Xavier Felipe
Xavier Felip Cuyàs és llicenciat en Veterinària en 1991 per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctorat en Veterinària per la mateixa universitat, l'any 2000.
Des de 1992 treballa en R + D + I de el sector lacti, tant en la preparació de projectes cooperatius de recerca amb empreses, en projectes de recerca d'àmbit europeu, com en contractes confidencials de desenvolupament de productes per a empreses. També realitza treballs d'assessoria relacionats amb l'elaboració industrial d'aliments.
Actualment és l'investigador principal de l'àmbit d'indústria làctia a IRTA on, en col·laboració amb diferents empreses espanyoles, ha impulsat la construcció i gestió de les plantes pilot làcties d'aquesta institució (aliments líquids en general), així com el desenvolupament de nous productes i aplicacions làcties.
Les seves principals línies de treball estan relacionades amb el desenvolupament de noves tecnologies de processat (altes pressions, escalfament per radiofreqüència, separació per membranes, etc.) aplicats a el sector lacti. També destaca en el desenvolupament de nous productes i conceptes (amb patents en aliments com els liquats vegetals i el formatge fresc batut congelat) i, en general, en aliments líquids. Durant els últims anys, ha treballat en el desenvolupament i aplicació de noves tecnologies relacionades amb la millora de la sostenibilitat energètica, de consum d'aigua i de revalorització de co-productes.
Marta Garrón
És enginyera agrícola, especialitzada en indústries agroalimentàries per la UPC (2000), llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la UAB (2002) i Màster en Història i Cultura de l’Alimentació per la UB (2011). És especialista en el sector lacti i formatger.
Durant 12 anys ha desenvolupat la seva experiència professional a l’empresa privada d’àmbit alimentari i lacti. Ha treballat en la indústria cervesera (DAMM) en desenvolupament i implementació de projectes industrials i en àmbit lacti en diferents formatgeries catalanes i franceses. Ha impartit formació en formatgeries a Escoles Agràries (EA Pirineus i EA Empordà), al curs de “formatgeria artesana” organitzat pel Consorci del Lluçanès i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i al Curs d’Elaboració de Formatges d’IRTA. Forma part d’un grup d’anàlisi sensorial del formatge i ha participat en diferents tasts de formatges de concursos d’àmbit català, espanyol i mundial.
Des del 2013 és tècnic d’investigació especialitzada en lactis i formatges a IRTA desenvolupant projectes d’investigació i contractes amb empreses privades. També desenvolupa diferents formacions làcties i és coordinadora del Curs d’Elaboració de Formatges d’IRTA.
Carmen Carretero
Carmen Carretero Romay és llicenciada en Química el 1982 per la Universitat de Saragossa i doctora en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1991.
Es dedica a la docència i investigació a la universitat des de 1986. Entre 1986 i 1993 va centrar la seva investigació a la llet, particularment en els canvis bioquímics desenvolupats durant la maduració del formatge. Posteriorment es va traslladar a la Universitat de Girona on va iniciar una línia de recerca centrada en la revaloració de subproductes de la indústria càrnia, on ha treballat fins a l'actualitat.
Des del 2003 és catedràtica de Tecnologia dels Aliments a la Universitat de Girona.
Ha impartit docència als estudis de Veterinària, Enginyeria Agrícola, Ciència i Tecnologia d'Aliments, Innovació i Seguretat Alimentària, i en diferents estudis de màster de l'àmbit alimentari, en assignatures relacionades amb la Química i Bioquímica d'Aliments i Ciència i Tecnologia de la llet i productes lactis.
Francisco Vargas
Francisco Vargas Aramayo, Enginyer en Aliments, amb un Mestratge en Qualitat (DGQ/EQQ) i amb un post grau en Managment estratègic de negocis, actualment és:
- Responsable Tècnic a l'empresa CS Dairy Cultures s.l., distribuïdor exclusiu per a tota Espanya dels productes Sacco System.
- Responsable d'innovació i desenvolupament a l'aplicació de proteïnes làcties concentrades: llet UHT, llets fermentades i formatges, Induxtra de Subministraments, Girona (des de l'any 2007).
- Responsable en l'aplicació d'enzims i cultius de Sacco System a indústries del sector lacti espanyol (des de l'any 2004).
Expert en l'elaboració de formatges, tant de pasta premsada (cuita i no cuita) com de pasta tova, PPNC amb escorça florida, pasta filada i pasta semidura. També és expert en l'elaboració de llets fermentada, quallades làctiques i dolç de llet.