Conèixer el sòl, una eina clau per una fertilització sostenible dels cultius

Sobre l'activitat

En els Plans per a la Millora de la Fertilització Agrària a Catalunya, s’han iniciat activitats concentrades en diverses conques hidrogràfiques, una de les quals és la conca del Torrent Gran, a l’Empordà.
L’objectiu de les actuacions és la millora de les pràctiques de fertilització, per mostrar com aquesta pot incidir en la qualitat dels sòls, les aigües i el medi en general.
Les activitats se centren en promoure la utilització d’aquelles tècniques i tecnologia que milloren l’eficiència en la utilització dels fertilitzants, especialment els orgànics. Coincidint amb el dia mundial del sòl que es celebra el 5 de desembre, la jornada es centrarà en el coneixement dels sòls, la optimització en l’ús de dejeccions ramaderes per la millora de la fertilitat del sòl, així com, l’ús de tècniques d’agricultura de precisió en l’aplicació de fertilitzants.
Aquesta jornada s’organitza en el marc dels Plans per a la Millora de la Fertilització Agrària a les Comarques Gironines (dins la Xarxa de Plans de Catalunya, del projecte CONQUES impulsat pel DARP) i del Grup Operatiu “ Agricultura de precisió per la millora de la producció i qualitat del cereal d’hivern i la seva sostenibilitat”.

Català
Preu: Gratuït
01/12/2021 - 01/12/2021
09:45h - 13:00h
Places limitades
Ventalló

Ponents

left button
right button

Francesc Domingo Olivé

Investigador-Especialista en fertilització orgànica i mineral i maneig del sòl en cultius extensius, dins el Programa de Cultius Extensius Sostenibles de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries). Des de fa 20 anys treballa en la recerca, transferència i assessorament, des del centre de Mas Badia, per la millora en el maneig de les dejeccions ramaderes, la fertilització mineral i el maneig del sòl per augmentar la fertilitat (física, química i biològica) del sòl i la seva protecció.

Horari

9.45 h Inscripcions
9.55 h Presentació de la jornada Sr. Jordi Vergés, cap de l’Oficina Comarcal de l’Alt Empordà. DACC.
10.00 h Actuacions en la millora de la fertilització dels cultius en la Conca del Torrent Gran Sr. Francesc Domingo, IRTA Mas Badia.
10.15 h Com realitzar un mostreig per avaluar la fertilitat del sòl? Sr. Ramon Serra, Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes del DACC.
10.45 h Orientacions per reduir el contingut de fòsfor en el sòl Sra. Ivet Caballé, IRTA Mas Badia.
11.15 h Efectes de l’aplicació de fertilitzants orgànics en la qualitat del sòl Sr. Francesc Domingo, IRTA Mas Badia.
11.45 h Desplaçament a camp
12.00 h Com conèixer la variabilitat de sòls dins una parcel·la?. Exemple en la Conca del Torrent Gran Sra. Judit Vallverdú, IRTA Mas Badia.
12.45 h Precs i preguntes dels assistents
13.00 h Cloenda de la jornada Sr. Albert Andreu, cap de l’Oficina Comarcal del Baix Empordà. DACC.

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Pavelló de Ventalló
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down