Gestió de les dejeccions ramaderes per reduir les emissions i l’excés de fòsfor en el sòl

Sobre l'activitat

Pel seu alt contingut en matèria orgànica i nitrogen (orgànic i amoniacal), els purins presenten un problema ambiental pel que fa a la contaminació atmosfèrica. Compostos com l’amoníac, el metà, el diòxid de carboni o l’òxid nitrós, són gasos que s’emeten a l’atmosfera durant l’emmagatzematge en basses i la seva aplicació agrícola, presentant una problemàtica pel seu potencial en l’escalfament global i la pluja àcida.

Per altra banda, cada cop es detecten més parcel·les amb continguts molt elevats de fòsfor assimilable en el sòl. La normativa actual de gestió de la fertilització i de les dejeccions ramaderes estableix que en les parcel·les on es detectin nivells molt alts de fòsfor en el sòl cal ajustar la fertilització i tendir a reduir els nivells.

Aquesta jornada s’organitza en el marc del Grup Operatiu IMECO - Implementació de MTD per al control d’emissions en la gestió i tractament de purins - i el Grup Operatiu FERTICOOP - Innovacions per adaptar-se a les millors tècniques disponibles (MTD’s) en el sector agrari cooperatiu català -. Per altre part es presentaran dues activitats demostratives: ACIDEMO - planta pilot d’acidificació de purins en bassa per la mitigació de les emissions d’amoníac i gasos d’efecte hivernacle; i P-K OPTIM - Mètodes eficients i sostenibles per reduir el contingut en fòsfor i potassi del sòl en situacions excedentàries

Grup Operatiu IMECO finançat a través de la Dirección General de Desarrollo Rural, Innovación y Formacón Agroalientaria (DGRIFA) como autoridad encargada de la aplicación de la ayuda FEADER . Grup Operatiu FERTICOOP finançat a través de l’Operació 16.01.01 (cooperació per a la innovació) del PDR de Catalunya 2014-2022. Activitats Demostratives ACIDEMO i P-K OPTIM, activitats finançades a través de l'Operació 01.02.01 (transferència tecnològica) del PDR de Catalunya 2014-2022.

Català
Preu: Gratuït
10/03/2023
09:00h - 12:30h
Places limitades
Ivars d’Urgell

Horari

9.00 h Inscripcions i lliurament de la documentació
9.30 h Presentació de la jornada Sr. Carlos Ortiz. Responsable de Fertilització i Gestió de la Matèria Orgànica del DACC.
9.40 h Orientacions per reduir el contingut de fòsfor en el sòl en parcel·les excedentàries Sr. Francesc Domingo. Programa de Cultius Extensius Sostenibles, IRTA - Mas Badia.
10.05 h Presentació del projecte demostratiu "P-K OPTIM - Mètodes eficients i sostenibles per reduir el contingut en fòsfor i potassi del sòl en situacions excedentàries" Sr. Francesc Domingo. Programa de Cultius Extensius Sostenibles, IRTA - Mas Badia
10.15 h Control de emisiones de amoniaco en la aplicación agrícola de las deyecciones ganaderas Sra. María Balcells. Centro de Investigación y Tecnología Agroalimentaria de Aragón
10.45 h Pausa cafè
11.10 h Emissions en basses de purins i estratègies de control Sr. August Bonmatí. Programa de Sostenibilitat en Biosistemes, IRTA.
11.35 h Presentació del projecte demostratiu "ACIDEMO - Planta pilot d’acidificació de purins en bassa per la mitigació de les emissions d’amoníac i gasos d’efecte hivernacle" Sra. Miriam Cerrillo. Programa de Sostenibilitat en Biosistemes, IRTA.
11.45 h Taula rodona. Importància de l'assessorament tècnic en la fertilització i la gestió agrícola de les dejeccions Modera: Sr. Rossend Saltiveri. Ramader i responsable del sector porcí d'Unió de Pagesos. Sr. Pol Gríful. Tècnic d'Agrocat. Sr. Ramon Bobet. Tècnic de la Cooperativa de Linyola. Sr. Albert Alsina. Tècnic de la Cooperativa d'Ivars d'Urgell. Sr. Pau Parés. Tècnic de la Cooperativa Agrària Plana de Vic. Sra. Angels Blázquez. Tècnica del Gestió Agroramadera de Ponent (GAP).
12.30 h Final Jornada

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Sala d'actes de la Cooperativa d'Ivars d'Urgell C/ Lleida, 2-8 25260 Ivars d'Urgell
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down