Fòrum de debat: Canvi climàtic i futur al Delta de l'Ebre

Sobre l'activitat

El Delta de l’Ebre representa la zona humida més important de Catalunya i de les de més extensió de l’Europa mediterrània, i a la vegada una de les zones més vulnerables als efectes del canvi global. Es tracta d’un espai amb una accentuada singularitat física, geogràfica, natural i cultural. A més a més del seu valor ambiental, el Delta de l’Ebre presenta un gran valor social i econòmic, per l'activitat humana associada que comporta.


L’IRTA conjuntament amb la Diputació de Tarragona, pretén establir al Delta de l’Ebre una plataforma multidisciplinària que abordar des d’un enfoc multidisciplinari les amenaces, els reptes i les oportunitats, tant presents com futurs. L’objectiu es conèixer millor l’estat del delta i la seva evolució per tal de millorar la seva gestió, proveir-lo dels plans d’actuació adients a la seva sostenibilitat i resiliència, respondre a l’emergència climàtica global i posar en valor el territori i els productes que se’n deriven.


En aquest context l’IRTA proposa la realització d’un debat respecte del canvi climàtic en el Delta de l'Ebre. Aquest, vol abordar una primera aproximació dels efectes de la nova realitat climàtica en la producció d’aliments, en un lloc tant singular, que quasi es podria descriure com una illa amb aigua en una Tarragona seca.

Clica a l'enllaç anterior per seguir la jornada.

Català
Preu: Gratuït
10/12/2020
10:30h - 13:00h
Places limitades
En línia

Ponents

left button
right button

Josep Usall

Dr. Josep Usall i Rodié, ocupa el càrrec del director general de l’IRTA des del juliol de 2018.
Va obtenir el títol d’Enginyer Agrònom per la UPC el 1991 i es va incorporar a l’IRTA com a investigador el 1992. El 1995 es va doctorar a la UdL. Ha estat director del Servei Tècnic de Postcollita de l’IRTA des de 2002 i cap del programa de Postcollita des de 2012. El camp principal de la seva recerca ha estat el desenvolupament d’estratègies de control de les principals malalties de postcollita de fruita i dels patògens de transmissió alimentària en fruites i hortalisses per consum en fresc i mínimament processades.


Ha participat en 37 projectes de recerca, dels quals 14 com a investigador principal i 5 pertanyents al Programa Marc Europeu, que han resultat en la publicació de més de 160 articles en revistes d’impacte indexades al SCI, 18 capítols de llibre i la col·laboració en l’edició de 9 llibres. Ha presentat més de 150 comunicacions a congressos, entre elles 12 ponències convidades. Ha dut a terme estades de recerca en diversos centres dels EUA, Portugal i Nova Zelanda. La seva interacció amb el sector privat l’ha portat a participar en més de 20 grans contractes amb empreses i és autor de 60 articles de divulgació i de tres patents. Ha estat director d’11 tesis doctorals i és professor en màsters de la UdL. També ha estat membre del comitè editorial de la revista Postharvest Biology and Technology.


Membre de la Taula Permanent i del Plenari del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC). Representant del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya als Patronats de la Institució de Centres de Recerca de Catalunya (iCERCA) i de BIOCAT. Vicepresident del Patronat de la fundació privada Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), del Patronat de la Fundació Parc de Recerca UAB (PRUAB) i del Consell de Direcció del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).

Horari

10:30. Benvinguda
Noemí Llauradó Presidenta de la Diputació de Tarragona
Josep Usall Director General de l'IRTA.
José Miguel Campos Delegat Institucional de l’IRTA a les Terres de l’Ebr
Moderador Dr. Robert Savé Coordinador Vitivinicultura, IRTA
PONÈNCIES 10:45h Javier Martin Vide (UB, Coordinador del Grup d’Experts en Canvi Climàtic de Catalunya (GECCC)) - Introducció general del canvi climàtic en Catalunya.
11:05h Marc Prohom Cap de l’Àrea de Climatologia (Servei Meteorològic de Catalunya) / Toni Barreda (Tècnic de Canvi Climàtic) (Servei Meteorològic de Catalunya) - L'evolució del clima en el Delta de l'Ebre així com la seva projecció al llarg del segle XXI
TAULA RODONA 11:30h
Javier Sigró Evolució de variables relacionades amb la insolació i el forçament radiactiu, UR
Maite Martínez Eixarch Aigües marines i Continentals, IRTA
Jorge Diogene Seguiment de la qualitat de l’aigua - Cap Programa Aigües Marines i Continentals, IRTA
Joan Girona Gestió de l'aigua pel reg. Ús Eficient de l’Aigüa, IRTA
Gabriel Borràs Àrea d'Adaptació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, OCCC
Nati Franch Àrea de Protecció i Recerca del Parc Natural del Delta de l’Ebre
Mar Català Conreu sostenible de l'arròs. Cultius Extensius, IRTA
Sofia Rivaes SEO/BirdLife
 

Organitza

Comparteix

Col·labora

Lloc de realització

Jornada en línia
IRTA Torre Marimon
08140 Caldes de Montbui, Barcelona
Telèfon: 93 467 40 40
Fax: 93 467 40 42
 
Contactar
Subscriu-te a la Newsletter
Rep totes les novetats
de l’IRTA al teu mail.
 
Fes clic aquí
CENTRES IRTA
magnifierarrow-down