Preservar la producció i la sanitat del blat de moro en el context de canvi climàtic és un repte creixent. Aquesta jornada abordarà amenaces sanitàries emergents i com realitzar el seu control, ja que poden provocar greus danys socioeconòmics i mediambientals. Entre les amenaces a la producció que es tractaran hi ha:
• Diabrotica virgifera: plaga de gran impacte econòmic, recentment detectada a Girona. Requereix estratègies col·lectives de control per
contenir la dispersió al territori i danys en el cultiu.
• Amaranthus palmeri: mala herba invasora, molt agressiva, adaptable i resistent als herbicides.
• Solanum carolinense: espècie tòxica i molt competitiva, actualment en fase d’erradicació al Pla de l’Estany.
Es dedicarà un apartat específic en el blat de moro. Hi ha una problemàtica en el gra del blat de moro que es destina a la fabricació de pinsos pels animals. Les micotoxines provoquen una disminució del rendiment i de la qualitat nutricional, un augment de les despeses de producció i de la mortalitat dels animals i de la seva susceptibilitat a altres malalties infeccioses.
Part de la informació que es presenta s’ha obtingut en el marc de les següents actuacions i projectes de Grups Operatius (Actuació del Pla Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, per la Unió Europea i per la Generalitat de Catalunya).
• Estratègies de cultiu per a la preservació de la sanitat de les produccions de blat de moro enfront dels episodis de sequera motivats pel canvi
climàtic (ZEASEC).
• Projecte ADAPTEX Cultius Adaptats al Canvi (finançat amb Fons Climàtics de la Generalitat de Catalunya)
• Projecte Living Labs X_AgriTech
Deixa'ns el teu correu electrònic perquè puguem avisar-te quan aquesta activitat obri inscripcions.