III Jornades Científic-Tècniques de Teledetecció i Agricultura de Precisió

Sobre l'activitat

En les últimes dues dècades, i gràcies a la disponibilitat de noves tecnologies geoespacials i de la informació, han estat molts els avenços en l'agricultura per poder fer realitat un maneig de precisió de les explotacions agràries, optimitzant l'ús dels diversos inputs (fertilitzants, fitosanitaris, aigua). La teledetecció es presenta com una eina útil que aporta informació espacial i temporal de les nostres explotacions, la qual pot utilitzar-se per dur a terme un maneig més eficient. No obstant això, és important ser coneixedors de les seves limitacions i alhora de moltes incerteses que actualment podem trobar en l'adaptació d'aquestes tecnologies en el sector agrícola.
En aquesta 3a edició de les jornades hem volgut centrar-nos en mostrar els avanços cientificotècnics més recents en l'ús de la teledetecció en l'agricultura. En ella, es tractaran temes relacionats amb la caracterització de les plantacions de fruiters, la fertilització de cultius, la detecció de males herbes i de símptomes provocats per unes de les malalties més greus que amenacen els ametllers, com és el cas de la Xylella fastidiosa.
A més, es presentaran els avenços més innovadors en l'ús d'imatges per satèl·lit i aèries per determinar els consums d'aigua dels cultius i en base a ells poder identificar les varietats més tolerants a l'escassetat d'aigua

Castellà
Preu: Gratuïta
02/03/2021 - 02/03/2021
09:00h - 14:00h
Places limitades
En línia

Ponents

left button
right button

Joaquim Bellvert

Joaquim Bellvert Rios, és investigador del programa Ús Eficient de l’Aigua en Agricultura de l’IRTA des de l’any 2008. Doctor Enginyer Agrònom per la Universitat de Còrdova (2014), ha realitzat dues estades post-doctorals als departaments de Land, Air, Water Resources i Viticulture and Enology de la Universitat de California (UC Davis) durant els anys 2014-2016. La seva activitat de recerca consisteix en estudiar l’eficiència del maneig del reg en diferents cultius i els seus efectes sobre la producció i qualitat dels fruits. Per a poder portar-ho a terme, s’ha especialitzat en l’ús de les noves tecnologies, com la teledetecció, a través de la qual és posible estimar les necessitats hídriques dels cultius espai-temporalment. Així, el Dr. Bellvert ha liderat diferents projectes relacionats amb el reg de precisió i l’ús de la teledetecció com a eina de programació de reg i estimació de la demanda d’aigua a nivell de parcel·la i regional. Científicament, el Dr. Bellvert té 20 articles científics publicats en revistes SCI, a més de la participació com a ponent en nombroses conferències nacionals i internacionals. Ha participat activament en la organització de diverses jornades de transferencia amb l’objectiu de divulgar els coneixements de reg de precisió i teledetecció al sector agroalimentari.

Horari

9.00 h Entrada a la plataforma virtual
9.15 h Presentació jornada Sr. Carmel Mòdol, director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP. Sr. Josep Usall, director general de l’IRTA. Sra. Olga Martín Belloso, Vicerectora  de Recerca i Transferència de l’ UDL.
9.30 h Aplicacions de la teledetecció en la caracterització de fruiters i en la fertilització de cultius extensius Sr. José Antonio Martínez Casasnovas, GRAP-UdL / Agrotecnio.
10.00 h Detecció precoç de males herbes i utilitat dels UAV: estat actual i perspectives Sra. Francisca López Granados, Imaping-IAS-CSIC.
10.30 h Potencialitat de l’ús d’imatges per satèl·lit per la quantificació de l’estat dels cultius per a la prescripció de béns: el cas de la fertilització nitrogenada Sr. Héctor Nieto, Complutig, Universitat d’Alcalà d’Henares.
11.00 h Descans
11.10 h Aplicacions de teledetecció per al fenotipat dels cultius arboris Sr. Joaquim Bellvert, IRTA.
11.35 h Estat actual de l’ús d’imatges de satèl·lit per estimar la evapotranspiració dels cultius Sr. Christian Jofre, IRTA.
12.00 h Potencialitat de Sentinel-1 i radar per estimar la humitat superficial en el sòl Sra. Maria José Escorihuela, Isardsat.
12.25 h Ús de “machine learning” per a la detecció precoç de Xylella fastidiosa en ametllers mitjançant l’ús de sensors hiperespectrals i tèrmics Sr. Carlos Camino, JRC/ISPRA, Comissió Europea.
12.55 h Incorporació de la teledetecció en models de cultius: cas d’estudi en patata (en anglès) Sr. James Taylor, INRAE.
13.25 h Discussió
13.45 h Final de la jornada
La jornada es durà a terme en castellà.

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down