Maneig agrícola del fòsfor i recuperació de biogàs de les dejeccions ramaderes

Sobre l'activitat

Cada cop es detecten més parcel·les amb continguts molt elevats de fòsfor (P) assimilable en el sòl. La normativa actual de gestió de la fertilització i de les dejeccions ramaderes estableix que en les parcel·les on es detectin nivells molt alts de fòsfor en el sòl cal ajustar la fertilització i tendir a reduir els nivells. En aquesta jornada s’aporten opcions de maneig per reduir aquests nivells sense penalitzar la producció.

Les dejeccions ramaderes contenen matèria orgànica que, en les condicions adequades, es pot transformar en biogàs i energia que, en la situació actual de mercat, pot tenir sentit produir, a part de poder ser una millora de les característiques dels efluents.

Aquesta jornada s’organitza en el marc del Grup Operatiu Ferticoop “Innovacions per adaptar-se a les millors tècniques disponibles (MTD’s) en el sector agrari cooperatiu català” (Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del PDR de Catalunya 2014 – 2020).

Català
Preu: Gratuït
05/05/2022 - 05/05/2022
09:00h - 13:00h
Places limitades
Gurb

Ponents

left button
right button

Francesc Domingo Olivé

Investigador-Especialista en fertilització orgànica i mineral i maneig del sòl en cultius extensius, dins el Programa de Cultius Extensius Sostenibles de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries). Des de fa 20 anys treballa en la recerca, transferència i assessorament, des del centre de Mas Badia, per la millora en el maneig de les dejeccions ramaderes, la fertilització mineral i el maneig del sòl per augmentar la fertilitat (física, química i biològica) del sòl i la seva protecció.

Horari

9.45 h Registre d’assistents
10.00 h Presentació de la jornada Sr. Daniel Bassas, director general Agrària Plana de Vic i Secció de Crèdit, SCCL.
10.15 h Problemàtica d’un excés de fòsfor en el sòl i orientacions generals per reduir-ne el contingut Sr. Francesc Domingo, IRTA Mas Badia. Sra. Ivet Caballé, IRTA Mas Badia.
10.30 h Cas pràctic: Implementar un cultiu d’estiu com a segon cultiu anual en secà • Condicionants per incloure un cultiu de sorgo per gra en secà al Bages Sr. Rubèn Masnou, AGROCAT, SCCL. • Balanç de fòsfor quan s’inclouen dos cultius Sra. Ivet Caballé, IRTA Mas Badia.
10.50 h Tecnologia per a la gestió de les dejeccions ramaderes • Reduir el fòsfor de les dejeccions • Producció de biogàs Sr. August Bonmatí, IRTA Torre Marimón.
11.15 h Cas pràctic: Reduir les entrades de fòsfor en el sòl amb la fertilització • Aplicació d’un purí clarificat obtingut a partir d’un equip concentrador de purins Sr. Pau Parés, Agrària Plana de Vic i Secció de Crèdit, SCCL. • Balanç de fòsfor amb l’ús d’aquests efluents Sra. Ivet Caballé, IRTA Mas Badia.
11.40 h Desplaçament a la granja i finca
12.00 h Visita a l’equip concentrador de purins
12.25 h Visita a la parcel·la demostrativa
12.45 h Precs i preguntes dels assistents
13.00 h Cloenda de la jornada

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Sala de Cultura, Ajuntament de Gurb  Mas l’Esperança, s/n GURB (Barcelona)
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down