Maria Devant
Maria Devant té una sòlida formació en R + D en producció porcina i remugant. Durant els darrers 15 anys, ha centrat la seva carrera científica en la producció de vedella millorant l’eficiència de l’alimentació i augmentant els rendiments econòmics, minimitzant l’impacte ambiental, millorant el benestar dels animals i oferint productes d’alta qualitat als consumidors mitjançant la investigació i la innovació. Per assolir aquest objectiu, la creació i el lideratge de la Taula d’Innovació de la Carn ha estat crucial, en aquesta reunió anual 12 representants de tota la cadena de producció proposen i estableixen les prioritats dels temes de recerca, i en aquest fòrum també els connectem les noves demandes socials que arriben i que cal preparar-los (com la reducció d’usuaris d’antibiòtics). La seva experiència és nutrició i maneig, i en cas que un tema necessiti l'experiència en una altra àrea, trobem col·laboració dins de l'IRTA o fora de l'IRTA per solucionar-ho. En els darrers 5 anys, ha centrat la meva recerca en 2 temes: estratègies per millorar la vitalitat dels vedells i la modulació del comportament i l’estrès a través de la nutrició (eix intestí-cervell). Com a resultat d’aquest treball, he publicat més de 49 articles revisats per parelles en revistes internacionals importants (Quartile 1). Aquestes publicacions tenen un total de 1119 cites amb un índex H de 21. A més, en els darrers deu anys he presentat un total de 80 comunicacions i pòsters en congressos científics. Juntament amb aquesta activitat de recerca, és cap del Programa de producció de remugants (des del 2016) i del Programa de nutrició animal (des del 2021) i membre del Comitè Estratègic i Científic de l’IRTA (des del 2019), en aquests llocs on la ciència en equip ha de tenir èxit. , es necessiten dues habilitats com i) l'obertura a perspectives diferents i el fet de ser capaç de conceptualitzar el panorama general, ii) i el d'unió de persones al voltant d'una missió comuna.
Lourdes Llonch
Lourdes Llonch Fernández és graduada en Veterinària (2015) i Doctora en Producció Animal (2021) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Des del 2021 treballa a l’IRTA com a investigadora postdoctoral en el Programa de Producció de Remugants. La seva línea de recerca es centra el boví de carn, concretamente en l’aplicació d’estratègies nutricionals i de maneig amb la finalitat de millorar l’eficiència productiva dels animals, la seva salut i benestar, així com la sostenibilitat del sector, a través de diferents projectes com activitats de demostració (dins l’operació 01.02.01 de transferència tecnològica del programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020) i grups operatius.
Belén Fernández
Belén Fernández es Llicenciada en Ciències Químiques (1998) i Doctora en Enginyeria Química (2004) per la Universitat de Santiago de Compostel·la. Investigadora en el camp de la valorització de residus i aigües residuals de tipus orgànic mitjançant processos biotecnològics com la producció de biogàs; actualment, a més treballa en processos de recuperació de nutrients (nitrogen, fòsfor, potassi). Té una àmplia experiència en investigació contractual amb el sector privat, participa en activitats de difusió i transferència de coneixement, i participa a la direcció de tesis doctorals i Treballs de màster.
Marta Ruiz Colmenero
Investigadora a l'IRTA des de l'any 2020. Després d'acabar la llicenciatura en Ciències Ambientals, la Dra. Ruiz va obtenir un doctorat pel Departament de Geografia i Geologia de la Universitat d'Alcalá. Des d'aleshores, ha adquirit una àmplia experiència treballant tant a la universitat com a la consultoria, realitzant investigacions majoritàriament relacionades amb la sostenibilitat agrícola. Actualment, com a investigadora del Grup de Sostenibilitat en Biosistemes (IRTA), està especialitzada en l'aplicació de la metodologia d'Avaluació del Cicle de Vida (ACV), realitzant ACV de diferents sistemes agrícoles que inclouen diferents cultius i productes animals, així com ACV de diferents terres agrícoles. pràctiques de gestió. Està interessada en l'impacte ambiental de les pràctiques agrícoles, i l'avaluació de diferents estratègies de gestió per a un ús del sòl més sostenible.
Lourdes Migura-García
Lourdes Migura es va graduar en la Universitat del País Basc amb una Llicenciatura en Ciències en 1996. Va començar la seva carrera de recerca en l'Agència de Laboratoris Veterinaris (VLA, Regne Unit) l'any 1999, treballant com a investigadora júnior en el Departament d'Alimentació dins del Programa de Seguretat Ambiental en nom de DEFRA (Departament de Medi Ambient, Alimentació i Assumptes Rurals), on va ser membre de l'equip de resistència als antimicrobians. Va obtenir un doctorat en microbiologia mèdica per la Universitat de Liverpool. Lourdes es va traslladar a Dinamarca l'any 2007 per a treballar com a investigadora postdoctoral en la Universitat Tècnica de Dinamarca, en el Laboratori de Referència de la Unió Europea sobre Resistències Antimicrobianes (EURL-AR) i centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Durant els dos primers anys, va treballar en un projecte europeu centrat en l'estudi de l'evolució i la transferència d'elements genètics mòbils entre bacteris Gram-positives. Els dos anys següents, la Dra. Migura-García va participar en les activitats del EURL-AR, l'harmonització de protocols, l'organització de tallers científics i l'execució de projectes de recerca.
Al desembre de l'any 2010 es va traslladar al IRTA-CReSA (Barcelona) i va establir la seva línia de recerca en Antimicrobial Stewardship. Durant aquests anys en el IRTA-CReSA, Lourdes ha col·laborat activament amb col·legues nacionals i internacionals participant en projectes de recerca sobre zoonosi, resistència als antimicrobians, epidemiologia molecular de patògens d'origen alimentari, incloent estudis de seqüenciació del genoma complet i anàlisi de factors de risc associats a l'aparició de resistències. En col·laboració amb el sector, també participa en estudis de microbiota i l'ús d'alternatives als antimicrobians en la producció ramadera. Lourdes forma part del grup d'experts del PRAN "Pla d'acció nacional per a reduir el risc de selecció i disseminació de resistències als antibiòtics" coordinat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). Col·labora en diferents grups de treball i ha participat en l'anàlisi i la redacció del nou informe titulat JIACRA-ÉS, una aproximació a la Salut Única per a associar el consum d'antimicrobians i l'aparició de resistències en la medicina humana i veterinària. Ha estat coautora de més de 45 manuscrits en el area de la microbiologia i de les resistències als antimicrobians, ha supervisat tesis de doctorat i de màster i ha presentat dades en forma de presentacions orals i de posters en conferències nacionals i internacionals. També participa com a professora en diferents programes de màster universitari.
Sonia Martí
La doctora Sonia Marti és investigadora del Departament de Producció de Remugants de l’Institut de Recerca i Tenologia Agroalimentària de Catalunya, Espanya. Després de cursar el BAgrE, MSc i doctorat en producció animal (2012), Sonia va cursar una beca postdoctoral del NSERC a Agriculture and Agro-Food Canada a Lethbridge (2013-2016) i a la Universitat de Calgary, Facultat de Medicina Veterinària (2016-2018). la realització d’estudis sobre procediments dolorosos, l’avaluació de l’estrès crònic, així com la coixesa i el transport del bestiar boví. La investigació actual del doctor Marti se centra a avaluar les pràctiques de gestió de vedells lactis no deslletats criats per a la carn en funció de la salut, la productivitat, el benestar i els factors previs al sacrifici per millorar el benestar i la qualitat de la carn.