GENVCE 2023: VIII Jornades d'innovació i transferència en cultius extensius d'hivern 2023

Sobre l'activitat

DESCARREGA LA DOCUMENTACIÓ DE LA JORNADA GENVCE 2023

La jornada Genvce 2023 se celebrarà a Sucs-Lleida els dies 17 i 18 de maig.

17 maig: jornada sala (Lleida)

18 maig: jornada camp (Sucs, camp experimental IRTA)

Castellà
Preu: Gratuït sense àpats
17/05/2023 - 18/05/2023
09:00h - 18:30h
Places limitades
Lleida / Sucs

Horari

FÒRUM TÈCNIC 17 MAIG, Palau de congressos La Llotja, Lleida
08.30 h Inscripció i entrega de la documentació.
09.00 h Benvinguda Sr. Josep Usall, director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). 09.05 h Inauguració de la jornada Sra. Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia del DACC. Sra. Esperanza Orellana Moraleda, directora general de Producciones y Mercados Agrarios del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
09.20 h Presentació de la Jornada GENVCE
9.30 h Ponència inaugural: Impacte dels programes de selecció i millora del blat a nivell mundial Dr. Hans-Joachim Braun. Investigador emèrit principal del CIMMYT -Centre Internacional de Millora del blat de moro i el blat- i exdirector del Global Wheat Program
10.15 h Pausa cafè per gentilesa de BAYER
10.45 h Nous reptes en la millora genètica dels cultius extensius d’hivern Moderador: Sr. Joan Serra Gironella. IRTA Cultius Extensius Sostenibles. El cultiu de la colza Vídeo. La pulguilla de la colza (Psylliodes chrysocephalus). Adaptació de les varietats de cereals d’hivern al canvi climàtic Vídeo. Adaptació de las varietats a la sequera. Adaptació del material vegetal al canvi climàtic. Resistència a la sequera. Sra. Marta da Silva Lopes, IRTA Cultius Extensius Sostenibles. Novetats normatives en material vegetal produït amb noves tècniques genòmiques i de reproducció. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Què és la interacció genotip per ambient i quina importància té en l’elecció varietal? Sr. Ignacio Romagosa Clariana. Universitat de Lleida (UdL). L’eficiència de les varietats de blat en l’ús del nitrogen. Sra. Clémence Aliaga. Arvalis-Institut du végétal. La capacitat de competència de les varietats amb la flora arvense i adaptació al desherbatge mecànic. Sr. Joan Serra Gironella i Sra. Roser Sayeras Oliveras. IRTA Cultius Extensius Sostenibles. La resistència varietal al rovell del blat. Sr. Ignacio Solís Martel. Agrovegetal. Aptitud de les varietats pel cultiu en producció ecològica. Sra. Clémence Aliaga. Arvalis-Institut du végétal. La millora vegetal el seu impacte econòmic, social i mediambiental en el blat i el blat de moro. Sr. Miguel Hernández, Institut Cerdà.
13.45 h Preguntes
14.00 h Dinar
16.00 h La sostenibilitat de les produccions dels cultius extensius d’hivern Moderador: Sr. Jordi Doltra Bregón. IRTA Cultius Extensius Sostenibles. La Producció Agrària Sostenible (PAS). Nou mètode per avaluar la sostenibilitat de les explotacions. Sra. Elisenda Guillaumes Cullell. Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC). La reducció del laboreig i sembra directa com estratègies de sostenibilitat. Sr. Carlos Cantero Martínez. Universitat de Lleida (UdL). La qualitat del sòl determinant per a la sostenibilitat a llarg termini de les produccions. Sr. Francesc Domingo Olivé. IRTA Cultius Extensius Sostenibles. Diversificació sostenible dels sistemes de cultiu mitjançant la introducció de lleguminoses. Sr. Daniel Plaza Bonilla. Universitat de Lleida - Agrotecnio CERCA Center. Life Innocereal EU: el camí cap a una cadena de valor cerealista neutra en carboni. Sr. Francisco Márquez. Responsable tècnic de la Finca Experimental de Rabanales de la Universidad de Córdoba.
17.45 h Preguntes
18.00 h Finalització del fòrum tècnic
JORNADA DE CAMP 18 MAIG, Finca Sucs
09.00 h Inscripció i entrega de la documentació.
09.30 h Visita a les diferents estacions temàtiques. Xerrades tècniques a cada estació i consultes al personal tècnic responsable. Estació 1 Races de rovell en blat. Caracterització de la resistència als diferents tipus de rovell en les varietats de blat més cultivades a Espanya. Estació 2 Desherbatge mecànic de precisió en cereal d’hivern. Estació 3 Fitotoxicitat per herbicides en ordi, blat fariner, blat dur, triticale, sègol i civada. Estació 4 Intercropping de lleguminoses – cereal. Estació 5 Programa de millora en blat dur i fariner. Marcadors, mapeig, identificació de gens. Estació 6 Registre i control de la certificació de llavor. Estació 7 Resposta a l’adobat nitrogenat de cobertera en blat i ordi. Estació 8 Teledetecció aplicada a cultius extensius. Estació 9 Experimentació en varietats de favons. Estació 10 Comportament de les noves varietats de pèsol assajades a la xarxa Genvce. Estació 11 Comportament de les noves varietats d’ordi assajades a la xarxa Genvce. Estació 12 Comportament de les noves varietats de blat tou assajades a la xarxa Genvce. Estació 13 Comportament de les noves varietats de blat dur, civada, triticale i sègol assajades a la xarxa Genvce. Estació 14 Competència del cereal amb les adventícies, tipus de varietats i marc de sembra. Estació 15 Experimentació amb bioestimulants en cereal. Estació 16 Experimentació amb fungicides sobre ordi i blat. Estació 17 Espècies millorants a la nova PAC.
14.00 h Dinar
15.30 h Demostracions a camp i visita experimentació en colza
18.00 h Finalització de la jornada de camp.
Durant la jornada, a cada estació es realitzaran diverses xerrades tècniques o visites de grup guiades. També es podrà visitar els diferents estands de les empreses participants presents a la jornada.

Organitza

Comparteix

Patrocina

Col·labora

Lloc de realització

Dia 17 maig: Palau de Congressos La Llotja Av. Tortosa, 6 25005 Lleida Dia 18 maig: Finca IRTA, Sucs.

Materials relacionats

IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down