Jornada Avellaner 2025

Sobre l'activitat

En un context de sequera persistent, incertesa climàtica, limitacions en l’ús de productes fitosanitaris i una pressió creixent sobre la rendibilitat del cultiu, l’avellaner viu moments complexos a Catalunya. Tot i això, la demanda global de l’avellana continua creixent i l’interès pel cultiu augmenta a escala internacional.

En aquesta nova edició combinem la jornada nacional de l’avellaner amb la presentació del nou projecte ADAPTEX (IRTA-DARPA). Abordarem quatre àmbits clau per encarar el futur del cultiu. La gestió de l’aigua, centrant-nos en l’ús d’aigües regenerades com a recurs per garantir la sostenibilitat del reg; les noves línies agronòmiques de treball sobre varietats i tècniques de cultiu orientades a mitigar els efectes del canvi climàtic.

La gestiò de plagues i malalties emergents, posant èmfasi en els principals reptes fitosanitaris actuals i futurs. Tantmateix, es presentarán els resultats dels estudis fets sobre la traçabilitat i valorització de la avellana utilitzant técnicas com l’anàlisi sensorial i la neurociència del consumidor.
Una jornada per posar dades i coneixement sobre la taula, fer balanç i plantejar estratègies concretes per donar un nou impuls al sector.

Català
Preu: Gratuït
04/06/2025
09:00h - 14:00h
Places limitades
Constantí

Horari

09:00-09:30h Validació inscripcions
09:30-09:40h Benvinguda a càrrec de Gloria Tibau, directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona Bloc 1. Diferenciació i traçabilitat d’avellanes per prevenir el frau (35min)
09:40-09:55h  - Eines per a la valorització de l'avellana: cas pràctic a la zona de del Priorat mitjançant l'anàlisi sensorial i la neurociència del consumidor (Leontina Lipan, investigadora IRTA i Xavi Domènech, Director General, Cooperativa Falset Marçà)
09.55 a 10.10h  - L'autenticació geogràfica i varietal d'avellanes, una realitat: solucions analítiques generades al projecte TraceNuts (Stefania Vichi, professora del Grupo LiBiFOOD de la Universidad de Barcelona )
10:10-10:15 Torn de preguntes
Bloc 2. Gestió de l’aigua: Us d’aigües regenerades en el cultiu de l’avellaner
10:15-10:45h  'Projecte de reg de Riudecanyes' (Antonio Enjuanes, subdirector general d'Infraestructures Rurals del DARPA i Joan Goñalons, cap de la Gerència d'Obres Hidràuliques del Camp de Tarragona)
10:45-11:00  Gestió del reg de l'avellaner amb aigües regenerades: el cas de la Comunitat de Regants de Valls (Jordi Oliver, Responsable de la xarxa RegAssist)
11:00-11:10h ADAPTEX i REGSUNUT Gestió de l’aigua en l’avellaner per fer front al canvi climàtic (Joan Girona, investigador IRTA)
11:10-11:20 Torn de preguntes
11:20-11:50h Pausa cafè i networking
Bloc 3. Material vegetal: Adaptació del cultiu als nous reptes
11:50-12:00h  Presentació dels treballs realitzats en comportament varietal, Projecte CCNUTS (Laia Abelló, responsable d'avaluació de material vegetal en avellaner i noguer IRTA)
12:00-12:10h Estimació dels requeriments de fred i calor en diferents estadis fenològics d’avellaner a la província de Tarragona, Projecte CCNUTS (Imma Funes, tècnica de suport en viticultura IRTA)
12:10-12:20 ADAPTEX: Eines per a mitigar el canvi climàtic en el cultiu de l'avellaner i Xarxa assaig varietal multi ambient (Leontina Lipan i Laia Abelló)
12:20 a 12:30 TORN de preguntes
Bloc 4. Plagues i malalties: Reptes en el cultiu de l’avellaner
12:30-12:45h Presentació del HUB de Sanitat Vegetal. Laura Estrades, Cap de Secció de Prevenció i Lluita Fitopatològica (e.f.) del Servei de Sanitat Vegetal
12:45-12:55h Situació actual de la sanitat vegetal en el cultiu de l’avellaner. Anna Aymamí, Agricultura i Sanitat Vegetal SSTT de Tarragona DARPA)
12:55-13:30h Presentació dels assaigs realitzats en els darrers anys pel control de les plagues i malalties emergents del cultiu: -La cendrosa (Erysiphe corylacearum) -El badoc (Phytoptus avellanae) -Els bernats verds i el podrit Roger Palau, Jordi Sordé, Verònica Casadó de l’ADV de l’Avellana i Cultius Mediterranis Carlos Solano de l’ADV Avellanes de Catalunya Nova Jordi Roig de l’ADV de Coselva Elizabeth Lucas de l’ADV Avellanes del Camp - Distribució territorial de les incidències de taca blanca i podrit en l’avellana i el impacte de la lluita col·lectiva per combatre les plagues: primers resultats del Grup Operatiu REDUCTAV (COSELVA, l’ADV de l’Avellana i Cultius Mediterranis, IRTA)
13:30-13:40h ADAPTEX: Estratègies de control de plagues en l’avellaner davant el canvi climàtic (Dolors Bosch, investigadora IRTA)
13:40-13:50 Torn de preguntes
13:50 h Cloenda a càrrec de Josep Usall, director general de l’IRTA
14.00h a 15.30 Dinar i networking

Organitza

Comparteix

Lloc de realització

Finca Mas Bové, Carretera TP-7225, km 4, 43120 Constantí, Tarragona
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down