Brigitte Martínez
Coordinadora del curs
Brigitte Martínez és Enginyera Tècnica Agrícola (2001) per la Universitat de Vic i la Universitat Politècnica de Catalunya, Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la Universitat de Girona (2005) i Màster en Nutrició Humana i Qualitat dels Aliments per la Universitat de les Illes Balears (2010). Especialista en l'aplicació i millora dels tractaments tèrmics discontinus sobre diferents matrius alimentàries, per augmentar la seva vida útil i qualitat sensorial. A més, treballa en l'aplicació de noves tecnologies de conservació (microones, alta pressió i radiofreqüències) per obtenir nous productes o processos adaptats a les demandes dels consumidors. Té àmplia experiència en activitats d'investigació contractual amb empreses de el sector alimentari i en activitats de difusió, participant en les jornades i cursos de processos tèrmics que es duen a terme a l'IRTA des del 2012.
Sara Bover
Llicenciada en Farmàcia i Doctora pel Departament de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona (2000). Actualment responsable de el Programa de Seguretat Alimentària de l'IRTA a Monells, Girona. La seva activitat de recerca s'enfoca en l'estudi i modelització de el comportament dels microorganismes en els aliments i l'avaluació de riscos microbiològics, així com en l'estudi de l'efecte de tecnologies clàssiques i emergents (e.g. altes pressions, bioconservació, envasat actiu) a la conservació i vida útil dels aliments, mitjançant microbiologia predictiva i assaigs de laboratori ( "challenge test", assaig de deteriorament). És coautora de 70 publicacions científiques, a més d'articles tècnics i capítols de llibres. Ha participat en nombrosos congressos i projectes de recerca competitiva, nacionals i internacionals, així com en projectes d'investigació contractual amb empreses de el sector. Regularment, contribueix com a organitzadora, ponent o docent en jornades de transferència, seminaris, cursos universitaris de grau i postgrau, així com de formació tècnica especialitzada. És membre del comitè editorial de l'International Journal of Food Microbiology i Secretària de la Junta Executiva del International Committee of Food Microbiology and Hygiene (ICFMH)
Pere Gou
Dr. Pere Gou és Enginyer Agrònom per la Universitat Politècnica de València (1988) i Doctor Enginyer Agrònom per la mateixa universitat (1993). Des 2015 és el cap de el Programa de Tecnologia dels Aliments de l'IRTA. Des de la seva incorporació a l'IRTA el 1991, ha participat en més de 25 projectes nacionals i 10 europeus. Ha estat membre del comitè científic de tres congressos internacionals. Ha publicat més de 150 publicacions (més de 90 en revistes científiques indexades) i s'ha llicenciat 4 patents. Ha estat professor associat de la Universitat de Girona durant 16 anys (1998-2014) i ha dirigit 8 tesis doctorals. Durant aquest període de temps, ha treballat principalment en tecnologia dels productes carnis, tot i que també en aplicacions a altres aliments. Les línies d'investigació s'han centrat en l'estudi de les modificacions que tant els ingredients com les tecnologies de transformació o conservació (tant les tradicions com les noves) provoquen en les característiques dels aliments (des de propietats tecnològiques fins propietats sensorials), així com el desenvolupament de mètodes no destructius per al monitoratge de les característiques dels productes i els processos. Les seves principals línies d'investigació en l'actualitat són la modelització dels efectes dels ingredients i les tecnologies en el processat i conservació dels aliments i el desenvolupament de mètodes d'anàlisi at-line, on-line i in-line de la qualitat de l' producte i la supervisió de processos.
Elena Fulladosa
Elena Fulladosa Tomàs, llicenciada en biologia (1999) i doctora en Biotecnologia per la Universitat de Girona (2004). Investigadora en el Programa de Tecnologia alimentària de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) des de 2007. Els últims anys ha treballat en la implementació de noves tecnologies en la indústria alimentària per a l'optimització dels processos d'elaboració i caracterització nutricional dels aliments . Ha treballat en diverses tecnologies com la tomografia computada, equips basats en RX, espectrometria NIR i microones i altes pressions hidrostàtiques en productes carnis, pernil curat i altres aliments.
Durant la seva trajectòria investigadora ha participat en diversos projectes europeus (Q-meat, Truefood, Q-PorkChains, FOODSME-hop, Procured, Faim-cost) i nacionals competitius (liderant els projectes Soltexham i Classham) així com en contractes amb empreses de el sector agroalimentari. Cal destacar la seva participació en el desenvolupament d'un equip de tomografia computada industrial que s'està provant actualment a la indústria de l'pernil curat. Té publicats 43 articles científics, 13 capítols de llibre, ha participat en més de 50 contribucions en congressos internacionals i ha dirigit 2 Tesis doctorals. Té una patent relacionada amb l'optimització del procés d'elaboració de pernil curat utilitzant tecnologies no destructives. Actualment també és professora associada de la Universitat de Girona on imparteix l'assignatura 'Tecnologia culinària i noves Tecnologies' al Grau d'Innovació i Seguretat Alimentària.
Anna Jofré
Anna Jofré es llicenciada en Biologia (1998) i doctora per la Universitat de Girona (2003). En 2003 es va incorporar a l’IRTA-Monells com instigadora de l’actual programa de Seguretat Alimentària. El seu treball s’ha centrat principalment en la millora de la seguretat alimentària i extensió de la vida útil de productes, principalment càrnics coneguts i crus curats estàndard i reduint en sal, a través de l’aplicació de la tecnologia de barreres (e.g. post-lleialtat, etc. mitjançant l’ús de tècniques clàssiques, biologia molecular, microbiologia predictiva i revisions sistemàtiques. En dits àmbits, he participat en nombrosos projectes nacionals, europeus i contractes amb empreses del sector i l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). Es coautora de més de 60 publicacions científiques i tècniques de 80 comunicacions en congressos nacionals i internacionals. Imparteix regularment cursos tècnics i seminaris.
Maria Font
Maria Font i Furnols és Enginyera Agrònoma (1994), llicenciada en ciència i tecnologia dels aliments (1997) i en psicologia (2011). Va obtenir el doctorat en 2000 en el Departament d’estadística i Investigació Operativa de la Universitat Politècnica de Catalunya. Treballa com a investigadora a l’IRTA des de 2000 en temes de qualitat de canal i carn i en l’ús de la tomografia computeritzada per l’avaluació d’animals vius i els seus canals. Ha participat en diferents projectes nacionals i internacionals. Té més de 70 publicacions científiques i més de 50 de divulgació, això com diversos capítols de llibre.
Luis Guerrero
Luis Guerrero és Enginyer d’Aliments, Llicenciat en Recerca i Tècniques de Mercat i Doctor en Psicologia Social. Des de l’any 1988 desenvolupa la seva activitat professional al Laboratori d’Anàlisi Sensorial del IRTA com a investigador. És autor o co-autor de més de 100 publicacions científiques, 25 capítols de llibres i nombrosos articles de divulgació. També, ha participat en diferents projectes de recerca de finançament públic i privat, tant nacionals com internacionals.
La seva activitat investigadora es centra en la mesura del comportament alimentari del consumidor des d’una perspectiva multidisciplinària, en l’estandardització de l’anàlisi sensorial en diferents aliments, així com en aspectes sensorials metodològics, anàlisi estadístic i disseny d’experiments. És també professor d’anàlisi sensorial i estadística aplicada a diferents màsters nacionals, membre de l’”Asociación Española de Normalización” (AENOR), soci fundador de l’“Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial” i responsable del grup de treball de sensometría del “Consejo Oleícola Internacional”.
Maria Dolors Guàrdia
Maria Dolors Guàrdia és Enginyera Agrònoma per la Universitat de Lleida (1996) i Doctora Enginyer Agrònom per la mateixa universitat (2003). Treballa a l'IRTA des de 1996 com a investigadora en el programa de Tecnologia Alimentària en el qual realitza, entre altres, funcions de vigilància en legislació alimentària. La seva activitat professional es desenvolupa principalment a través de projectes d'investigació i contractes amb empreses privades a nivell nacional i internacional en l'àmbit de la tecnologia i processat d'aliments, tant en l'aplicació de tecnologies i processos clàssics o convencionals com en l'aplicació d'aquells considerats nous o emergents (alta pressió, radiofreqüència, …). Ha centrat bona part del seu temps en el disseny i execució d'estudis amb panells d'anàlisi sensorial entrenats / experts i de consumidors. Ha participat en el curs internacional des de la seva primera edició.
Marta Garrón
És enginyera agrícola, especialitzada en indústries agroalimentàries per la UPC (2000), llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la UAB (2002) i Màster en Història i Cultura de l’Alimentació per la UB (2011). És especialista en el sector lacti i formatger.
Durant 12 anys ha desenvolupat la seva experiència professional a l’empresa privada d’àmbit alimentari i lacti. Ha treballat en la indústria cervesera (DAMM) en desenvolupament i implementació de projectes industrials i en àmbit lacti en diferents formatgeries catalanes i franceses. Ha impartit formació en formatgeries a Escoles Agràries (EA Pirineus i EA Empordà), al curs de “formatgeria artesana” organitzat pel Consorci del Lluçanès i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i al Curs d’Elaboració de Formatges d’IRTA. Forma part d’un grup d’anàlisi sensorial del formatge i ha participat en diferents tasts de formatges de concursos d’àmbit català, espanyol i mundial.
Des del 2013 és tècnic d’investigació especialitzada en lactis i formatges a IRTA desenvolupant projectes d’investigació i contractes amb empreses privades. També desenvolupa diferents formacions làcties i és coordinadora del Curs d’Elaboració de Formatges d’IRTA.