Establiment correcte de la data de marcatge dels aliments envasats per disminuir el malbaratament

Sobre l'activitat

A la UE s'estima que un 20 % dels aliments elaborats es perden o malbaraten amb l’important impacte mediambiental, econòmic is social que aquest fet representa. Hi ha diversos factors que influeixen en el malbaratament alimentari essent un d’ells el marcatge de dates en els aliments envasats.

La jornada té per objectiu clarificar els conceptes de data de “caducitat” i de “consum preferent” i dur a terme un taller demostratiu amb l’App Bestdate per seleccionar la data que correspon a cada tipus d’aliment d’acord amb el model d’arbre de decisió publicat per l’EFSA. D’aquesta manera es pretén ajudar els elaboradors a establir el tipus de data correcta i contribuir a disminuir el malbaratament alimentari. Activitat finançada a través de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

Català
Preu: Gratuït
25/04/2024
09:30h - 13:30h
Places limitades
Monells

Ponents

left button
right button

Sara Bover

Llicenciada en Farmàcia i Doctora pel Departament de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona (2000). Actualment responsable de el Programa de Seguretat Alimentària de l'IRTA a Monells, Girona. La seva activitat de recerca s'enfoca en l'estudi i modelització de el comportament dels microorganismes en els aliments i l'avaluació de riscos microbiològics, així com en l'estudi de l'efecte de tecnologies clàssiques i emergents (e.g. altes pressions, bioconservació, envasat actiu) a la conservació i vida útil dels aliments, mitjançant microbiologia predictiva i assaigs de laboratori ( "challenge test", assaig de deteriorament). És coautora de 70 publicacions científiques, a més d'articles tècnics i capítols de llibres. Ha participat en nombrosos congressos i projectes de recerca competitiva, nacionals i internacionals, així com en projectes d'investigació contractual amb empreses de el sector. Regularment, contribueix com a organitzadora, ponent o docent en jornades de transferència, seminaris, cursos universitaris de grau i postgrau, així com de formació tècnica especialitzada. És membre del comitè editorial de l'International Journal of Food Microbiology i Secretària de la Junta Executiva del International Committee of Food Microbiology and Hygiene (ICFMH)

Horari

9.30 h Benvinguda i presentació
10.00 h Data de caducitat o data de consum preferent Sara Bover-Cid. Cap del Programa de Qualitat i Tecnologia Alimentàries i del de Funcionalitat i Seguretat Alimentàries de l’IRTA.
11.00 h Pausa cafè
11.30 h Taller demostratiu pràctic amb l’App BestDate Maria Dolors Guàrdia i Israel Muñoz. Investigadors del Programa de Qualitat i Tecnologia Alimentàries de l’IRTA. Sara Bover-Cid, Anna Jofré i Berta Torrents. Investigadores del Programa de Funcionalitat i Seguretat Alimentàries de l’IRTA.
12.00 h Com establir la data de consum preferent Maria Dolors Guàrdia. Investigadora del Programa de Qualitat i Tecnologia Alimentàries de l’IRTA.
13.00 h Torn obert de preguntes
13.15 h Cloenda de la jornada

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

IRTA – Monells Finca Camps i Armet · 972 63 08 51
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down