Jornada CLIMAVIT 21

Sobre l'activitat

Aquesta jornada pretén el debat ampli i profund de com generar i gestionar un paisatge de secà resilient en condicions mediterrànies sotmeses a la nova realitat climàtica a partir dels resultats del projecte CLIMAVIT21.

L'objectiu general del projecte CLIMAVIT21 és proporcionar dades objectives de clima i necessitats hídriques per l'adaptació de la viticultura al canvi climàtic al llarg del segle XXI, essent els objectius específics:

  • El monitoratge del canvi climàtic des de 1950 fins als nostres dies, mitjançant l'anàlisi de les tendències mitjanes de temperatura i precipitació, i del comportament dels extrems.
  • Les projeccions climàtiques, índexs agrometeorològics i necessitats hídriques fins a final de segle XXI per les zones de producció vitivinícola de les DO Pla de Bages i DO Empordà.
  • Els plantejaments on es combinin la producció agrícola amb l'evitació i/o control dels incendis forestals.

Aquesta actuació forma part de l’activitat de demostració “L’agrometeorolgia com a punt de partida per una producció vitivinícola estable i de qualitat en condicions de canvi climàtic en el segle XXI. CLIMAVIT 21” finançada a través de l’Operació 01.02.01 (transferència tecnològica) del PDR de Catalunya 2014-2020.

Català
Preu: Gratuïta
03/06/2020
10:30h - 12:00h
Places limitades
En línia

Ponents

left button
right button

Robert Savé

Desenvolupa la seva activitat científica a l’Àrea de Ciències Vegetals de l’IRTA i també és el coordinador del grup de Viticultura i Enologia de l’IRTA. És llicenciat per la Universitat Autònoma de Barcelona (juny de 1977) i Doctor en Biologia a la mateixa universitat (novembre de 1986). Més de 30 anys d’experiència en l’àrea d’ecofisiologia, principalment en condicions ambientals agronòmiques.

És membre del Consell d’Avaluació de l’Aigua per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Assessor de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, membre del Grup de Canvi Climàtics de Catalunya i representant espanyol a Agroforestry a l’Aliança Global contra el Canvi Climàtic (OECC–MAGRAMA), membre del Metropolitan Observatori sobre el canvi climàtic (METROBS), membre del grup de qualitat DURSI “Relacions amb l’aigua vegetal”, revisor de l’Informe especial sobre 1,5 graus 2017 d’IPCC, redactor de la secció Medi Agrícola i Ecologia de la Revista Espanyola de Recerca Agrícola (SJAR). Professor d’Ecologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Autònoma de Nicaragua-FAREM. Autor principal sobre l’aigua en el primer informe d’avaluació del canvi climàtic i ambiental a la conca mediterrània MedECC (2019) i coordinador del capítol ALIMENTACIÓ.

Treballa estudiant les estratègies d’adaptació i mitigació de la vegetació salvatge i de cultius al canvi climàtic Aquest treball es basa en estudis previs sobre la caracterització d’espècies vegetals sota diferents factors biòtics i / o abiòtics. Per tant, estudia el consum d’aigua per a diversos tipus de cultius, jardins i restauracions de paisatges; la competència inter i específica per a l’aigua a nivell d’arrel; canvis en el metabolisme secundari; la relació entre els senyals hidràulics i hormonals en la transpiració; l’eficiència en l’ús de l’aigua; els efectes contaminants en cultius de regadiu amb aigua recuperat o aigües subterrànies; les relacions entre plantes i altres organismes com els fongs i els insectes; aigua, carboni.

Disposa de 55 articles d’ICI, més de 100 articles divulgatius, comunicacions de congressos, notes de diaris, conferèncie, ...

Ha participat directament com a investigador responsable o col·laborador en 50 projectes de recerca (govern espanyol INIA, MINECO, CICYT, PETRI, CDTI, CENIT, IMPACTO, CIEN, CONSOLIDER); UE Life i H2020; EUA Fulbright Foundation i E. Slossom Foundation) i 42 contractes de recerca amb empreses privades.

Té 2 patents relacionades amb els efectes del CO2 elevat sobre la productivitat dels cultius.

Ha estat i és director de 15 tesis doctorals.

Horari

10.30 h Inici de la connexió. Es presentarà un vídeo de la jornada on apareixeran els següents ponents.
Presentació de la jornada. CLIMAVIT 21 Sr. Robert Savé, IRTA, coordinador de Vitivinicultura. Sr. Joan Soler, president de la D.O. Pla de Bages.
• El clima i les seves projeccions al llarg del segle XXI en la DO Pla de Bages Sr. Marc Prohom, cap de l’Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
• Efectes de la realitat climàtica en la viticultura Sra. Felicidad de Herralde, IRTA Fructicultura/Viticultura.
• Torna el bosc? Oportunitats i incerteses de l’expansió forestal en mosaics agrícoles Sr. Josep M. Espelta, CREAF.
• El binomi conreu/bosc i els seus efectes en el control del foc forestal Sr. Marc Castellnou, GRAF.
10.50 h Precs i preguntes amb debat
12.00 h Cloenda de la jornada
Aquesta actuació forma part de l’activitat de demostració “L’agrometeorolgia com a punt de partida per una producció vitivinícola estable i de qualitat en condicions de canvi climàtic en el segle XXI. CLIMAVIT 21” finançada a través de l’Operació 01.02.01 (transferència tecnològica) del PDR de Catalunya 2014-2020.

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Jornada tècnica en línia
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down