Jornada LIAISE: Canvi climàtic, meteorologia i el seu impacte sobre els recursos hídrics en l'agricultura mediterrània.

Sobre l'activitat

La sequera és un dels problemes clau del canvi climàtic al Mediterrani. La freqüència i la gravetat de les sequeres meteorològiques i hidrològiques han augmentat i es preveu que vagin a més en la zona mediterrània, on hi haurà una major competència pels recursos hídrics entre els diferents usos: domèstic, agrícola, industrial i turístic.
Dels dies 27 al 29 de març, Lleida acull un congrés internacional per presentar els resultats obtinguts en la missió LIAISE (Interaccions de la Superfície Terrestre amb l’Atmosfera sobre el Medi Semiàrid Ibèric), la qual es va dur a terme al pla de Lleida durant l’any 2021.
Aquesta missió tenia com a objectiu millorar la comprensió de les interaccions dels diferents usos del sòl-atmosfera-hidrologia al pla de Lleida i proporcionar els fonaments per a millorar els models meteorològics i hidrològics que condueixin a millors estudis d’impacte sobre els recursos hídrics.
Aprofitant l’avinentesa i l’inici d’una campanya de reg incerta, s’ha volgut organitzar aquesta jornada la qual pretén donar a conèixer al sector els resultats presentats en aquest congrés. A més, també es debatrà amb experts aspectes rellevants sobre com es poden millorar els models predictius meteorològics.com ens pot afectar la sequera a les zones de regadiu del mediterrani i de quina manera es pot gestionar.

Català
Preu: Gratuït
30/03/2023 - 30/03/2023
09:00h -14:00h
Places limitades
Mollerussa

Horari

8.30 h Registre d’assistents
9.05 h Presentació de la jornada Sr. Carmel Mòdol. Secretari d'Alimentació del DACC. Sr. Amadeu Ros. President de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell. Sr. Josep Usall. Director General de l’IRTA. Sra. Sarai Sarroca. Directora General del SMC. Sr. Aaron Boone. Investigador de CNRM & MeteoFrance i líder del projecte LIAISE.
9.30 h Presentació del projecte LIAISE – Campanya 2021 Sr. Aaron Boone. Investigador de CNRM & MeteoFrance i líder del projecte LIAISE.
9.55 h Quantificació, prediccions i projeccions de les demandes d’aigua de reg a la zona de Lleida Sr. Joaquim Bellvert. Programa Ús Eficient de l’Aigua, IRTA.
10.15 h Preguntes i respostes sobre les prediccions meteorològiques al pla de Lleida Sr. Josep Ramon Miró. Tècnic en investigació del SMC.
10.35 h Com afecta l’agricultura i els diferents usos del sòl a la meteorologia local? Sr. Joan Cuxart. Investigador i professor de la Universitat de les Illes Balears.
10.55 h Pausa cafè
11.20 h Per què necessitem instrumentació i models per entendre com els conreus responen al clima? Sr. Jordi Vila i Sr. Oscar Hartogensis. Investigadors de la Universitat de Wageningen, Holanda.
11.45 h És possible detectar la humitat del sòl i els regs a través d'imatges de satèl·lit? Sr. Michel LePage. Enginyer IRD-CESBIO, França
12.05 h Projecte europeu IDEWA. Avaluació del reg i drenatge a Algerri-Balaguer Sr. Josep M. Villar i Sr. Victor Altes. Universitat de Lleida.
12.30 h Observacions i predicció de precipitació al Pla de Lleida durant la campanya 2021 Sr. Joan Bech. Universitat de Barcelona.
12.50 h Com afecten la sequera i la manca d’aigua a les zones regables del Mediterrani? Com ho poden gestionar? Sr. Enrique Playán. Investigador CSIC.
13.15 h Taula rodona Moderador: Sr. Ignasi Servià. iAqua. Sr. Pere Quintana. Investigador de l'Observatori de l’Ebre. Sr. Joan Girona. Programa Ús eficient de l'Aigua, IRTA. Sr. Vicent Altava. Servei Meteorològic de Catalunya. Sr. Enrique Playán. Investigador CSIC. Sr. Miguel Angel Garcia. Confederación Hidrogràfica del Ebro.
14.00 h Cloenda de la jornada

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Espai Cultural dels Canals d'Urgell Avinguda Jaume I, 1A 25230 Mollerussa  
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down