Com afrontar la menor disponibilitat d’aigua

Sobre l'activitat

Per regar en els cultius anuals d’estiu

Catalunya posa de manifest la fragilitat de l’abastament hídric pels diferents usos i, en especial, per l’aigua destinada a la producció d’aliments. La situació, a dia d’avui i segons les previsions disponibles, fan preveure que ens acostem a la sequera més rellevant dels darrers setanta anys.

Mentrestant, a curt termini, cal adaptar-nos a la situació de manca d’aigua a partir de l’elecció de conreus anuals amb menys necessitats hídriques i a l’aplicació de criteris de dèficit controlat d’aigua en els conreus plurianuals llenyosos. No és fàcil, ni senzill, però ho intentarem.

Català
Preu: Gratuït
14/03/2023
15:45h - 18:00h
Places limitades
La Tallada d'Empordà

Ponents

left button
right button

Francesc Camps

Francesc Camps Sagué. Investigador – especialista de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del Programa de Conreus Extensius Sostenibles, amb seu a l’Estació Experimental Agrícola Mas Badia. Durant més de 30 anys ha desenvolupat la seva activitat a l’Àrea de Conreus Extensius de la Fundació Mas Badia, centre consorciat a l’IRTA, fins la seva incorporació a l’institut el gener de 2020. Ha centrat la seva activitat en l’avaluació de les necessitats hídriques de diferents conreus herbacis i llenyosos, la gestió i aplicació agrícola dels fangs d’edar, la introducció de cultius captadors de nitrogen per a la minimització de la lixiviació de nitrats a camp i la producció de cultius energètics, tan llenyosos com herbacis. Té un elevat nombre de publicacions en revistes de divulgació, una àmplia experiència en l’organització d’activitats de transferència (jornades, cursos, etc.) i també en la realització d’experimentació contractada amb empreses del sector. Actualment també és secretari de la Comunitat d’Usuaris d’Aigua del Baix Ter.

Horari

15.45 h Recepció dels assistents
16.00 h Presentació de la jornada Elisabet Sánchez Sala, Directora dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural (DACC).
16.15 h ELS CULTIUS EXTENSIUS DAVANT LA SEQUERA Modera: Francesc Camps, IRTA Programa de Cultius Extensius Sostenibles.
Disponibilitat d’aigua i escenaris per fer front a la sequera Francesc Camps, IRTA Programa de Cultius Extensius Sostenibles.
Necessitats d’aigua dels cultius i incidència de l’estrés hídric sobre el rendiment Marc Jabardo, IRTA Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Les varietats de blat de moro de cicle més curt, ens poden ajudar en una situació de manca d’aigua ? Roser Sayeras, IRTA Programa de Cultius Extensius Sostenibles
El cultiu del gira-sol com una alternativa davant la situació de la manca d’aigua. Joan Fañé, IRTA Programa de Cultius Extensius Sostenibles
El cultiu del sorgo per a gra i farratger Joan Serra, IRTA Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Interès del sorgo per a la indústria d’alimentació animal Xavier Solanes, ESPORC S.A.
18.00 h Cloenda de la jornada

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Sala Actes IRTA Mas Badia. IRTA Mas Badia 17134 La Tallada d’Empordà
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down