Efectes de la disponibilitat d’aigua i maneig dels cultius en la producció i la qualitat de sòls i aigües

Sobre l'activitat

Des de l’any 2018, s’han iniciat activitats de seguiment i difusió concentrades en petites conques hidrogràfiques de Catalunya amb l’objectiu de millorar les pràctiques de fertilització. Una de les zones en què s’ha treballat és la conca del Torrent Gran, a l’Empordà.
En aquesta jornada s’exposaran dades generals d’aquest projecte, es parlarà sobre el seguiment de la fertilització dels sòls de parcel·les ubicades dins de la conca i de l’evolució de la qualitat de les aigües subterrànies durant aquests anys; es farà menció a possibles estratègies d’optimització de l’ús dels fertilitzants; i s’explicarà de quina manera les imatges satèl·lit ens permeten fer el seguiment del cultiu i com aquesta informació pot ajudar a raonar millor la fertilització.
Aquesta jornada s’organitza en el marc del projecte CONQUES dins el Pla per a la Millora de la Fertilització Agrària a les Comarques Gironines (dins la Xarxa de Plans de Catalunya, impulsada pel DACC). També s’emmarca en els actes de celebració del Dia Mundial del Sòl, que aquest any té el lema “El Sòl i l’Aigua: font de vida”.
En aquesta jornada també es presentaran resultats obtinguts en la activitat demostrativa P-K ÒPTIM: Mètodes eficients i sostenibles per reduir el contingut en fòsfor i potassi assimilables del sòl en situacions excedentàries”, finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

Aquesta jornada també s’emmarca en els actes de celebració del Dia Mundial del Sòl, que aquest any té el lema “El Sòl i l’Aigua: font de vida".

Català
29/11/2023 - 29/11/2023
09:45h - 13:00h
Places limitades
La Tallada d'Empordà

Ponents

left button
right button

Francesc Domingo Olivé

Investigador-Especialista en fertilització orgànica i mineral i maneig del sòl en cultius extensius, dins el Programa de Cultius Extensius Sostenibles de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries). Des de fa 20 anys treballa en la recerca, transferència i assessorament, des del centre de Mas Badia, per la millora en el maneig de les dejeccions ramaderes, la fertilització mineral i el maneig del sòl per augmentar la fertilitat (física, química i biològica) del sòl i la seva protecció.

Horari

9.45 h Validació d’inscripcions
10.00 h Presentació de la jornada M. Àngels Bernadet. Cap de l’Oficina Comarcal del Baix Empordà del DACC.
10.05 h El projecte CONQUES: Visió general. Carlos Ortiz i Gemma Murillo. Responsables de l’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes del DACC.
10.30 h Efectes en la producció de cereal de l’evolució de la precipitació a les comarques gironines Francesc Domingo. Programa de Cultius Extensius Sostenibles de l’IRTA- Mas Badia.
10.45 h Seguiment de la fertilitat dels sòls a la conca del Torrent Gran Pau Solé i Elena González. Programa de Cultius Extensius Sostenibles de l’IRTA- Mas Badia.
11.05 h Qualitat de les aigües a les conques de Catalunya. Especificitats per la conca del Torrent Gran Núria Micola. Tècnica de la Unitat d’Aigües subterrànies de l’Agència Catalana de l’Aigua.
11.30 h La importància d’adequar la fertilització NPK a les necessitats del cultiu Ivet Caballé i Francesc Domingo. Programa de Cultius Extensius Sostenibles de l’IRTA- Mas Badia.
11.50 h L’ús de teledetecció des de satèl·lit per adequar les aplicacions de fertilitzants en cultius extensius Pau Solé i Francesc Domingo. Programa de Cultius Extensius Sostenibles de l’IRTA- Mas Badia.
12.20 h Torn obert de preguntes
13.00 h Cloenda de la jornada Jordi Vergés. Cap de l’Oficina Comarcal de l’Alt Empordà del DACC

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Mas Badia - La Tallada d'Empordà
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down