Xavier Miarnau
Xavier Miarnau, Doctor Enginyer Agrònom en Producció Vegetal, que treballa des de 2007 a l’Estació experimental de Lleida en el Programa de fructicultura de l’IRTA. La seva tasca es desenvolupa principalment com a especialista en el cultiu de l’ametller, tant en material vegetal com en tecnologia del cultiu. Actualment és el coordinador de fruita seca a l’IRTA.
Ha participat i participa en projectes de I+D+I tant a nivell espanyol (INIA i MICIN), europeu (FP7) i també internacional.
És autor de nombrosos articles científics i de divulgació, participant activament en la transferència tecnològica al sector, mitjançant la realització de nombroses jornades i conferencies, així, com la coordinació i execució de contractes en l’àmbit privat i públic.
Jordi Luque
Jordi Luque és Llicenciat (1986) i Doctor en Ciències Biològiques (1997) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Investigador del programa de Protecció Vegetal Sostenible, el seu interès per la recerca es dirigeix a les malalties d’espècies llenyoses mediterrànies causades per fongs. Inicialment va dedicar-se a l’estudi de les malalties d’arbres del gènere Quercus (1992-2001), per passar posteriorment a la vinya (2002-actualitat) i als arbres fruiters (2012-actualitat). En la seva recerca, centra els seus esforços en conèixer millor la biologia i l’epidemiologia de les malalties, per a optimitzar així les opcions de control d’aquestes. Posa èmfasi en desenvolupar estratègies de control que siguin respectuoses amb el medi ambient, l’agricultor i el consumidor dels productes agrícoles.
Jordi Cabrefiga
Jordi Cabrefiga
Olamendi és llicenciat en biologia per la Universitat de Girona y doctor en
Biotecnologia per la Universitat de Girona. Ha treballat com a investigador
durant quasi 20 anys a la Universitat de Girona. Des de l’any 2018 treballa a
l’IRTA, desenvolupant tasques d’investigació, formació, transferència i
contractes amb empreses en l’àrea de protecció vegetal sostenible. Ha estat
responsable de nombrosos contractes amb empreses i ha participat en projectes
nacionals i internacionals en l’àmbit de la sanitat vegetal. Té més de 20
articles científics, 2 patents i diversos capítols de llibres.
Rosario Torres
Rosario Torres és Llicenciada en C. Biològiques per la Universitat de València, i Dra en C. Biològiques per la Universitat Politècnica de València. És investigadora del Programa de Postcollita de l’IRTA, ubicat al Fruitcentre de Lleida, i pertany al grup de Patologia de la Postcollita. Els seus àmbits principals d’investigació son el Desenvolupament d’estratègies per al control de malalties de pre i postcollita de fruita, l’estudi de les interaccions fruita-patogen, així com el Desenvolupament de tècniques moleculars per a identificar i quantificar patògens fúngics i agents de biocontrol. Ha participat en diferents projectes d’investigació estatals (CICYT, INIA, PETRI, CYTED...) i autonòmics (XaRTA), així com del Programa Marc de la UE. Es autora o co-autora de 96 articles en revistes d’impacte internacional i indexades al SCI, té un índex h= 25, ha participat en la preparació de 15 capítols de llibre, i ha publicat 35 articles de divulgació. Ha presentat 5 ponències i més de 140 comunicacions en congressos tan nacionals como internacionals en l’àmbit de la Patologia de la Postcollita de fruita. Participa com a docent al Màster en Gestió e Innovació en la Indústria Alimentària de la Universitat de Lleida i en el Curs Internacional de Tecnologia i Maneig postcollita de fruita des del seu inici.
Laura Torguet
Laura Torguet Pomar és Enginyera Agrònoma per l'ETSEA, Universitat de Lleida (1997). Ha treballat cinc anys com a Tècnic de Defensa Vegetal (ADV) a la Cooperativa d'Albatàrrec (1999-2004), essent responsable de la protecció fitosanitària dels diferents cultius de la cooperativa així com de la qualitat de la fruita. També ha treballat com a tècnic comercial en l'empresa Agromòdol (2004-2009), dedicada al comerç de productes fitosanitaris. En Agromòdol va treballar com a responsable de camp d’una part dels seus clients i portant la part comercial de les cooperatives de la zona. Des de l'any 2009, treballa com a Tècnic de suport en Transferència Tecnologia i Assessorament en Fructicultura en l’IRTA. Ha estat treballat com a responsable de Transferència del Programa de Fructicultura, i al mateix temps era responsable fitosanitària de les finques de fruiters de l’Estació Experimental. En els últims vuit anys ha treballat en tecnologia de cultiu de l'ametller com a especialista en plagues i malalties del cultiu. Ha participat en diferents projectes de R + D + t tant a nivell espanyol com europeu, i també a nivell internacional. Ha participat en diferents congressos internacionals de Fruits Secs. També, ha realitzat i realitza contractes amb el sector de la fruita seca espanyola i projectes amb l'administració nacional i autonòmica. Participa en l’assessorament del cultiu en la majoria de grans projectes que s'estan realitzant en els últims anys en el sector de l'ametller, tant a Espanya com a Portugal. Imparteix nombroses conferències destinades a tècnics i agricultors de el sector de la fruita seca.
Ha participat en projectes nacionals i internacionals. És autora i coautora d'articles tècnics, científics i de divulgació. Ha executat més de 90 contractes amb el sector dels fitosanitaris per al cultiu de l'ametller i ha impartit nombroses Jornades tècniques a Espanya i a l'estranger.
Gemma Reig
Dra. Gemma Reig: Enginyera agrònoma i Doctor enginyer agrònom (2013) per la Universitat de Lleida. Ha treballat com a tècnic de suport en la investigació en el departament de Pomologia de l’Estació Experimental de Aula Dei – CSIC durant dos períodes diferents (1 octubre 2013 – 31 Març 2015 i 1 Abril 2017 – 27 Maig 2018). Entremeig d’aquests dos períodes, ha realitzat una estada postdoctoral de 2 anys (1 Abril 2015 – 31 Març 2017) al Hudson Valley Research Laboratory – Cornell University (Highland, New York), departament de Fructicultura, on la seva investigació va estar enfocada principalment en portaempelts, sistemes de formació, fisiopaties (cop de sol i bitter pit), varietats i qualitat del fruit del cultiu de pomera. Des del juny 2018 realitza tasques com a tècnic de suport al programa de millora de préssec, poma i pera de l’IRTA, i actualment també és responsable de la col·lecció de varietats comercials de presseguer de l’IRTA, investigadora principal de dos grups operatius i participa en un projecte europeu PRIMA. Compta amb 29 articles científics indexats a revistes llistades en el Science Citation Index (SCI), dels quals 7 són actes horticulturae, i 16 articles tècnics.
Carla Casals
La Dra. Carla Casals Rosell, enginyera agrònoma (2005) i Doctora en Sistema Agrícoles, Forestals i Alimentaris per la 'Universitat de Lleida' (2010). El seu àmbit principal de treball es basa en l'estudi epidemiològic de malalties que afecten en postcollita de fruita de pinyol, així com el desenvolupament d'estratègies per al seu control, mitjançant l'ús d'antagonistes, substàncies químiques, mètodes físics o la seva combinació. Ha publicat 26 articles SCI a revistes d'impacte internacional i 21 articles de divulgació. Ha presentat 46 comunicacions a congressos, tant nacionals com internacionals.
Jaume Lordan
Jaume Lordan Sanahuja, Investigador a l'IRTA des de Juny 2018. Prèviament investigador post-doctoral a la Universitat de Cornell (NY) (2015-2018), formant part del grup de fisiologia i tecnologia del cultiu. Actualment, està treballant a l'IRTA en el desenvolupament i l'avaluació de nous sistemes de formació per optimitzar la seva eficiència fisiològica, així com en el maneig de la càrrega i l'avaluació de noves varietats i peus de pomera.
Joaquim Carbó
Joaquim Carbó Pericay és Enginyer Tècnic Agrícola i des de l'any 1984 dur a terme la seva activitat investigadora a l'Estació Experimental Agrícola Mas Badia. És responsable tècnic de les activitats que es desenvolupen en el marc del Programa de Fructicultura: avaluació de noves varietats i portaempelts, disseny i maneig sostenible de plantacions, bioreguladors i implementació de la qualitat de la fruita.
Dolors Bosch
Dolors Bosch Serra és Doctora Enginyera Agrònoma per la Universitat de Lleida. Treballa a l’IRTA des de l’any 1991. Les seves línies de recerca es centren en estudis sobre la biologia, el comportament i els mètodes de control de plagues de fruiters, tant els mètodes basats en el productes químics com en l’ús de semioquímics o control biològic.
A partir dels resultats obtinguts en els diferents projectes de recerca en que ha participat és autora o coautora de publicacions en revistes científiques. També ha realitzat nombroses activitats de transferència i divulgació cap al sector, tant en jornades com en publicacions divulgatives.
Glòria Àvila
Glòria Àvila Casademont és Enginyera Tècnica Agrícola (2008) per la Universitat Politècnica de Catalunya i amb títol de Màster Universitari en Agricultura Ecològica (2009) i en Agrobiologia Ambiental (2013), ambdós per la Universitat de Barcelona. Des de 2008 és col·laboradora a la investigació a l’IRTA Mas Badia, desenvolupant les activitats en el marc del programa de Fructicultura, i més concretament en el cultiu de la pomera: avaluació de noves varietats, portaempelts, disseny i maneig sostenible de plantacions, bioreguladors i implementació de la qualitat de la fruita. Participa en publicacions cientifico-tècniques, i té una àmplia experiència en l’organització d’activitats de transferència (jornades, cursos, etc.) i també en la realització d’experimentació contractada amb empreses del sector.
Estanis Torres
Estanis Torres és Doctor Enginyer Agrònom amb Màster en Investigació en Sistemes de Producció Agroalimentària per la Universitat de Lleida. Des del 2006 treballa a l'IRTA com a investigador especialista en el Programa de Fructicultura. Els seus principals àmbits d'investigació són l’ús de la tecnologia VIS-NIR en les diferents etapes del cultiu, la fertilització i resposta de les plantes a l’estrès abiòtic, el desenvolupament d'estratègies per a la predicció i mitigació de fisiopaties, la regulació de la carga, i la millora de la qualitat dels fruits. Ha participat en nombrosos projectes d'investigació i realitzat ponències i comunicacions en congressos nacionals i internacionals, i és autor de més de 40 articles en revistes tècniques de divulgació i científiques d’impacte internacional.
Miquel Peris
Miquel Peris Giner és Enginyer Agrònom per la Universitat de Lleida (1997) i des de l’any 2005 treballa com a especialista en fructicultura a l’IRTA.
La seva activitat principal ha estat l’assessorament en el control de plagues i malalties, elecció de material vegetal, esporga i formació d'arbres, reg i nutrició en fruita dolça. Ha treballat també en investigació i experimentació en producció fructícola, incloent l’execució d'assajos GLP (Bones Pràctiques de Laboratori) i en diversos projectes d’investigació i assessorament nacionals i internacionals .