Paula Fonollà
És llicenciada en Biologia per la UB (2004), diplomada en Estudis Avançats en Ecologia per la UAB 82007) i Màster en Agroecologia: un enfocament sostenible de l’Agricultura Ecològica per la Universitat Internacional d’Andalusia (UNIA) en col·laboració amb la Universitat de Córdoba i la Universitat Pablo de Olavide (2010). Paral·lelament, s’ha format en diversos cursos realitzats a IRTA a l’EA Pirineu.
Des del 2008 es dedica a l’elaboració de formatge artesà. Ha treballat a la granja i formatgeria de producció ecològica Mas Claperol i des del 2011 fins al 2018 va la formatgera de la Formatgeria Reixagó, que elabora els seus formatges amb llet crua de vaca de la mateixa explotació. Des de el 2018 fins a l'actualitat és propietària de la Formatgeria La Xauxa.
Des del 2012 combina la seva feina de formatgera impartint classes en el Curs d’Especialització de Formatgeria Artesana coordinat pel Consorci del Lluçanès i la Universitat de Vic. Des del 2017 imparteix formació al Curs d’Elaboració de Formatges d’IRTA.
Marta Garrón
És enginyera agrícola, especialitzada en indústries agroalimentàries per la UPC (2000), llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la UAB (2002) i Màster en Història i Cultura de l’Alimentació per la UB (2011). És especialista en el sector lacti i formatger.
Durant 12 anys ha desenvolupat la seva experiència professional a l’empresa privada d’àmbit alimentari i lacti. Ha treballat en la indústria cervesera (DAMM) en desenvolupament i implementació de projectes industrials i en àmbit lacti en diferents formatgeries catalanes i franceses. Ha impartit formació en formatgeries a Escoles Agràries (EA Pirineus i EA Empordà), al curs de “formatgeria artesana” organitzat pel Consorci del Lluçanès i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i al Curs d’Elaboració de Formatges d’IRTA. Forma part d’un grup d’anàlisi sensorial del formatge i ha participat en diferents tasts de formatges de concursos d’àmbit català, espanyol i mundial.
Des del 2013 és tècnic d’investigació especialitzada en lactis i formatges a IRTA desenvolupant projectes d’investigació i contractes amb empreses privades. També desenvolupa diferents formacions làcties i és coordinadora del Curs d’Elaboració de Formatges d’IRTA.
Xavier Felipe
Xavier Felip Cuyàs és llicenciat en Veterinària en 1991 per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctorat en Veterinària per la mateixa universitat, l'any 2000.
Des de 1992 treballa en R + D + I de el sector lacti, tant en la preparació de projectes cooperatius de recerca amb empreses, en projectes de recerca d'àmbit europeu, com en contractes confidencials de desenvolupament de productes per a empreses. També realitza treballs d'assessoria relacionats amb l'elaboració industrial d'aliments.
Actualment és l'investigador principal de l'àmbit d'indústria làctia a IRTA on, en col·laboració amb diferents empreses espanyoles, ha impulsat la construcció i gestió de les plantes pilot làcties d'aquesta institució (aliments líquids en general), així com el desenvolupament de nous productes i aplicacions làcties.
Les seves principals línies de treball estan relacionades amb el desenvolupament de noves tecnologies de processat (altes pressions, escalfament per radiofreqüència, separació per membranes, etc.) aplicats a el sector lacti. També destaca en el desenvolupament de nous productes i conceptes (amb patents en aliments com els liquats vegetals i el formatge fresc batut congelat) i, en general, en aliments líquids. Durant els últims anys, ha treballat en el desenvolupament i aplicació de noves tecnologies relacionades amb la millora de la sostenibilitat energètica, de consum d'aigua i de revalorització de co-productes.
Luis Guerrero
Luis Guerrero és Enginyer d’Aliments, Llicenciat en Recerca i Tècniques de Mercat i Doctor en Psicologia Social. Des de l’any 1988 desenvolupa la seva activitat professional al Laboratori d’Anàlisi Sensorial del IRTA com a investigador. És autor o co-autor de més de 100 publicacions científiques, 25 capítols de llibres i nombrosos articles de divulgació. També, ha participat en diferents projectes de recerca de finançament públic i privat, tant nacionals com internacionals.
La seva activitat investigadora es centra en la mesura del comportament alimentari del consumidor des d’una perspectiva multidisciplinària, en l’estandardització de l’anàlisi sensorial en diferents aliments, així com en aspectes sensorials metodològics, anàlisi estadístic i disseny d’experiments. És també professor d’anàlisi sensorial i estadística aplicada a diferents màsters nacionals, membre de l’”Asociación Española de Normalización” (AENOR), soci fundador de l’“Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial” i responsable del grup de treball de sensometría del “Consejo Oleícola Internacional”.
Salvador Maura i Rayó
És Enginyer Tècnic Agrícola especialitzat en explotacions agropecuàries. Va realitzar part de la seva experiència professional com a tècnic en el desenvolupament rural de l’oficina del DARP a la comarca de l’Alt Urgell, que el va portar a la creació de l’Associació de Formatgers Artesans del Pirineu (1991).
Des del 1995 fins al 2004 va organitzar la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus i el Concurs de Formatges Artesans dels Pirineus. El 2001 va emprendre el seu projecte personal creant la Formatgeria Mas d’Eroles a Adrall (Alt Urgell).
Des del 1995 col·labora a cursos de formació de formatgeria amb l’Escola Agrària Pirineu i amb la Unió de Pagesos. També ha participat en diferents Treballs de Final de Carrera amb l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB, UPC).
Forma part de la Junta de l’Associació de Formatgers Artesans dels Pirineus, de l’Associació d’Artesans Alimentaris del Pirineu, del TRAU (Turisme Rural Alt Urgell) i també és soci d’ACREFA (Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans).
Patrick Anglade
És Tècnic Agrícola diplomat per “ Lycée agricole de Brie Comte Robert” (1979-1982).
Formació en Tècnic Lacteo-Formatger diplomat per l’Ecole Nationale du Lait et des Viandes de La Roche sur Foron (1982-1984).
Llicenciat en Ciència i Tecnologia dels Aliments per “l’Ecole d’Industrie Laitière de Saint-Lô-Thère” (1984-1986).
Diplomat Universitari de Director de Producció en Indústria Làctia per “l’Institut d’Etudes Supérieure d’Industrie et d’Economie Laitière de Rennes” (2003-2004), formació d’alt nivell per conèixer les habilitats i eines necessàries de responsabilització d’empreses lleteres i el seu rendiment comercial.
Des del 2006 desenvolupa tasques d’assessorament i formació en formatgeria a partir de l’experiència adquirida durant anys al servei d’elaboradors làctics i formatgers, per tal d’ajudar a establir-se i perfeccionar coneixements sobre: concepció i disseny de formatgeries, tecnologia làctica i d’elaboració de formatges, gestió de qualitat i gestió de formatgeria.