Valorització de fruita d'os i raïm i aplicació de tècniques no destructives per a avaluació de la qualitat

Sobre l'activitat

PROJECTE ALLFRUIT4ALL

La preocupació creixent pels aliments que mengem i les seves implicacions, no només en la seguretat i la salut, sinó també en l'impacte mediambiental del seu processament, i la inacceptable quantitat d'aliments desaprofitats, són, actualment, el motor de la recerca i la innovació en la indústria agroalimentària. Els sectors de la fruita de pinyol i el raïm estan patint un període de crisi que afecta als productors i altres agents de la cadena. Una solució possible per mitigar els efectes d'aquesta crisi és la valorització d'aquests productes. El consum de fruites i vegetals, si bé compleixen els requisits saludables, ha decrescut els darrers anys en detriment dels aliments processats.

El consum de sucs ultraprocessats amb alt contingut en sucres o l'’snacking’ són considerades conductes no saludables. Tot i això, alguns d'aquests productes es podrien considerar interessants si es preparen d'acord amb una composició nutricional equilibrada, p.e. es preparen amb fruites, s'hi afegeixen altres compostos beneficiosos (p.ex. antioxidants, pre- i probiòtics) i no se'ls afegeix sucre. D'altra banda, hi ha un sector dels consumidors en alça, com vegetarians i intolerants a la lactosa, que reclamen nous productes i formats de fruites i hortalisses.

En aquest marc, el projecte ALLFRUIT4ALL té com a objectiu valoritzar la fruita de pinyol i raïm a través d'eines que permetin determinar-ne la qualitat, i desenvolupar productes basats en aquestes fruites, segurs i saludables, per promoure'n el consum actiu a la població i, al alhora, reduir el seu malbaratament. En aquesta jornada es mostraran els avenços realitzats durant el projecte, així com el productes desenvolupats.

Projectes PID2019-104269RR-C31, PID2019-104269RR-C32 i PID2019-104269RR-C33 finançats per MCIN/AEI /10.13039/501100011033. Projecte ALLFRUIT4ALL.

Castellà
Preu: Gratuït
13/12/2023
09:15h - 12:30h
Places limitades
Lleida

Horari

9.15 h Benvinguda
9.25 h Presentació Jornada i del Projecte ALLFRUIT4ALL Maribel Abadias, Investigadora del Programa Postcollita de l’IRTA.
9.40 h Aplicació de l’espectroscopia d’infrarroig per al control de la qualitat del raïm i els seus subproductes. Ricard Boqué. Grup de recerca CHEMOSENS. Dept. de Química Analítica i Química Orgànica. Universitat Rovira i Virgili
10.00 h Estudi dels factors agronòmics que afecten a la maduració de les nectarines mitjançant espectroscopia d’infrarroig Jokin Ezenarro. Investigador en formació del Programa Martí i Franquès de la URV. Grup de Grup de recerca CHEMOSENS. Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la Universitat Rovira i Virgili.
10.20 h Valorització de nectarina i préssec: Elaboració de productes IV gama Virginia Prieto, Investigadora en formació del Programa Postcollita de l’IRTA.
10.40 h Pausa – Café
11.00 h Valorització de préssec i raïm: Desenvolupament de sucs innovadors per a la millora de la funcional Maribel Abadias, Investigadora del Programa Postcollita de l’IRTA
11.20 h Aspectes nutricionals i bioactius dels subproductes el processat de fruita Ana Belén Martin Diana, Investigadora i cap de l’Àrea d’Innovació i Optimització de Processos. Instituto Tecnológico Agrario de Castilla y León (ITACyL).
11.40 h Valorització de subproductes del processat de raïm i préssec. Farines extrussionades: Bioactivitat i propietats tecno-funcionals Daniel Rico. Investigador Responsable. Planta Processos i Productes Innovadors. Área d’Innovació i Optimització de Processos. Instituto Tecnológico Agrario de Castilla y León (ITACyL).
12.00 h Guia nutricional dels productes desenvolupats Beatriz De Mateo Silleras. Departament de Pediatria, Immunologia, Obstetrícia i Ginecologia, Nutrició y Bromatologia, Psiquiatria i Història de la Ciència. Facultat de Medicina. Universitat de Valladolid
12.20 h Discussió / torn obert de preguntes
12.30 h Cloenda de la jornada
Projectes PID2019-104269RR-C31, PID2019-104269RR-C32 i PID2019-104269RR-C33 finançats per MCIN/AEI /10.13039/501100011033. Projecte ALLFRUIT4ALL.

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Fruitcentre - IRTA Lleida
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down