11è Curs Internacional de Productes carnis crus-curats i salaons

Sobre l'activitat

Els productes carnis crus-curats, com els embotits curats i el pernil curat, són molt valorats per les seves característiques organolèptiques. Tot i ser productes tradicionals, estan en constant evolució per tal de satisfer les necessitats d'un mercat en constant canvi i les noves tendències de consum. Un coneixement exhaustiu dels efectes individuals i combinats de la varietat de matèries primeres, ingredients i metodologies de processament és vital per satisfer amb èxit les necessitats del mercat i dels consumidors.

El Curs Internacional de Productes carnis crus-curats i salaons ofereix una revisió exhaustiva de tots els aspectes relacionats amb la fabricació d'embotits i pernil curat, incloent els últims avenços en tecnologies de processament i una visió general de les tendències industrials.

Aquest curs anual, al qual assisteixen professionals d'arreu del món, posa èmfasi important en la formació pràctica i el 40% de les classes es fan a la planta pilot.

El Curs Internacional de Productes carnis crus-curats i salaons ofereix una oportunitat única per compartir experiències entre professionals d’arreu del món, crear networking i establir noves relacions comercials i comercials.

Cada any s'escull un tema del curs per debatre'l en profunditat. El tema destacat d'aquest any el és Curat o no curat: el dilema dels nitrits. El curs inclourà aspectes relacionats amb el paper i la importància dels nitrits i els nitrats en els productes carnis curats i les estratègies per a la seva substitució parcial o total.

Per a qui està dirigit el curs?

El 11è Curs Internacional de Productes càrnics crus-curats i salaons, al qual han assistit professionals de 30 països diferents en edicions anteriors, està dirigit a professionals que treballen en el camp de la producció, I+D, qualitat, màrqueting i vendes de la indústria càrnia i sectors relacionats.

EQUIP DOCENT

Per oferir una formació d'alt nivell, el professorat combina uns excel·lents coneixements científico-tecnològics, adquirits a l'IRTA o en el sector privat, amb una experiència contínua en col·laboració, formació i transferència dins del sector carni.

TARIFES I PAGAMENT
Quota normal: 1.975 € + IVA
Quota reduïda 1.775 € (fins al 13 d'abril de 2025) + IVA

Els preus inclouen cafès, el dinar i el transport de Girona a l'IRTA Monells.
El nombre de participants està limitat a 30.
Les sol·licituds es valoraran per l'ordre d'inscripció.

CANCELACIONS
En cas de cancel·lació, es retornarà l'import de la inscripció abans del 18 d'abril de 2025. Després d'aquesta data, s'aplicarà una taxa de cancel·lació de 300 €.

L'organització es reserva el dret de modificar el programa i el professorat.

Anglès
Preu: 1.975 € // Preu reduït 1.775 € (fins el 13 d'abril de 2025) + VAT
26/05/2025 - 30/05/2025
08:30h - 18:00h
Places limitades
Monells

Ponents

left button
right button

Brigitte Martínez

Coordinadora del curs

Brigitte Martinez és Enginyera Tècnica Agrícola (2001) per la Universitat de Vic i la Universitat Politècnica de Catalunya, Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la Universitat de Girona (2005) i Màster Oficial en Nutrició Humana i Qualitat dels Aliments per la Universitat de les Illes Balears (2010). Especialista en l’aplicació i millora dels tractaments tèrmics discontinus sobre diferents matrius alimentàries, millorant la seva vida útil i qualitat sensorial. A més, ha treballat en l’aplicació de noves tecnologies de conservació (microones, alta pressió i radiofreqüències) per augmentar la vida útil millorant la seva qualitat organolèptica, obtenint així nous productes i/o nous processos adaptats a les demandes del consumidor. Té àmplia experiència en activitats de recerca contractual amb empreses del sector alimentari i en activitats de difusió de l’àrea de tecnologia dels aliments. Actualment està coordinant l’International Course in Dry Cured Meat Products, el Curs internacional en tecnologia de productes carnis, i forma part del Comitè Organitzador Local de l’ICoMST 2025 (International Congress of Meat Science and Technology).

Horari

1. Tecnologies de processament de l'embotit fermentats crus curats (18 hores)
1.1 Matèries primeres, ingredients i additius.
1.2 Operacions (picat, mescla, farcit, assecat i envasat).
1.3 Cultius inicials: taxonomia, metabolisme i aplicacions.
1.4 Defectes d'aspecte, textura, aroma i sabor dels embotits fermentats crus curats: causes i solucions.
Classes pràctiques (8,5 hores):
1.5 Elaboració de diferents tipus d'embotits fermentats crus curats a la planta pilot.
1.6 Estudi d'embotits fermentats en sec del mercat internacional.
2. Tecnologies de processament de pernil i productes de múscul sencer (9 hores).
2.1 Processos de fabricació: matèries primeres, operacions i optimització. Influència de les matèries primeres i les variables de processament.
2.2 Defectes d'aspecte, textura, aroma i sabor dels pernils curats: causes i solucions.
Classes pràctiques (5 hores):
2.3 Elaboració de pernils curats i productes de múscul sencer sencer a la planta pilot.
2.4 Estudi de pernils curats i productes de musculatura del mercat internacional.
3. Curat o no curat: paper dels nitrits en els productes carnis crus curats. Estratègies per reduir o substituir nitrits i nitrats (3,5 hores).
4. Tecnologia d'assecat de carn: principis, equipament i control (2,5 hores).
4.1 Bases de l'assecat.
4.2 Assecadors de convecció estàndard.
4.3 Control de l'assecat i sensors d'humitat relativa.
4.4 Simulació del procés d'assecat i la dinàmica de fluids. Casos pràctics.
4.5 Altres tipus d'assecadors (procés d'assecat ràpid)
5. Seguretat en carns curades (2,5 hores)
5.1 Perills rellevants en carns curades i riscos associats.
5.2 Normativa de seguretat alimentària aplicable als productes carnis crus curats: normes internacionals.
5.3 Sistemes de gestió de la seguretat alimentària: la rellevància dels procediments de validació, seguiment i verificació.
5.4 Enfocaments per millorar la seguretat alimentària de les carns curades i no curades.

Organitza

Comparteix

Patrocina

Lloc de realització

Finca Camps i Armet 17121 Monells (Girona) - Spain
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down