preu: Gratuït
01/12/2022
10:45h - 16:00h
Places limitades
Lleida

Ponents

left button
right button

Maria Devant

Maria Devant té una sòlida formació en R + D en producció porcina i remugant. Durant els darrers 15 anys, ha centrat la seva carrera científica en la producció de vedella millorant l’eficiència de l’alimentació i augmentant els rendiments econòmics, minimitzant l’impacte ambiental, millorant el benestar dels animals i oferint productes d’alta qualitat als consumidors mitjançant la investigació i la innovació. Per assolir aquest objectiu, la creació i el lideratge de la Taula d’Innovació de la Carn ha estat crucial, en aquesta reunió anual 12 representants de tota la cadena de producció proposen i estableixen les prioritats dels temes de recerca, i en aquest fòrum també els connectem les noves demandes socials que arriben i que cal preparar-los (com la reducció d’usuaris d’antibiòtics). La seva experiència és nutrició i maneig, i en cas que un tema necessiti l'experiència en una altra àrea, trobem col·laboració dins de l'IRTA o fora de l'IRTA per solucionar-ho. En els darrers 5 anys, ha centrat la meva recerca en 2 temes: estratègies per millorar la vitalitat dels vedells i la modulació del comportament i l’estrès a través de la nutrició (eix intestí-cervell). Com a resultat d’aquest treball, he publicat més de 49 articles revisats per parelles en revistes internacionals importants (Quartile 1). Aquestes publicacions tenen un total de 1119 cites amb un índex H de 21. A més, en els darrers deu anys he presentat un total de 80 comunicacions i pòsters en congressos científics. Juntament amb aquesta activitat de recerca, és cap del Programa de producció de remugants (des del 2016) i del Programa de nutrició animal (des del 2021) i membre del Comitè Estratègic i Científic de l’IRTA (des del 2019), en aquests llocs on la ciència en equip ha de tenir èxit. , es necessiten dues habilitats com i) l'obertura a perspectives diferents i el fet de ser capaç de conceptualitzar el panorama general, ii) i el d'unió de persones al voltant d'una missió comuna.

Horari

10.45 h Registre d’assistents
11.00 h Presentació de la jornada Maria Devant, cap de Programa Nutrició Animal i Producció de Remugants de l’IRTA.
11.15 h Bloc de medi ambient
  • Reducció excrecions de nitrogen - Lourdes Llonch, Programa de Producció de Remugants, IRTA.
  • Guia optimització de l’ús i tractament de l’aigua - Lourdes Llonch, Programa de Producció de Remugants, IRTA.
  • Compostatge dels fems - Belen Fernández, Programa de Sostenibilitat enbiosistemes, IRTA.
  • Petjada ambiental de la producció de carn de vedella - Marta Ruiz, Programa de Sostenibilitat en biosistemes,IRTA.
  • Reducció de les emissions de metà - Lourdes Llonch, Programa de Producció de Remugants,IRTA.

12.10 h Torn obert de preguntes
12.15 h Bloc de salut i benestar animal
  • A qui i amb què hem de tractar amb antibiòtics - Lourdes Migura, Programa de Sanitat Animal, IRTA.
  • Valoració de les resistències d’antibiòtic - Lourdes Migura, Programa de Sanitat Animal, IRTA.
  • Transport de vedells mamons - Sònia Marti, Programa Producció de Remugants, IRTA.
  • Pèrdua de la permeabilitat intestinal - Sònia Marti, Programa Producció de Remugants, IRTA.
  • Estat immunitari i vacunació a l’arribada dels mamons - Sònia Marti, Programa Producció de Remugants, IRTA.
  • Potencials beneficis de la llet de transició - Anna Aris, Programa Producció de Remugants, IRTA.
  • Maneig presacrifici i qualitat de la carn - Sònia Marti, Programa Producció de Remugants, IRTA.

13.00 h Torn obert de preguntes
13.30 h Pausa - Dinar
15.00 h Bloc de sostenibilitat i societat
  • Allargar la vida útil de la carn - Anna Carabús, responsable de Desenvolupament deNegoci Indústries Alimentàries, IRTA.
  • Beef3stars - Maria Devant, cap de Programa Nutrició Animal iProducció de Remugants, IRTA.
  • Producció Agrària sostenible - Mercè Soler, subdirectora general de Ramaderia.
  • Comunicació amb el sector i la societat - Maria Devant, cap de Programa Nutrició Animal i Producció de Remugants, IRTA.

15.45 h Torn obert de preguntes
16.00 h Cloenda de la jornada Ricard Godia, president d'ASOPROVAC.

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Auditori Joan Oró - Edifici CeDiCo Parc Agrobiotech Lleida Parc de Gardeny s/n 25003 Lleida
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down