Producció de biogàs i gestió dels digestats: Present i futur

Sobre l'activitat

Jornada de Sostenibilitat del sector agroalimentari

LaLa generació de biogàs a partir de substrats orgànics mitjançant el procés de la digestió anaeròbia és una de les estratègies prioritàries impulsades per la Unió Europea per mitigar els efectes del canvi climàtic, millorar la gestió dels residus dins el marc de la bioeconomia, i avançar cap a la neutralitat climàtica. En un territori com Catalunya, on les matèries primeres per a la producció de biogàs es troben distribuïdes de manera heterogènia, la correcta gestió de les entrades i la ubicació adequada de les plantes de biogàs són factors clau per garantir una gestió eficient i territorialitzada dels recursos.

El procés de la digestió anaeròbia genera dos productes principals, el biogàs i el digestat. El primer és un gas combustible renovable que, mitjançant processos de purificació (upgrading), es pot transformar en biometà, un gas amb característiques molt similars al gas natural que és apte per ser injectat a la xarxa de distribució, o utilitzat com a combustible en mobilitat pesada i en usos industrials.

Pel que fa al digestat, es tracta d’un recurs amb un alt valor agronòmic que, si s’aplica adequadament, pot substituir fertilitzants minerals i contribuir a una economia més circular dels nutrients. Tanmateix, la seva gestió continua essent un dels reptes del sector. La innovació en tecnologies de tractament del digestat (p. ex la producció de fraccions concentrades de nutrients, i l’obtenció de bioproductes) és cabdal per donar viabilitat tècnica i econòmica a les plantes de biogàs.

En el context actual, marcat alhora per la necessitat d’impulsar energies renovables i per un debat social creixent sobre l’impacte territorial de les plantes de biogàs, és fonamental abordar la qüestió des d’una perspectiva integral, equilibrada i transparent.

Aquesta jornada aborda la producció de biogàs i la gestió del digestat de manera amplia i multidisciplinària, i s’articula en tres blocs temàtics:

  • Gestió d’entrades i optimització del procés.
  • Innovacions en la gestió dels digestats i la valorització del biogàs.
  • Sostenibilitat de les plantes de biogàs i acceptació social.
Català
Preu: Gratuït
04/12/2025
09:00h - 16:00h
Places limitades
Barcelona

Horari

09.30 h Registre d’assistents i cafè de benvinguda
10.00 h Presentació jornada. August Bonmatí. IRTA
10.15 h Primer Bloc temàtic: gestió d’entrades i optimització del procés Ponència • Belen Fernández. IRTA.
Taula rodona Moderador: Victor Riau. IRTA • Francesc Giro. Agencia de Residus de Catalunya-ARC • Jaume Vicens. Energi • Sergi Astals. Universitat de Barcelona • Beatriz Corzo. Sorigué
11.15 h Pausa cafè
11.45 h Segon Bloc temàtic: innovacions en la gestió dels digestats i la valorització del biogàs Ponència: • Miriam Cerrillo. IRTA
Taula rodona
Moderadora: Ivet Ferrer. Universitat Politècnica de Catalunya• • Ramon Gea. Segalés • Dorian González. Naturgy • Toni Sànchez. UAB • Francesc Domingo. IRTA • Ignasi Salaet. Fertinagro
12.45 h Tercer Bloc temàtic: sostenibilitat de les plantes de biogàs i acceptació social Ponència. • Marta Ruíz. IRTA
Taula rodona Moderador: Francesc Prenafeta. IRTA • Ricard Carreras. Beta • Neus Ferrete. DARPA • Laia Serquella. ICAN • Pol Grifols. Coop. Agrocat • Óscar Benito. CBC i Ahidra Colsen
13.45 h Cloenda de la jornada
14.00 h Dinar networking

Comparteix

Lloc de realització

Institut d’Estudis Catalans Sala Prat de la Riba. Carrer del Carme, 47 08001 Barcelona

Oficines Virtuals

Subscriu-te a la Newsletter

Rep totes les novetats de Transferència IRTA al teu mail.
Subscriu-te

Subscriu-te a la Newsletter

Rep totes les novetats de Transferència IRTA al teu mail.
Subscriu-te
Ciència per alimentar el futur
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierchevron-down