Curs de capacitació per a investigadors i tècnics de Fons Nacional de Desenvolupament Pesquera (FONDEPES) en el cultiu de reig (Argyrosomus regius) i peixos marins en general.
Deixa'ns el teu correu electrònic perquè puguem avisar-te quan aquesta activitat obri inscripcions.
Ponents
Neil Duncan
Neil Duncan gaudeix treballant en la recerca aplicada en el control de la reproducció i el cultiu de peixos. Neil té una llicenciatura en Biologia Marina i Oceanografia de la Universitat de Bangor i un doctorat en Aqüicultura de la Universitat de Stirling. El seu principal interès està en els estudis per produir la qualitat i quantitat d'ous de pesis necessaris per a una hatchery comercial, assegurant que les famílies es produeixin amb els trets requerits per a un programa de millora. A més, ha treballat en la millora de la cria larvària i el creixement juvenil. Neil ha treballat a Espanya, Mèxic i Escòcia amb una àmplia gamma d'espècies europees i llatinoamericanes.
Cristóbal Aguilera. Llicenciat en Ciència Biològiques en l'especialitat de Zoologia (Universitat de Barcelona). Actualment exerceixo com a Gestor d'Innovació en Aqüicultura a l'IRTA. He estat impulsor i gerent de l'Clúster Acuiplus (www.acuiplus.org) fins a juny de l'2016. Acumulo 30 anys d'experiència en el món aqüícola, tant en el sector privat com públic. He treballat amb diverses espècies de peixos i bivalves, principalment en projectes relacionats amb la millora de la zootècnia, genètica i millora, programes sanitaris i salut dels animals, tecnologia de recirculació i aplicació i implementació de normes ISO. Assessor i col·laborador internacional amb experiència en diversos països. Coautor de 35 articles científics i participant en més de 20 projectes de recerca (Public profile). Participo com a docent habitual en cursos de postgrau i màster i he estat convidat en més de 60 conferències temàtiques. Actualment coordino dos grups de treball en dos projectes H2020 MedAID i NewTechAqua. Divulgador convençut, sóc blocaire a través de "Acuatopia" (www.cristobalaguilera.com) on escric sobre la innovació i les noves tendències i on explico l'aqüicultura sense embuts i des de dins. Aquest bloc ha donat lloc a el llibre: Històries aqüícoles. L'aqüicultura des de dins (Edicions Ende, Sevilla març, 2017, ISBN: 978-84-17054-04-5)
College of Biologists of Catalonia, colleague nº 21903-C
Jonathan Chacón Guzmán
• Coordinador de el Programa d'Aqüicultura de el Parc Marí de el Pacífic
• Acadèmic de la Universitat Nacional de Costa Rica
• Membre de la Xarxa Iberoamericana CYTED Larva Plus
• Jonathan és Biòleg Marí de professió, Màster en Ciències Marines i Costaneres, cursa actualment un doctorat en Ciències Naturals per al Desenvolupament a Costa Rica.
• Actualment desenvolupa la investigació "OPTIMITZACIÓ DEL CULTIU DE LARVES I JUVENILS de reig REINA (Cynoscion Albus, Günther 1864) EN CONDICIONS DE LABORATORI"
• Per 20 anys ha laborat en investigació i desenvolupament de tecnologies de producció de juvenils de peixos marins i en la transferència tecnològica i extensió en granges marines.
• Actualment gerència projectes estratègics nacionals de política pública orientats a el foment de l'Aqüicultura Marina.
Ignasi Gairín
Llicenciat en veterinària que des de la llicenciatura em vaig interessar per l'aqüicultura. Vaig començar coneixent el sector dels peixos d'aigua dolça: Truita. Vaig tenir l'oportunitat de incorporar-me a l'aqüicultura marina treballant en reproducció de bivalves i en el preengreix i engreix de diferents espècies de peixos: orada, llobarro i llenguado. Posteriorment vaig estar uns anys com a agent tecnicocomercial treballant en assessoria, comercialització i transport d'alevins de daurada, llobarro i corball per tot Espanya. Actualment em dedico a la investigació de la reproducció i engreix de diferents espècies de bivalves al centre IRTA.
Karl B. Andree
El seu treball es centra en temes relacionats amb la salut de peixos i marisc (patologia, nutrició, diagnòstic). Karl té una llicenciatura en Ciències Biològiques de la Universitat Aurora Illinois (EUA) i un doctorat en Microbiologia de la Universitat de Califòrnia, Davis (EUA). A més, contribueix a la investigació sobre floracions de microalgues marines tòxiques. Dins l'aqüicultura, hi ha una manca de grans àrees de coneixement per a les espècies no model cultivades en sistemes d'aqüicultura. A través del desenvolupament i l'aplicació de tècniques moleculars i microbiologia, especialment el desenvolupament de diagnòstics basats en ADN per a organismes no models, adquirim coneixements sobre les funcions immunològiques, el metabolisme i la fisiologia digestiva de les espècies d'aqüicultura i les seves amenaces patògenes.
Enric Gisbert
Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona (Espanya). Investigador especialitzat en biologia de peixos i aqüicultura (nutrició). El meu lloc actual és investigador sènior i director de el Programa d'Aqüicultura del IRTA. He estat treballant en estudis d'aqüicultura des de 1999 quan vaig obtenir el meu doctorat, a partir d'aquest moment, he anat consolidant la meva experiència i coneixements treballant en USA (Universitat de Davis, Califòrnia) i França (Ifremer, Brest), mentre que el 2004 vaig ser reclutat per l'IRTA. Des de llavors, he realitzat investigacions en la interfase entre l'acadèmia i la indústria, especialment en relació amb estudis nutricionals en peixos, en fases de cultiu larvari i engreix. A nivell científic he publicat un total de 212 en revistes, set capítols de llibres. Coordinador de la Xarxa CYTED LARVAplus.
https://loop.frontiersin.org/people/606918
Alicia Estévez
Llicenciada en Biologia per la Universitat Complutense de Madrid. Doctora en Pesqueres per la Univ. De Kagoshima (Japó), amb dues estades post-doctorals a la Univ de Stirling (NERC Unit of Fish Nutrition) i Kyoto. A l'IRTA des de l'any 2000 centrada sobretot en el cultiu larvari de noves espècies de peixos, estudi de requeriments nutricionals, sobretot d'àcids grassos, de larves i juvenils i en els últims anys en la recerca de nous ingredients per a pinsos (farina d'insectes, subproductes de la indústria, etc.). Membre del grup d'experts europeus de producció orgànica (EGTOP) des de l'any 2013.
Dolors Furones
Llicenciada en Ciències, amb grau (microbiologia), per la Universitat dels Illes Balears (UIB). Va realitzar la seva tesi doctoral al Fish Diseases Laboratory, actual CEFAS, (Weymouth_ Regne Unit) i en el Biological Sciences Department de la Universitat de Plymouth (Regne Unit), estudiant els mecanismes de patogenicitat de Yersinia ruckeri (1990)
La seva trajectòria professional s'ha desenvolupat combinant gestió i investigació. Ha estat Directora de Centre de l'IRTA_ Sant Carles de la Ràpita (1999-2018) i responsable del seu Programa d'Aqüicultura (1999-2015) Ha estat membre de l'Think_tank de l'IRTA des de la seva creació fins a la seva clausura en 2019. Actualment és membre de comitè de bioseguretat l'IRTA. Va impulsar la creació i ha estat membre de l'comitè executiu de Acuiplus; ha estat membre de la junta executiva de PTEPA. És membre de la societat espanyola d'aqüicultura (SEA), a la qual ha tingut l'honor de presidir
Com a investigadora del grup de salut aquàtica de l'IRTA, treballa en epidemiologia, bioseguretat i models in vivo de patògens de peixos i mol·luscs, fonamentalment els relacionats amb l'aqüicultura mediterrània. Ha participat en: 35 projectes de R + D + I (IP de 15), 20 contractes amb empreses (IP de 16), 60 publicacions, assistència / participació en 120 congressos, 1 patent. Grans projectes recents a destacar: H2020_VIVALDI (http://www.vivaldi-project.eu/) i H2020_MedAID (http://www.medaidh2020.eu/), en els quals ha estat, IP_IRTA, work package leader i, en el cas de MedAID, coordinadora científica,
Links: https://publons.com/researcher/L-1652-2014/
Darko Lisac
Darko Lisac ha dedicat la seva carrera a el desenvolupament de la piscicultura marina i el seu establiment com una indústria sostenible. Pioner en la instal·lació de les primeres gàbies flotants a la Mediterrània el 1977, ha aplanat el camí per a moltes de les empreses comercials reeixides de l'actualitat.
Després de consolidar la gestió operativa de les instal·lacions de producció marina, es va centrar en el disseny, desenvolupament i implementació de tecnologia de gàbies marines.
Darko és cofundador i director executiu de Refa Med, Itàlia, i combina la fabricació d'estructures de cria de peixos amb la prestació de serveis de consultoria, formació i experiència tècnica per a sistemes de cultiu en mar obert.
Jordi Carreras Doll
Sóc Llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona. Màster en Aqüicultura marina per la Universitat de Barcelona. Tècnic en Auditoria Ambiental per la Universitat Politècnica de Catalunya. Tècnic en gestió de recursos pesquers. Citotecnólogo per l'Acadèmia Internacional de Citologia. Bus professional de 1ª classe gran profunditat. Patró de iot i patró de pesca de litoral de 1a, entre d'altres titulacions.
Perfil a linkedin: https://es.linkedin.com/in/jordicarrerasdoll
Web: https://www.jordicarrerasdoll.com
Joan Comas
Enginyer industrial per la
Universitat Politècnica de Catalunya.
Part de la carrera professional, s'ha desenvolupat durant mes de 10 anys al sector privat, gestionant operacions industrials i de la cadena de subministrament d'empreses nacionals i internacionals del sector de l'automoció, (com VALEO, DHL Supply Chain, TRADISA i DERBI).
Des de l'any 2006 exerceix la
seva activitat professional al sector públic, treballant per a l'Agència de
Competitivitat Empresarial -ACCIO (Generalitat de Catalunya), on porta a terme
tasques orientades a ajudar les empreses a executar els seus projectes d'R + D
relacionats amb les tecnologies de fabricació i la indústria de l'automoció.
Actualment, ocupa la posició
de Gerent de l’àrea de projectes d’R+D i innovació a la Unitat
d'Innovació Empresarial d'ACCIO.
Ana Roque
Ana Roque ha centrat la seva recerca en els darrers 10 anys en el benestar dels peixos d'aqüicultura. Ella té llicenciatura en Medicina Veterinària de la Universitat de Lisboa i un doctorat en Aqüicultura de la Universitat de Stirling. El desenvolupament de la seva investigació es dirigeix al desenvolupament de protocols d'atordiment i la seva validació i a la validació d'indicadors operacionals de benestar. Actualment, part de la investigació és finançada per organitzacions humanitàries i associacions aqüicultors. És autora de més de 80 articles internacionals amb revisió de parells i diversos capítols de llibre. Anna ha treballat a Espanya, Mèxic, Tailàndia i Escòcia i té també una àmplia experiència en salut de bivalves i crustacis de cultiu. http://www.researcherid.com/rid/B-7571-2013
Ricard Carbó
Ricard Carbó és el Gerent de l'IRTA Sant Carles de la Ràpita des de 2018. És Enginyer tècnic Agrícola per la Universitat Politècnica de Catalunya 1992. Va treballar en una HATCHERY de Daurada i Lubina a Grècia (1995). Va treballar com a director tècnic en una piscifactoria de gàbies flotants de daurada i llobarro a Espanya (1996-98). Des de 1999 fins a l'actualitat ha treballat a l' IRTA especialitzant-se en el disseny i l'enginyeria d'instal·lacions de cultiu i més concretament en sistemes de recirculació on ha desenvolupat la patent IRTAmar el qual són els equips de recirculació i tractament de l'aigua, on es duen a terme la majoria dels assaigs del programa d'Aqüicultura de l'IRTA. Ha participat en projectes d'investigació i ha publicat articles en revistes especialitzades d'Enginyeria en el sector aqüícola. També ha participat com a professor en diversos cursos internacionals de sistemes de recirculació com el que organitza el CIHEAM.
Horari
ProgramaDimecres 2 de juny: Espanya (16:00 - 16: 30h) Perú: (09:00 - 09:30)
Introducció i reproducció en peixos, estabulació reig, mostrejos de maduresa i inducció hormonal. Neil Duncan i Jonathan Chacón.
Dijous 3 de juny: Espanya (16:00 - 16: 30h) Perú: (09:00 - 09:30)
Reproducció, per produir famílies, discussió. Cultivario larvari / pre -engorda. Neil Duncan i Alicia Estévez.
Dilluns 7 de juny: Espanya (16:00 - 16: 30h) Perú: (09:00 - 09:30)
Transport + engreix pre-engreix, cultiu en gàbies a Costa Rica, Assaig d'engreix i discussió. Isasi Gairin, Jonathan Chacon i Neil Duncan.
Dimarts 8 de juny: Espanya (16:00 - 16: 30h) Perú: (09:00 - 09:30)
Gàbies per a condicions extremes, Cultiu de corbines en gàbies i discussió. Darko Lisac, Jordi Comas.
Dimecres 9 de juny: Espanya (16:00 - 16: 30h) Perú: (09:00 - 09:30)
Gestió de Gàbies, instal·lació, gestió, reig, ambiental. Jordi Carreras.
Dijous. 10 de juny: Espanya (16:00 - 16: 30h) Perú: (09:00 - 09:30)
Gestió de Gàbies, instal·lació, gestió, reig, ambiental. Jordi Carreras.
Dilluns 14 de juny: Espanya (16:00 - 16: 30h) Perú: (09:00 - 09:30)
Salut, Sampling theory, sampling Parasites i Parasites. Karl Andree i Ana Roque.
Dimarts 15 de juny: Espanya (16:00 - 16: 30h) Perú: (09:00 - 09:30)
Nutrició larvària i engreix. Enric Gisbert
Dimecres 16 de juny: Espanya (16:00 - 16: 30h) Perú: (09:00 - 09:30)
Gestió HATCHERY industrial, Ras i sistemes tancats (Aquaponia i Biofloc). Cristóbal Aguilera i Ricard Carbó.
Dijous 16 de juny: Espanya (16:00 - 16: 30h) Perú: (09:00 - 09:30)
Visita instal·lacions de l'IRTA i Clausura