Xavier Felipe
Xavier Felip Cuyàs és llicenciat en Veterinària en 1991 per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctorat en Veterinària per la mateixa universitat, l'any 2000.
Des de 1992 treballa en R + D + I de el sector lacti, tant en la preparació de projectes cooperatius de recerca amb empreses, en projectes de recerca d'àmbit europeu, com en contractes confidencials de desenvolupament de productes per a empreses. També realitza treballs d'assessoria relacionats amb l'elaboració industrial d'aliments.
Actualment és l'investigador principal de l'àmbit d'indústria làctia a IRTA on, en col·laboració amb diferents empreses espanyoles, ha impulsat la construcció i gestió de les plantes pilot làcties d'aquesta institució (aliments líquids en general), així com el desenvolupament de nous productes i aplicacions làcties.
Les seves principals línies de treball estan relacionades amb el desenvolupament de noves tecnologies de processat (altes pressions, escalfament per radiofreqüència, separació per membranes, etc.) aplicats a el sector lacti. També destaca en el desenvolupament de nous productes i conceptes (amb patents en aliments com els liquats vegetals i el formatge fresc batut congelat) i, en general, en aliments líquids. Durant els últims anys, ha treballat en el desenvolupament i aplicació de noves tecnologies relacionades amb la millora de la sostenibilitat energètica, de consum d'aigua i de revalorització de co-productes.
Carmen Carretero
Carmen Carretero Romay és llicenciada en Química el 1982 per la Universitat de Saragossa i doctora en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1991.
Es dedica a la docència i investigació a la universitat des de 1986. Entre 1986 i 1993 va centrar la seva investigació a la llet, particularment en els canvis bioquímics desenvolupats durant la maduració del formatge. Posteriorment es va traslladar a la Universitat de Girona on va iniciar una línia de recerca centrada en la revaloració de subproductes de la indústria càrnia, on ha treballat fins a l'actualitat.
Des del 2003 és catedràtica de Tecnologia dels Aliments a la Universitat de Girona.
Ha impartit docència als estudis de Veterinària, Enginyeria Agrícola, Ciència i Tecnologia d'Aliments, Innovació i Seguretat Alimentària, i en diferents estudis de màster de l'àmbit alimentari, en assignatures relacionades amb la Química i Bioquímica d'Aliments i Ciència i Tecnologia de la llet i productes lactis.
Teresa Aymerich
Teresa Aymerich Calvet, és llicenciada en Ciències i Doctora en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Fa més de 25 anys que és investigadora de l'IRTA. Avaluadora pel ANEP. Ha coorganitzat un congrés nacional i internacional, així com jornades tècniques. Participa com a docent en el màster universitari de producció porcina i altres cursos. Ha codirigit diferents tesis doctorals i ha participat en diferents tribunals de tesi. Ha liderat i participa en diferents projectes d'investigació nacionals i europeus, així com contractes amb empreses. És coinventora d'una patent i de dues llicències d'explotació. Té més de 65 publicacions científiques en revistes SCI i de diversos capítols de llibre.
Els seus línies de recerca estan relacionades amb el desenvolupament de cultius iniciadors, bioprotectors i / o probiòtics, així com en l'aplicació d'antimicrobians i noves tecnologies de conservació per allargar i millorar la seguretat alimentària i vida útil dels aliments. A nivell analític, els seus interessos estan centrats en l'aplicació i desenvolupament de tècniques moleculars ràpides per detecció i traçabilitat de microorganismes, siguin patògens, alterants o d'interès tecnològic.
Elsa Lloret
Elsa Lloret és Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments (2001) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Máster (MSc) en “Polímers i Biopolímers” per la Universitat Politècnica de Catalunya (2013). Ha treballat 6 anys en l’empresa privada (Enginyera de ferments i d’anàlisi sensorial en el Departament d’R+D Danone) i des de 2006 dins el Programa de Tecnologia Alimentària de l’IRTA. Les seves activitats s’emmarquen en contractes, formació i assessorament tècnic a empreses en l’àrea de l’envasament d’aliments. Especialitzada en materials plàstics per aliments i les seves aplicacions en les noves tecnologies d’envasament i de conservació per allargar la seva vida útil, millorar-ne la sostenibilitat, obtenir nous productes o nous processos adaptats a les necessitats del mercat.
Albert Monferrer
Albert Monferrer és llicenciat a Veterinària el 1984 per la Universitat de Saragossa i Màster en Biotecnologia Alimentària per la UPC, l'any 1989.
Des de l'any 1987 treballa al sector alimentari, actualment com a Responsable Tècnic en BDN Enginyeria d'Alimentació SLU, una empresa del Grup Quimidroga, i com a professor associat per al Grau de CTA i el Màster de Desenvolupament i Innovació d'Aliments a la UB. Ha participat en projectes de R+D tant nacionals com a estrangers i ha publicat de 6 patents.
El seu treball se centra en l'assessorament a tercers i el treball en planta pilot per al desenvolupament de nous productes o la reformulació de productes ja existents, per adaptar-los a noves demandes del mercat.
Pel treball a l'empresa i per les assignatures que imparteix a la Universitat està familiaritzat amb l'ús d'ingredients, additius o no, en l'elaboració d'aliments de diferents sectors.
Marta Terré
Marta Terré és doctora en Producció Animal per la Universitat Autònoma de Barcelona des del maig del 2007. Abans de doctorar-se va treballar dos anys com a veterinària clínica i inspectora de sanitat animal a escorxadors. Des del 2007 treballa com a investigadora al Departament de Producció Animal d'IRTA i el 2016 va ser designada responsable d'investigació de l'Estació de Boví de Monells (EVAM) a IRTA.
La seva investigació se centra en la nutrició i el metabolisme en boví de llet, i la seva principal àrea d'interès és millorar la salut, els paràmetres productius i el benestar a través de la nutrició i pautes de maneig. Al llarg de la seva carrera ha participat en 17 projectes públics (11 nacionals i 6 internacionals) i en diversos contractes amb la indústria.
Des del 2015 participa en la formació del personal d'experimentació i investigació de remugants. Des del 2016 és membre del Comitè d'Ètica en Experimentació Animal d'IRTA.
M. Carmen Briceño
És llicenciada a Veterinària el 1991 per la Universitat Autònoma de Barcelona especialitat en Tecnologia dels Aliments.
Des de 1991 treballa als departaments de Qualitat i R+D+i del sector lacti, concretament a la indústria del gelat, des de la marca Farggi fins a la marca Menorquina, passant per Unilever.
Actualment sóc la Directora d'R+D+i de Farggi Menorquina on el nostre departament està en un moment de creixement a causa de la política d'innovació de l'empresa, des d'on s'està dotant de més recursos la innovació i el desenvolupament.
Aquest any 2020 hem aportat el 45% de les innovacions de gelat del mercat de la mà de cobrandings amb Bimbo, Haribo, Chupachups, Cacaolat entre d'altres. El món del gelat és un mercat que evoluciona ràpidament i on els fabricants d'altres aliments busquen sorprendre el consumidor amb productes que recordin l'aliment target.
Ens movem en un món on les tendències del mercat marquen els desenvolupaments de productes, gelats baixos en calories, Dairy free, o la indulgència que encara que difícil, es pot compaginar amb les tendències anteriors o tornar al món de les receptes artesanes amb ingredients Premium.
Igualment important i necessari és el nostre compromís amb el medi ambient, adaptant-nos cap a la sostenibilitat, investigació de nous materials més friendly, utilització de materials reciclats i reducció d'envasos entre d'altres.