Neus Teixidó
Dra. Neus Teixidó i Espasa: Enginyera Agrònoma per la Universitat de Lleida (1997), amb Menció de Doctorat Europeu i Premi Extraordinari de Doctorat de la UdL 1997/1998. Des de l’any 1998 treballa com a investigadora del Programa de Poscollita de l’IRTA, ubicat al Fruitcentre de Lleida. Els seus àmbits principals de recerca s’emmarquen en la Patologia de la Postcollita i es focalitzen en el desenvolupament d’estratègies per al control de malalties de postcollita de la fruita, en especial el control biològic. S’ha especialitzat en la producció i formulació d’agents de biocontrol. Així mateix, treballa en l’estudi de les interaccions fruita-patogen. Actualment, és la Cap del Programa de Postcollita i la coordinadora del Fruit.Net, el Programa de Sanitat Vegetal per tal d’optimitzar l’ús de pesticides i reduir els residus a la fruita de Catalunya. Ha participat en en més de 50 projectes d’investigació europeus, estatals i autonòmics, com a coordinadora o investigadora, i en més de 50 contractes. Té 4 patents i és autora o co-autora de més de 160 publicacions, de les quals més de 110 són en revistes d’impacte internacional i indexats a l’SCI (Índex H 31). Ha participat en la redacció de 10 capítols de llibre i ha presentat més de 150 comunicacions a congressos tant nacionals com internacionals, amb 18 ponències invitades. Ha dirigit 7 tesis doctorals i participa com a docent en el Màster en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària de la Universitat de Lleida i en el 'Curso Internacional de Tecnología y Manejo postcosecha de fruta' de qual és directora.
Pilar Plaza
La Dra. Pilar Plaza Portolés és Enginyer Tècnic Agrícola (1994) i Doctora en Ciència i Tecnologia dels Aliments (2003) per la Universitat de Lleida.
Des de l’any 2003 treballa a l’IRTA, al Servei Tècnic Postcollita, assessorant empreses del sector, especialment centrals hortofructícoles de fruita de llavor, fruita de pinyol i de cítrics, en tots els aspectes relacionats amb l’etapa postcollita, des de paràmetres de conservació de la fruita en AC, ULO o DCA, tractaments postcollita per al control de podridures i fisiopaties, el manteniment de la qualitat, paràmetres de qualitat de la fruita en funció de la seva conservació i de la posterior comercialització, verificació dels programes de neteja i desinfecció, etc.
Ha escrit més de 20 articles en revistes científiques internacionals i revistes nacionals de divulgació i ha participat en nombroses jornades de transferència i cursos de divulgació al sector. Així mateix, ha participat en diversos projectes científics internacionals i contractes amb empreses.
Gemma Echeverria
Dra. Gemma Echeverria: Enginyera
agrònoma (especialitat: Fitotècnia) per la Universitat Politècnica de Catalunya
i Doctor enginyer agrònom per la Universitat de Lleida. Investigadora en l’institut
d’investigació i tecnologia agroalimentària (IRTA) de Lleida des de 1999 on
desenvolupa la seva activitat d’investigadora en el programa de Postcollita de
fruites i hortalisses. La seva investigació està enfocada en la determinació de
la qualitat sensorial i instrumental en pre-i post- collita de fruites i
hortalisses. En els últims 15 anys, a centrat la seva investigació en l’enteniment
de la tendència i preferència dels consumidors de fruita, especialment en poma
i préssec/nectarina. Ha entrenat distints panels sensorials que s’ha utilitzat
per caracteritzar els perfils organolèptics de varietats de poma, pera, préssec/nectarina,
taronges, mandarines i tomàquet sotmesos a distintes tecnologies de
conservació, actuant així com responsable de panell. També té experiència en l’avaluació
del sabor mitjançant el seguiment i anàlisis dels compostos que caracteritzen
el gust i l’aroma de les diferents espècies mencionades. Compta amb 98 articles
científics dels quals 58 estan indexats a revistes llistades en el Science
Citatio Index (SCI), 37 articles són actes horticulturae i 3 són capítols de
llibre. Ha presentat 85 comunicacions a Congressos i dirigit o codirigit 4
tesis doctorals .