El virus del Nil Occidental

Sobre l'activitat

En quina situació ens trobem?

El virus del Nil occidental és el virus més estès que es transmet via mosquits. Es manté a la natura en un cicle entre les aus i els mosquits.
Nombroses espècies d’aus i mosquits suporten la seva replicació. Pot afectar a aus, humans, i cavalls causant una infecció inaparent, malaltia febril, meningitis, encefalitis o inclús la mort. Els cavalls i les persones són considerades “cul de sac” de la malaltia ja que no poden transmetre-la via la picada de mosquit.

L’ocurrència de la febre del Nil Occidental ha incrementat en els darrers anys a Europa, incrementant la seva distribució a latituds més elevades i el número de casos en humans i en èquids al 2020 a la Península Ibèrica. És necessari una vigilància eficaç per tal de prevenir-la i controlar-la. En aquesta jornada coneixerem la situació epidemiològica en la que ens trobem per tal de preparar-nos per la propera temporada de transmissió del virus.

Català
Preu: Gratuït
30/04/2021
10:00h - 12:30h
Places limitades
En línia

Ponents

left button
right button

Núria Busquets

Dra. Núria Busquets Martí, es va llicenciar en Biologia (2001) i es va doctorar en Microbiologia Molecular (2005) a la Universitat Autònoma de Barcelona. Des del 2006 treballa com a investigadora a l’IRTA-CReSA, focalitzant el seu estudi en malalties zoonòtiques. Des del 2014 és responsable de la línia de recerca Arbovirus i artròpodes vectors, que té com a principal objectiu l’estudi de la interacció virus-mosquit per tal de millorar la vigilància i el control dels virus zoonòtics transmesos per mosquits. La seva carrera científica està dirigida a entendre millor els aspectes claus de la competència vectorial, tant de mosquits autòctons com de mosquits invasors per diversos arbovirus (re)-emergents de gran rellevància tant per la salut humana com el virus dengue, Zika o chikungunya com per virus zoonòtics de gran importància en sanitat animal com el virus de la Febre de la Vall del Rift i el virus del Nil Occidental, per tal d’estimar millor el risc d’introducció i transmissió d’aquests virus. És la responsable, a l’IRTA-CReSA, del programa de vigilància i alerta del virus del Nil Occidental com a servei pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i del programa de vigilància d’arbovirus en mosquits com a servei pel Departament de Salut. Actualment, és la coordinadora de la Secció de Virologia de la Societat Catalana de Biologia.

Horari

10.00 h Presentació de la jornada Sra. Núria Busquets Martí, IRTA-CReSA.
10.10 h Introducció al virus del Nil Occidental i situació epidemiològica actual a Europa Sr. Sebastián Napp, IRTA-CReSA
10.30 h Una visió “One Health” de la circulació del virus del Nil Occidental a Andalusia. Sr. Jordi Figuerola, CSIC
11.00 h Situació epidemiològica del virus del Nil Occidental, vigilància i recerca a Extremadura. Sra. Eva Frontera, Universitat d’Extremadura
11.30 h Pausa
11.40 h Situació epidemiològica del virus del Nil Occidental, vigilància i recerca a Catalunya. Sra. Núria Busquets Martí, IRTA-CReSA.
12.00 h Taula Rodona (Torn de preguntes)
12.30 h Cloenda de la jornada Sra. Núria Busquets Martí, IRTA-CReSA.
 

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Jornada en línia
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down