La varietat d’oliva becaruda. Maneig del cultiu i qualitat de l’oli

Sobre l'activitat

Tot i que l’olivera no és un conreu principal al Vallès Occidental, la recuperació d’antigues feixes i la producció d’oli d’oliva de determinades varietats com la “becaruda” i la “vera” va prenent rellevància ensems amb el sector de la restauració i comerç de proximitat.

Entre els beneficis d’aquest conreu, hi ha la fixació de la població agrícola local amb nous emprenedors, l’impuls de l’oferta gastronòmica amb olis locals de qualitat, la millora la diversitat del paisatge, les mesures de prevenció d’incendis forestals i la diversitat biològica, entre d’altres. Es millora en definitiva la qualitat de vida a l’entorn de viles i ciutats que volen conservar o recuperar la cultura i tradició rural.
Les claus de l’èxit en el conreu de l’olivera però, es fonamenten en determinades pràctiques agrícoles adreçades a millorar la productivitat però sense oblidar mantenir la necessària qualitat en el producte.
L’objectiu de la jornada serà la de tractar aspectes relacionats amb la sanitat, el maneig del conreu i la qualitat del producte.

Català
Preu: Gratuïta
26/01/2021 - 26/01/2021
18:00h - 20:00h
Places limitades
En línia

Ponents

left button
right button

Juan Francisco Hermoso

Enginyer Agrònom per la Universitat de Còrdova. Des de 1995 és investigador especialista en Olivicultura i Elaiotècnia de l’IRTA, focalitzant en agronomia de l’olivera, maneig de plantacions i tecnologia d’elaboració de qualitat de l’oli d’oliva. Ha participat en més de 15 projectes d’investigació de l’olivera i tecnologia de l’oli, amb més de 25 comunicacions presentades a congressos, així com coautor de més de 30 articles científics i d’un llibre sobre varietats de l’olivera a Espanya. Ha realitzat també uncions d’assessorament tecnològic especialitzat, amb participació en més de 30 contractes amb empreses del sector oleícola. És membre de la Comissió Tècnica de Producció Integrada d’Oli a Catalunya i ha participat com expert en diferents missions de consultoria sobre el cultiu de l’oli a Espanya, Itàlia, Marroc, Uruguai i Iran, per a l’Agència Espanyola de Cooperació (AECI) i el Consell Oleícola Internacional (COI).
En quant a transferència de coneixement fruit de la llavor investigadora, ha realitzat més de 50 publicacions de divulgació, partint més de 100 conferències i participat en més de 100 cursos de formació com professor. També ha dirigit dos Treballs de Fi de Carrera i una Tesis de Màster.
Des de l’any 2000 participa en el Programa de Millora de Qualitat de les almàsseres de Catalunya, promogut per el Departament d’Agricultura de la Generalitat, en el que estan involucrades més de 50 almàsseres 50.000 ha de cultiu d’olivers. Actualment participa com a investigador en el Projecte PRIMA SUSTAINOLIVE, sobre l’aprofitament de subproductes i la economia circular en el sector de l’oli d’oliva.
Durant 12 anys, ha sigut professor associat, primer a la Universitat International de Catalunya (UIC, Tortosa 1999-2005) i posteriorment a la Universitat de Tarragona (Technical School of Agrofood Engineering URV, 2006-2012).
Desde 2016 és membre del Panel de Tast Oficial d’Olis Verges de Catalunya, reconegut per el MAPA i el COI.
Des de 1988 s’encarrega de la direcció tècnica i gestió d’una explotació d’olivera familiar.

#oli #almàssera #oliva #olivicultura #tecnologíaoli #qualitatoli

Horari

18.00 h Presentació de la jornada Sr. Josep Pena, director dels Serveis Territorials del DARP a Barcelona.
18.15 h El conreu de l’olivera. Plagues i malalties Sr. Ferran Contreras, enginyer tècnic agrícola. Tècnic ADV Fruiters Baix Llobregat.
19.00 h La qualitat de l’oli d’oliva i criteris de maneig en el seu conreu Sr. Juan Francisco Hermoso, enginyer agrònom. Especialista en Olivicultura i elaiotècnia de l’IRTA.
19.45 h Torn de preguntes
20.00 h Cloenda de la Jornada Il·lm. Sr. Jaume Puig, alcalde d’Ullastrell

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down